In prezent, si de cativa ani incoace, dietele sarace in carbohidrati au devenit una dintre cele mai populare optiuni de slabit.

Detaliile despre ceea ce este permis si ce nu este, variaza destul de mult de la dieta la dieta, iar cantitatea de carbohidrati difera si ea.

Cel mai adesea, aceste diete contin diferite feluri de mancare proteice, cum ar fi slanina, carne, oua si branza. Datorita continutului ridicat de grasimi saturate din aceste diete, medicii si nutritionistii sunt ingrijorati de posibilul efect advers asupra bolilor cardiovasculare.

Dietele cu continut scazut de carbohidrati si pericolul continutului de grasimi saturate

Asociatia Americana a Inimii recomanda sa se urmareasca aproximativ 13 grame de grasimi saturate, ceea ce reprezinta aproximativ 6% dintr-o dieta de 2.000 de calorii.

Recent, un nou studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition sugereaza ca, cel putin pe termen scurt, o dieta saraca in carbohidrati cu o cantitate mai mare de grasimi saturate poate fi sanatoasa pentru inima.

Dar este atat de simplu? Cei 164 de participanti la studiu (supraponderali si obezi) au fost repartizati aleatoriu la una dintre cele 3 diete care contineau proportii diferite de carbohidrati si grasimi.

Continutul de proteine ​​a ramas acelasi (la 20%) pentru toti.

Diete:

Carbohidrati scazut (20%), grasimi bogate (60%), grasimi saturate care cuprind 21% din calorii: Aceasta seamana cu o dieta obisnuita saraca in carbohidrati si contine mult mai multe grasimi saturate decat este recomandat.

Carbohidrati moderati (40%), grasimi moderate (40%), grasimi saturate care reprezinta 14% din calorii: aceasta nu este departe de dieta tipica americana de 50% carbohidrati si 33% grasimi si este destul de asemanatoare cu un dieta tipic mediteraneana, care este putin mai scazuta in carbohidrati si mai mare in grasimi decat o dieta americana.

Cu continut ridicat de carbohidrati (60%), sarac in grasimi (20%), grasimi saturate cuprinzand 7% din calorii: Este o dieta tipica bogata in carbohidrati, care include multe cereale, legume cu amidon, si fructe sau sucuri.

Rezultate:

Cercetatorii au descoperit ca la sfarsitul consumului acestor diete timp de 5 luni, participantii din fiecare dintre cele 3 grupuri au avut valori similare ale markerilor de boli cardiovasculare, cum ar fi scorul LIPR si nivelurile de colesterol din sange.

Din pacate, cei care urmau o dieta cu continut scazut de carbohidrati nu au fost multumiti de mancarea care le-a fost oferita, iar cei care urmau o dieta bogata in carbohidrati nu au baut bauturi racoritoare.

Toate cele 3 diete au fost bogate in alimente vegetale si sarace in alimente foarte procesate.

Chiar si grupul cu continut scazut de carbohidrati a mancat linte, o cantitate buna de legume si multe nuci.

De fapt, cele doua diete cu cantitati mai mari decat cele recomandate de grasimi saturate erau, de asemenea, bogate in grasimi sanatoase polinesaturate si mononesaturate.

De exemplu, dietele au continut o combinatie de cantitati mai mari de optiuni sanatoase si o cantitate mai mica de optiuni nesanatoase.

De asemenea, aportul de fibre a fost putin mai mare decat aportul mediu american.

In general, cu exceptia faptului ca grasimile saturate sunt mai mari decat cele recomandate, dieta in ansamblu a fost destul de sanatoasa.