Cand faci o calatorie cu avionul trebuie sa iei in calcul fiecare etapa prin care treci la aeroport. De asemenea, trebuie sa tii cont si de pregatirea bagajelor si alte activitati care iti iau timp. Chiar daca unele lucruri par usor de facut, se acumuleaza si te poti trezi in criza de timp. Transportul pana la aeroport este alta etapa care consuma mai mult sau mai putin timp. Pilotul nu te asteapta, deci trebuie sa planifici corect toti pasii necesari. 

Apeleaza la o firma de transport care te duce direct la aeroport

Cel mai eficient si convenabil mod de a calatori este sa apelezi la o firma de transport care te duce pana la aeroport. Daca trebuie sa te muti la alt aeroport, astfel de companii te ajuta. De exemplu, poti face transfer la aeroportul Baneasa, de la Otopeni. Rezervi un loc din timp, ajungi la ora stabilita pentru plecare si mergi direct la aeroport. Astfel, nu pierzi timp schimband diferite mijloace de transport ori incercand sa gasesti un taxi. Cursele sunt regulate si numeroase, astfel ca ajungi la timp indiferent de ora la care ai programat zborul. 

Inchiriaza o masina

Daca vrei sa fii sigur ca ajungi in timp la aeroport si sa calatoresti singur sau persoane cunoscute, poti inchiria o masina si pleca la o ora convenabila. Ai grija sa nu pleci prea tarziu, pentru ca sofatul cu viteza este periculos si iti poate aduce si o amenda. Companiile de inchirieri auto au multe modele de masini disponibile, astfel ca poti alege un autoturism potrivit pentru numarul de calatori si de bagaje. Unele companii iti ofera si posibilitatea de a regasi masina la aeroport, la intorcere. 

Fa check-in online

Multe companii de zbor iti dau posibilitatea sa faci check-in online, cu 1-2 zile inainte de zbor. Il poti face pe site-ul sau prin aplicatia companiei. Nu doar ca economisesti bani, dar nu mai pierzi timp in aeroport. Astfel, scapi de o grija, in special cand schimbi zboruri sau te transferi de la un aeroport la altul.

Fa bagajul din timp

Chiar daca te pregatesti repede de obicei, nu ignora timpul pe care ti-l ia impachetatul. Ca sa ai eficienta si sa nu uiti nimic, fa o lista cu tot ce trebuie sa iei la tine: acte, accesorii pentru telefon sau laptop, obiecte de igiena, haine si alte categorii de obiecte de care stii ca ai nevoie. Organizeaza-le cat mai bine in bagaj, ca sa le poti gasi rapid, fara sa faci dezordine.

Nu pune obiecte de valoare, bijuterii sau bani in bagajul de cala. De asemenea, verifica cu atentie regulile companiei. Unele lucruri nu sunt permise in bagajul de mana sau de cala, altele necesita impachetare speciala. Nu uita ca trebuie sa te incadrezi in intervalul de greutate corespunzator pentru tipul tau de bagaj. 

Odihneste-te inainte de zbor

Caltoria cu avionul este obositoare, chiar daca nu dureaza mult. Faptul ca trebuie sa ajungi mai devreme in aeroport, procedurile, aglomeratia, atentia necesara la imbarcare si zborul in sine (in special daca sunt turbulente) isi pun amprenta asupra starii tale. Daca nu te odihnesti bine inainte, risti sa te trezesti tarziu, sa uiti lucruri sau sa fii lipsit de energie cand ajungi la destinatie. Dormi bine cu o noapte inainte de calatorie sau chiar cu cateva ore inainte de ora zborului, daca poti. 

Ia in calcul eventualele intarzieri

Cu cat distanta dintre locul din care pleci si aeroport este mai mare, cu atat riscul sa intarzii creste. Tine cont de eventualele incidente care pot aparea. De exemplu, daca mergi cu masina, traficul sau un accident pe sosea iti poate manca timp. Chiar daca trenul pare mai sigur din acest punct de vedere, deseori apar intarzieri si pe calea ferata. 

Ratarea unui zbor este frustranta si costisitoare. Tine cont de recomandarile noastre ca sa ajungi in timp util.