Depresia este ceva care a existat dintotdeauna si majoritatea oamenilor o vor experimenta la un moment dat in viata lor, de multe ori fara sa-si dea seama. Daca esti suficient de norocos ca nu l-ai experimentat niciodata, atunci poate fi dificil sa intelegi cum se simte.

Cu mult mai mult decat sa ai o zi proasta sau sa treci printr-un ,,petic dur”, depresia este foarte grava si poate avea consecinte de anvergura daca nu este controlata. Depresia este o tulburare de dispozitie obisnuita care poate afecta totul, de la interactiunile sociale si viata de familie la locul de munca.

Exista modalitati de a vorbi cu cei care sufera de depresie care evita sa-i micsoreze sau sa-i faca sa se simta mai rau, deoarece exista inca un stigmat inacceptabil asociat cu tulburarea. In mod egal, exista modalitati de a vorbi care ar trebui evitate. In ghidul lor privind depresia , Psihologia Instrumente explica faptul ca unele dintre cele mai inutile lucruri de spus sunt lucruri precum ,,hai, nu e asa de rau” sau sa spui cuiva ca trebuie ,,sa treaca peste asta”. Pe langa faptul ca este lipsita de respect, aceasta abordare poate servi doar la intarirea gandurilor negative pe care le au deja despre ei insisi si situatia lor. Acesta este motivul pentru care intelegerea este importanta atunci cand vorbesti cu cineva care sufera de depresie.

Cum ar trebui sa vorbim cu cineva cu depresie?

Este important sa anuntati persoana ca sunteti acolo pentru ei si doriti sa o ajutati. Este tentant sa vrei sa incerci sa-i consolezi, dar acest lucru ar trebui evitat, in ciuda intentiilor tale pozitive, acest lucru este de fapt de respingere a modului in care se simt si ii poate face sa se simta mai rau.

La fel de important este sa ii anuntati cat de unici sunt si cat de speciali sunt pentru dvs. Acest gen de lucruri este mult mai semnificativ si mai benefic decat sa spui ceva de genul ,,asta li se intampla tuturor la un moment dat”. Din nou, acest lucru este respingator si inutil.

Pe cat de puternice pot fi cuvintele pozitive, uneori o imbratisare poate fi la fel de importanta. In functie de relatia dvs. cu ei, simpla apucare a acestora poate sa nu fie pe deplin adecvata, dar cu siguranta nu exista nici un rau in a intreba. Oferirea unei imbratisari este un alt mod de a-ti arata cum intelegi cum le simt si le pasa de ele, ceea ce poate ajuta la reducerea sentimentelor lor de negativitate sau de scazuta valoare de sine.

De asemenea, poate fi benefic sa le reamintim ca depresia este o dispozitie si poate trece. Ar putea fi dificil sau chiar imposibil pentru ei sa-si aminteasca o perioada in care nu se simteau deprimati, asa ca amintindu-le ca va trece, chiar daca inseamna cu ajutor, le poate oferi un impuls atat de necesar.

Sugestii utile sunt binevenite, de asemenea. Oferindu-se sa mearga la plimbare sau ajutandu-i sa faca o lista cu lucrurile pe care vor sa le realizeze in acea zi. Aceste mici sugestii pot ajuta o persoana sa se simta ca si cum nu ar fi singura si le aminteste ca nu trebuie sa faca fata depresiei singure. Indiferent de abordarea pe care o luati, amintiti-va ca empatia este binevenita, iar mila nu. Depresia poate schimba viata si trebuie tratata intotdeauna cu grija si intelegere, incercati sa va imaginati cum trebuie sa va simtiti sentimentele respinse si incercati sa evitati sa faceti acelasi lucru.

Erin le arata femeilor depasite, coplesite cum sa faca mai putin pentru a putea realiza mai mult. Cartile traditionale de productivitate – scrise de barbati – abia ating atingerea incalcirii presiunilor culturale pe care femeile le simt atunci cand se confrunta cu o lista de sarcini. How to Get Sh * t Done te va invata cum sa te concentrezi pe cele trei domenii ale vietii tale in care vrei sa excelezi, iar apoi iti va arata cum sa descarci, sa externalizezi sau doar sa nu mai dai naibii despre restul.