Cu siguranta, de mai multe ori ati auzit expresia ca regulile sunt menite sa fie incalcate. In cazul lucrului cu echipe agile din compania dumneavoastra, acest lucru poate fi multiplicat. Pentru a va gestiona echipa intr-un mod mult mai simplu, trebuie sa luati in considerare aplicarea Manifestului Agile. In aceasta postare explicam in ce consta acest nou „regulament” care imbunatateste managementul in companii. 

Ce este Manifestul Agile?

Manifestul Agile sau Manifestul pentru dezvoltarea de software agil este o proclamare a patru reguli vitale si douasprezece principii care servesc drept introducere si ghid pentru oamenii in software-ul de management agil.

Aplicata dezvoltarii software, aceasta metodologie se concentreaza pe mentinerea codului simplu si pe testarea codurilor pe care software-ul insusi le lanseaza. Acest nou model a fost inventat pentru a eficientiza managementul proiectelor si pentru a inlocui modelul Waterfall, un model mai liniar si mai secvential.

Exista 4 reguli vitale in acest manifest:

  • Indivizi si interactiuni deasupra proceselor si instrumentelor.
  • Lucrati cu software-ul de deasupra documentatiei.
  • Colaborare cu clientul peste negocierea contractuala.
  • Raspundeti la schimbare si nu ramaneti cu un plan.

Acum sa trecem in revista fiecare dintre aceste principii ale manifestului agil:

1# Indivizi si interactiuni peste procese si instrumente

Aceasta valoare reflecta importanta comunicarii intre membrii echipei fata de utilizarea proceselor si instrumentelor pentru a forta viitorul proiectului sa fie intr-un fel sau altul.

De exemplu; Ati scris vreodata un e-mail pentru a pune cateva intrebari simple si ati primit un raspuns neclar care a urmat un sablon rigid? Sunt sanse sa fi putut obtine aceleasi informatii printr-o simpla comunicare cu cealalta persoana.

Metodologia agila vrea sa se asigure ca membrii echipei lucreaza intre ei, colaboreaza si obtin impreuna cel mai bun rezultat posibil. In plus, in echipele agile este foarte important sa se evalueze opiniile individuale si creativitatea.

2# Software-ul de lucru deasupra documentatiei

Acest principiu inseamna ca echipa ar trebui sa petreaca timp lucrand la lucruri care creeaza de fapt valoare pentru client si sa evite sa aloce timp si resurse pentru alte activitati, cum ar fi discutarea, scrierea sau revizuirea documentatiei.

Nu trebuie sa ne gandim ca acest principiu al manifestului se aplica doar proiectelor software, deoarece permite intr-adevar sa atingem multe alte proiecte precum scrierea unui rezumat executiv, proiectarea unui plan de birou sau pregatirea unei prezentari de vanzari.

Pe scurt, este mai important sa livram produsul dorit de consumatori decat sa documentam in detaliu procesul pe care l-am folosit pentru a ajunge la acel punct.

3# Colaborarea cu clientul in cadrul negocierii contractuale

In timpul dezvoltarii Agile, satisfactia clientilor este considerata cea mai mare prioritate. La sfarsitul zilei, daca nu adauga valoare clientului, nu are sens sa aloci nici macar 1 minut pe acea sarcina.

Manifestul reflecta ca, din punct de vedere istoric, contractele sunt parti in care se cheltuie mult timp si energie, deoarece sunt un proces rigid si birocratic.

In cadrul agil, se promoveaza colaborarea timpurie si recurenta cu clientul, ceea ce permite echipei de dezvoltare a produsului sa se adapteze mai rapid la nevoile clientului fara a necesita atata negociere contractuala.

Asta nu inseamna ca in cadrul Agile nu exista contracte intre ambele parti, ci incearca sa le faci contracte flexibile care sa permita adaptarea la schimbare si sa concentreze timpul pe ceea ce este cu adevarat important: crearea unui produs si livrarea de valoare utilizatorilor.

4# Raspundeti la schimbare si nu ramaneti cu un plan

Aceasta ultima valoare este cruciala pentru a putea realiza o dezvoltare agila a proiectelor. Amintiti-va ca motivul nasterii acestei metodologii de management de proiect a fost acela de a avea un cadru care sa permita echipelor sa se adapteze la schimbarea continua.

Orice echipa care lucreaza in conformitate cu aceasta metodologie trebuie sa stie ca schimbarea este inevitabila. Cu cat proiectul dvs. este mai mare sau mai complex, cu atat este mai mare gradul de incertitudine in care trebuie sa lucrati.

Este posibil ca executia unui proiect sub un plan strict sa va garanteze finalizarea unui proiect in termen si in buget, dar cu riscul serios de a nu rezolva nevoile clientilor sau de a oferi maxima valoare adaugata posibila. Cele mai bune proiecte sunt cele care pot integra cu succes schimbarea in dezvoltarea lor.

Principiile de baza ale Manifestului Agile

La aceste reguli de baza se adauga 12 principii pe care fiecare Coach Agile ar trebui sa le cunoasca pentru a gestiona proiecte de afaceri si tehnologice:

  • Satisfaceti clientul cu o oferta de munca continua si de calitate.
  • Impartiti cele mai complexe sarcini in parti mai mici, mult mai simple, astfel incat sa poata fi finalizate mai rapid.
  • Recunoasteti ca cea mai buna munca vine de la echipe care sunt bine organizate.
  • Motivati lucratorii intr-un mediu de lucru favorabil si puneti increderea noastra in ei, stiind ca isi vor face treaba.
  • Creati procese care sa sustina o dezvoltare mai durabila a muncii.
  • Mentine un loc de munca constant in organizatie.
  • Fiti deschis sa primiti noi modificari, chiar si in ultima parte a proiectului.
  • Adunati din cand in cand echipa de lucru si managerii pentru a vorbi despre schimbarile care se fac si despre progresul proiectului. Indoielile si imbunatatirile vor fi discutate aici.
  • La intervale, reuniti angajatii pentru a le reaminti obiectivele pentru a fi mai eficienti si pentru a ajusta comportamentul la acele obiective.
  • Luati in considerare performanta pe masura ce munca este efectuata.
  • Cautati excelenta intr-un mod continuu.
  • Prinde schimbarea pentru a deveni o forta mai competitiva.