Plantele de lavanda sunt plante frumoase si parfumate care prospera in climatul cald si uscat. Nu toate climatele sunt grozave pentru ei, asa ca uneori au nevoie de putina ingrijire suplimentara pentru a creste bine si a produce flori pe care le-ai dori. Dar, cu o varietate corecta de lavanda, conditii potrivite de ghiveci si ingrijire, puteti avea o planta de lavanda in ghiveci infloritoare in aproape orice loc in care locuiti.

Selectati o varietate de lavanda care se potriveste cel mai bine climatului si spatiului dvs

Exista 45 de specii diferite de lavanda cu sute de soiuri, asa ca incercati sa restrangeti cautarea dupa ceea ce doriti pentru lavanda. Lavandele, in general, sunt tolerante la seceta, dar nu se descurca foarte bine cu frigul.

Daca locuiti intr-un climat in care iernile sunt foarte dure, puteti cultiva in continuare plante de lavanda, dar probabil va trebui sa le tratati ca anuale si sa le inlocuiti in fiecare an.

Utilizarile pentru lavanda includ amenajarea teritoriului, muguri uscati, culinare, mestesuguri, butasi proaspeti si uleiuri esentiale. Exista diferite soiuri care se potrivesc diferit cu fiecare dintre aceste utilizari.

Cautati oale mari

Plantele de lavanda pot creste pana la dimensiunea unui arbust mic, astfel incat o oala mare pentru inceput va permite aceasta crestere. Recipientele de 12-16 inci sunt de dimensiunile pe care ar trebui sa le cautati. Nu cautati o oala cu farfurioara atasata, deoarece aceasta va limita drenajul eficient. Amintiti-va ca radacinile plantelor de lavanda sunt susceptibile de a putrezi daca solul retine apa prea mult timp.

Cel mai bine ar fi ca oala sa aiba mai multe gauri de scurgere pentru a incuraja in continuare drenajul rapid. Puteti gauri extra daca vasul pe care il alegeti are doar o singura gaura de scurgere.

Umpleti partea inferioara de 1-2 centimetri a vasului dvs. cu arahide sau pietris de ambalare

Chiar si de-a lungul fundului, dar nu trebuie sa fie perfect. Asigurati-va ca acest material nu cade din gaurile de scurgere.

Se toarna o parte din amestecul de ghiveci in ghiveci

Acest amestec ar trebui sa umple aproximativ un sfert pana la o treime din restul vasului, sau aproximativ 1 inch deasupra pietrisului sau a arahidei de ambalare. Din nou, nu trebuie sa fie perfect, dar nu umpleti oala atat de plina incat planta nu se potriveste cu greu si nu o umpleti sub aceasta, astfel incat planta sa stea prea adanc in oala.

Veti avea nevoie de sol alcalin bine drenat dintr-o gradina sau un magazin universal. Acest sol este un produs obisnuit in sectiunea de gradina, deci ar trebui sa fie usor de localizat. Intrebati un angajat daca aveti dificultati in localizarea solului potrivit.

Amestecati solul cu mainile pentru a rupe orice munte de murdarie.

De asemenea, puteti adauga 1 lingura de var la amestecul de ghiveci pentru a creste calitatea alcalina a solului.

Scoateti planta de lavanda din ghiveciul actual

Strangeti fundul vasului in care se afla planta dvs. de lavanda. Acest lucru va ajuta sa slabiti lavanda si bila de murdarie din vasul mai mic. Inclinati lavanda lateral si trageti usor de baza plantei. Odata cu slabirea pasului anterior, planta de lavanda ar trebui sa se indeparteze din vechiul ghiveci.

Mizeria ar trebui sa fie suficient de solida incat sa para ca va iesi dintr-o bucata daca este manipulata usor.

Manipulati-va usor lavanda fara oala pentru a evita ruperea murdariei si deteriorarea radacinilor, precum si a frunzelor de deasupra murdariei.

Acum sunteti gata sa va puneti planta de lavanda in noua oala!

Asezati planta de lavanda in centrul vasului

Asezati-l in murdaria care se afla deja in oala pentru siguranta. Baza plantei ar trebui sa stea la 3 inci sub marginea vasului. Rupeti usor suprafata mingii de murdarie de lavanda cu degetele pentru a elibera o parte din radacini.

Legarea radacinilor se intampla atunci cand o planta a stat intr-o oala mica prea mult timp si radacinile rivalizeaza cu murdaria pentru spatiu. Acest lucru face ca murdaria sa fie dura si, cu exceptia cazului in care murdaria si radacinile sunt slabite, radacinile nu se vor extinde in noul lor vas si planta va muri in curand.

Majoritatea plantelor in ghiveci nu vor fi legate de radacini, dar este o idee buna sa slabiti putin radacinile si murdaria pentru a va asigura ca radacinile vor incepe bine.

Umpleti restul vasului cu amestecul de ghiveci

Umpleti-l doar pana la varful mingii de murdarie in jurul radacinilor plantei de lavanda.

Nu impachetati solul in jurul plantei de lavanda. Solul trebuie sa ramana liber pentru un drenaj eficient.

Raspanditi o jumatate de cana de ingrasamant cu eliberare temporizata pe solul de ghiveci

Presarati ingrasamantul pe sol si apoi zgariati ingrasamantul in sol cu   o furculita.

Ingrasamantul cu eliberare temporizata poate fi gasit la orice magazin de gradinarit sau ferma si va elibera ingrasamant pe masura ce planta este udata.

Un exemplu de ingrasamant cu pelete cu eliberare temporizata este peletele de lucerna. Sunt organice si contin triacontanol, care este un stimulent al cresterii.

Unele soluri vin cu ingrasaminte cum ar fi peletele de lucerna deja amestecate, deci este posibil sa nu fie nevoie sa faceti acest lucru.

Mulciti-va planta de lavanda

Samburii de curcan sau pietricelele de amenajare a teritoriului alb functioneaza cel mai bine pentru lavarea mulcirii. Asezati mulciul pe sol intr-un strat gros de 2 inci pana la baza plantei.

Acest mulci este excelent pentru prevenirea putregaiului in radacinile si tulpinile plantelor.

Culoarea alba a granulelor de curcan si a pietricelelor albe de peisaj vor reflecta lumina soarelui inapoi catre planta, ceea ce va stimula cresterea. Mulciul va incuraja, de asemenea, circulatia aerului si drenajul rapid.

Tundeti-va plantele de lavanda

Lavandele ar trebui, in general, taiate in jurul lunii august, dar timpul de taiere variaza in functie de climatul dvs. Folositi o pereche de taietoare de taiere bune pentru a taia ciorchini de tulpini.

Ca regula generala, tundeti cel putin cateva luni inainte de instalarea iernii.

Tunderea unei plante mari de levantica va dura foarte putin timp cu taietoare de taiere bune

Trageti tulpinile cu aproximativ trei degete deasupra noilor tulpini care rasar in jurul bazei plantelor.

Tunderea in fiecare an va poate extinde viata de lavanda pana la zece ani daca climatul dvs. va permite plantei sa traiasca iarna.