Sursa foto: https://unsplash.com

Parchetul este una dintre cele mai frumoase, elegante si calduroase pardoseli, iar din acest motiv este adesea preferat mai ales pentru locuinte, dar si pentru spatii de birouri. Montat in mod corect, parchetul aduce beneficii reale spatiilor construite, atat la nivel estetic, cat si in ceea ce priveste confortul oferit. Iata cum se monteaza parchetul in mod corect, care sunt materialele necesare si aspectele la care ar trebui sa fii atent.

Alegerea tipului de parchet potrivit

Parchetul poate fi de mai multe tipuri, iar in aceasta situatie este important sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine. De tipul parchetului pe care il alegi va depinde si tipul adezivului folosit, insa acest lucru se rezolva rapid pentru ca poti intra pe Mathaus.ro pentru adezivi si chituri pentru parchet in functie de tipul ales. 

Parchetul, cu specificatiile sale poate fi:

Parchet din lemn masiv

Foarte durabil, realizat din lemn real, din bucati intregi, acest tip de parchet se potriveste in casele de locuit, deoarece are o viata indelungata. Daca acesta este intretinut in mod corect, el nu va prezenta semnele specifice imbatranirii si va arata mereu minunat. 

Dezavantajul este acela ca parchetul din lemn masiv este mai scump decat orice alta pardoseala din lemn, iar acesta poate fi un inconvenient atunci cand vine vorba despre alegerea acestui tip de acoperire.

Parchet stratificat

Parchetul stratificat este deosebit de apreciat datorita rezistentei si frumusetii acestuia. Parchetul de acest tip se imparte in doua categorii si anume parchet dublu stratificat si parchet triplu stratificat.

Parchetul dublu stratificat foloseste doua bucati de lemn, lipite intre ele cu rasina, in vreme ce parchetul triplustratificat are dispuse 3 straturi de lemn. Ambele tipuri de parchet sunt insa deosebit de utile, deoarece acestea pot fi folosite in orice context, chiar si in cazul montajului sistemelor de incalzire in pardoseala. 

Parchet laminat/ pardoseala laminata

Pardoselile laminate sunt cea mai ieftina solutie de acoperire din lemn, iar acest lucru se datoreaza materialelor folosite pentru realizarea placilor de parchet. Practic pardoselile laminate nu sunt in sine un tip de parchet, desi adesea sunt considerate asa. 

Placile de pardoseala laminata sunt realizate din resturi de lemn, inchegate in rasina, peste care este dispus un strat subtire de folie colorata, ce reproduce imaginea lemnului Ulterior, stratul final este unul transparent, cu rol de protectie la uzura. 

Adezivi pentru parchet

Adezivul este foarte important in montajul parchetului, deoarece acesta va asigura prinderea pardoselii de substrat. Tot in aceeasi categorie poate fi adaugat si chitul, cu ajutorul caruia se pot face mici retusuri la nivelul imbinarilor parchetului. 

Folie bariera de vapori

Aceasta folie are rolul de a proteja suprafetele de umiditate, dar si de a reduce transferul termic. Folia este necesara pentru a permite straturilor de materiale sa respire, astfel incat sa nu apara mucegaiul. De cele mai multe ori beneficiarii nu pun aceasta folie, iar problemele apar la nivelul substratului, dar si la nivelul parchetului, care se umfla, stricand astfel aspectul. 

Alte materiale izolatoare

In cazul in care se doreste o izolare termica a suprafetelor, exista posibilitatea dispunerii sub parchet a unor materiale izolatoare precum vata bazaltica, polistirenul sau pluta. Scopul este acela de a realiza o pardoseala calda, care sa mentina o temperatura constanta la nivelul extremitatilor. 

Scule de mana si unelte

Pentru realizarea unor lucrari corecte de montaj la nivelul parchetului este necesara folosirea sculelor de taiat, cum ar fi fierastraiele de mana (deosebit de utile pentru pregatirea parchetului pentru zonele dificile), ciocanul sau freza.

Alegerea materialelor potrivite pentru realizarea acoperirilor cu parchet este deosebit de importanta pentru a realiza o lucrare calitativa. Alege tipul potrivit de parchet si o echipa specializata care sa te ajute cu montajul, astfel ca rezultatul final sa iti aduca gradul de confort dorit.