Informează-te despre ce terapii alternative pentru cancer sunt sigure.

Atunci când o persoană se simte copleșită de tratamentele standard pentru cancer, soluția perfectă este să caute terapii alternative care îi pot ameliora simptomele negative ale tratamentului.

Mai multe terapii alternative pot fi luate în considerare ca tratamente ajutătoare pentru cancer. Acestea pot fi folosite pentru:

  • Reducerea efectelor secundare ale tratamentului standard al cancerului
  • Îmbunătățirea stării fizice și emoționale
  • Recuperarea după cancer 

Medicul te poate ajuta cu sfaturi despre ce terapii alternative pentru cancer poți folosi în siguranță și care sunt cele mai potrivite pentru tine. 

Un studiu care a analizat satisfacția pacienților care au apelat la terapii alternative pentru cancer a concluzionat că: [1]

  • 60,0% dintre pacienți au fost „mulțumiți”
  • 33,6% au fost „foarte mulțumiți” 
  • și doar 4,4% au fost „nemulțumiți”

Acupunctura

Acupunctura provoacă modificări ale fasciei, țesutul conjunctiv care acoperă mușchii și oasele. Acest lucru poate duce la modificări în procesele creierului, cum ar fi eliberarea de substanțe chimice precum serotonina.

Se crede că aceste modificări explică, parțial, modul în care acupunctura funcționează pentru a trata diferite simptome.

Acupunctura este utilizată pentru a gestiona simptomele legate de cancer, pentru a trata efectele secundare induse de terapiile anticancer, pentru a crește numărul de celule sanguine și pentru a îmbunătăți activitatea limfocitelor și a celulelor ucigașe naturale. 

În tratamentul cancerului, se utilizează în principal pentru managementul simptomelor. [1], [2]

Simptomele tratate în mod obișnuit sunt durerea, greața și vărsăturile induse de chimioterapie, precum și alte simptome care afectează calitatea vieții unui pacient, inclusiv:

  • Pierderea în greutate
  • Anxietatea
  • Depresia 
  • Insomnia
  • Apetit scăzut
  • Oboseală
  • Bufeuri
  • Neuropatie periferică indusă de chimioterapie
  • Simptome gastrointestinale  

Aromaterapia

Aromaterapia este un derivat al medicinei pe bază de plante, făcând parte din categoria de terapii alternative pentru cancer bazate pe remedii naturale. 

Aromaterapia este definită ca utilizarea terapeutică a uleiurilor esențiale din plante pentru îmbunătățirea bunăstării fizice, emoționale și spirituale. [3]

Uleiurile esențiale sunt substanțe lichide, volatile, extrase din material vegetal aromat, prin distilare cu abur, de obicei.

Uleiurile esențiale sunt formate dintr-o gamă largă de componente chimice care constau din metaboliți găsiți în diferite materiale vegetale. 

Principalele componente chimice ale uleiurilor esențiale includ monoterpene, esteri, aldehide, cetone, alcooli, fenoli și oxizi, care sunt volatili și pot produce mirosuri caracteristice. 

Diferite tipuri de uleiuri esențiale conțin cantități din fiecare dintre acești compuși, despre care se spune că conferă fiecărui ulei esențial parfumul și caracteristicile terapeutice specifice. 

Trebuie remarcat faptul că uleiurile esențiale diferă chimic de uleiurile grase, cum ar fi cele folosite ca alimente. Pe măsură ce uleiurile esențiale sunt mai vechi, compoziția chimică se modifică. Multe uleiuri esențiale nu au o dată de expirare.

Dietă și suplimente

Atunci când suplimentele alimentare, ierburile și medicamentele împotriva cancerului sunt luate împreună, există întotdeauna riscul ca suplimentul să aibă un impact asupra farmacocineticii sau farmacodinamicii medicamentului. [4]

Multe interacțiuni medicamentoase apar din cauza efectelor suplimentului asupra enzimelor specifice sau asupra componentelor implicate, cum ar fi modul în care medicamentul este metabolizat și transportat. 

Studiul acestor interacțiuni este important. Medicii pot ajuta pacienții cu sfaturi despre utilizarea remediilor alternative pentru cancer, evitând astfel efectele adverse.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este un compus sintetizat în mod natural de corpul uman.

Termenul „coenzimă” o desemnează ca o moleculă organică, neproteică, necesară pentru buna funcționare a partenerului său proteic (enzimă). 

Coenzima Q10 este utilizată de celulele corpului în următoarele procese:

  • Respirație aerobică
  • Metabolismul aerob
  • Metabolismul oxidativ
  • Respirația celulară

Prin aceste procese, mitocondriile produc energie pentru întreținerea și creșterea numărului celulelor. Coenzima Q10 este folosită de organism și ca antioxidant endogen.

Coenzima Q10 este prezentă în majoritatea țesuturilor, dar cele mai mari concentrații se găsesc în următoarele organe:

  • Inima
  • Ficat
  • Rinichi
  • Pancreas

În timp ce coenzima Q10 poate prezenta activitate anticanceroasă indirectă prin efectul său asupra sistemului imunitar, există dovezi care sugerează că analogii acestui compus pot suprima în mod direct dezvoltarea cancerului. [6]

S-a demonstrat că analogii coenzimei Q10 inhibă proliferarea celulelor canceroase in vitro și creșterea celulelor canceroase transplantate la șobolani și șoareci. [7]

Având în vedere aceste constatări, s-a sugerat că analogii coenzimei Q10 pot fi utili ca agenți chimioterapeutici.

Vitamina C

Vitamina C este un nutrient esențial care are funcții redox, este un factor de susținere pentru mai multe enzime și joacă un rol important în sinteza colagenului. 

Un studiu a emis ipoteza potrivit căreia cancerul poate fi legat de modificări ale țesutului conjunctiv, care ar putea fi o consecință a deficienței de vitamina C.

O analiză a sugerat că vitamina C în doze mari poate crește rezistența gazdei și poate fi un potențial tratament alternativ pentru cancer. [7]

Oamenilor le lipsește enzima responsabilă cu sinteza vitaminei C, aceasta trebuie obținută fie prin alimente fie prin suplimente.

Studii

  1. Prevalence, patterns, and perceived value of complementary and alternative medicine among cancer patients: a cross-sectional, descriptive study – [NCBI]
  2. Critical review of 5 nonpharmacologic strategies for managing cancer pain – [PubMed]
  3. Acupuncture-point stimulation for chemotherapy-induced nausea and vomiting. – [PubMed]
  4. Dodd GH: The molecular dimension in perfumery. In: Van Toller S, Dodd GH, eds.: Perfumery: The Psychology and Biology of Fragrance. Chapman and Hall, 1988, pp 19-46.
  5. Effects of herbal products on the metabolism and transport of anticancer agents – [PubMed]
  6. Research on coenzyme Q10 in clinical medicine and in immunomodulation – [PubMed]
  7. The potential of coenzyme Q 10 (NSC-140865) in cancer treatment – [PubMed]
  8. The orthomolecular treatment of cancer. I. The role of ascorbic acid in host resistance – [PubMed]