Cabinetul lui Donald Trump a inceput sa ia forma unui club de miliardari, format din barbati si femei cu o imensa bogatie personala, care vor cauta sa-si indeplineasca promisiunile de campanie ale unui guvern axat pe crearea de locuri de munca pentru cei mai saraci.

De la mostenitori sau mostenitoare la averi miliardare in productie sau tehnologie, pana la investitori de varf si profesionisti de succes, cei selectati de Trump constituie una dintre cele mai bogate echipe politice din istoria Statelor Unite.

Trump, care s-a reinventat in campania prezidentiala ca campion al clasei muncitoare, integreaza un cabinet care ar putea avea o avere colectiva de peste 35.000 de milioane de dolari, potrivit publicatiei Politico.

Condusa de insusi Trump, care sustine ca are o avere de peste 8.000 de milioane de dolari, desi este o cifra disputata, echipa de miliardari va include secretarii sai la Trezorerie, Educatie, Comert si altii pentru a transporta portofolii in zeci de posturi. 

Betsy DeVos

Betsy DeVos, numita urmatoarea secretara la Educatie, apartine uneia dintre cele mai bogate familii din Statele Unite, cu o avere comuna estimata la peste 5.100 de milioane de dolari, ceea ce ii plaseaza rudele pe locul 88 al celor mai bogate din Statele Unite. State, conform Forbes.

DeVos, in varsta de 62 de ani, este fiica industriasului de piese auto Edgar Prince, proprietarul Prince Corporation; Este casatorita cu Dick DeVos, mostenitorul gigantului vanzarilor directe Amway si este sora lui Erik Prince, fondatorul controversatei firme de securitate Blackwater USA.

Betsy DeVos este, de asemenea, presedinte al conglomeratului de afaceri Windquest Group, care opereaza in sectoarele de energie curata, productie si tehnologie. Ea conduce, de asemenea, Federatia Americana pentru Copii (AFC) si a fost presedinte al Partidului Republican din Michigan.

Wilbur Ross

Wilbur Ross, in varsta de 79 de ani si numit secretar de Comert, este un miliardar cu o avere personala apropiata de 2.500 de milioane de dolari si proprietar al unei renumite colectii de opere de arta estimata de Forbes la peste 100 de milioane de dolari.

Oponent al acordurilor de liber schimb, pe care le acuza ca afecteaza locurile de munca din industria prelucratoare din Statele Unite, Ross s-a remarcat in lumea finantelor, cumparand companii falimentare, rasturnandu-le si revandu-le cu profituri extraordinare.

In ultimul deceniu, el a cumparat cativa producatori mari de otel din SUA si i-a vandut cativa ani mai tarziu pentru un castig personal estimat la peste 250 de milioane de dolari.

Todd Ricket

In calitate de secretar adjunct al comertului, presa americana a indicat ca Trump il ia in considerare pe Todd Rickets, un membru al familiei numarul 66 de pe lista Forbes, cel mai bogat din Statele Unite si proprietar al campionilor mondiali de baseball, Chicago Cubs.

Rickets, in varsta de 46 de ani, este fiul miliardarului Joe Rickets, fondatorul firmei de investitii online Ameritrade, cu o avere de familie de peste 1 miliard de dolari.

Steve Mnuchin

Steve Mnuchin, in varsta de 53 de ani, numit secretar al Trezoreriei, este investitor, bancher si producator de filme precum Mad Max Fury si American Sniper, si este fost director al Goldman Sachs, unul dintre principalele focare ale sefilor financiari din SUA.

In 2008, Mnuchin si un grup de investitori, inclusiv George Soros si John Paulson, au cumparat banca din California IndyMac, pe care au redenumit-o OneWest. Anul trecut l-au vandut pentru un total de 3,4 miliarde de dolari.

Desi averea lui personala este estimata la mai putin de 50 de milioane de dolari, o cifra scazuta in raport cu ceilalti membri ai viitorului cabinet, venitul mediu anual al americanilor este de aproximativ 50.000 de dolari.

Steve Bannon

Steve Bannon, figura „alt-dreapta” care va fi principalul strateg politic la Casa Alba, a fost, de asemenea, descris ca un bancher de investitii de succes la Goldman Sachs si cu propria sa firma Bannon & Co.

In calitate de investitor in compania de productie Castle Rock Entertainment, Bannon a primit o parte din redeventele de sindicat de la unul dintre cele mai de succes spectacole de comedie din istoria televiziunii americane, Seinfield.

Cabinetul lui Trump, care va prelua presedintia Statelor Unite pe 20 ianuarie, ar putea fi completat de alti milionari care sunt intervievati pentru functii cheie, printre care fostul guvernator al Massachusetts, Mitt Romney, luat in considerare activ pentru functia de secretar al stat.

Romney, in varsta de 69 de ani, are o avere personala estimata intre 250 de milioane si 1 miliard de dolari din participatia sa la firma de investitii Bain Capital, care detinea companii de succes precum Staples, Dominos’ Pizza si Sealy Corporation.

Alti membri ai cabinetului sau nu se numara printre cele mai bogate familii din Statele Unite, dar sunt profesionisti de succes, cum ar fi secretarul de sanatate numit, Tom Price, un chirurg ortoped renumit, sau Ben Carson, un neurochirurg considerat ca secretar al locuintelor.

Alti membri care vor alcatui cabinetul lui Trump au mijloace mai modeste, dar peste veniturile medii ale americanilor, inclusiv seful sau de cabinet Reince Priebus si ambasadorul la Natiunile Unite, guvernatorul Carolinei de Sud, Nikki Haley.