Diferite alimente, ingerate ca hrana de om, ajunse in organism vor fi supuse unor multiple transformari, se vor transforma in proteine, lipide si glucide, cu care organismul va functiona, se va dezvolta si se va repara. Glucoza, transportata de sange la celule, va fi utilizata pentru energie, dupa ce va patrunde in interiorul celulelor cu ajutorul

insulinei, substanta care este hormon secretat de pancreas.

Cantitatea de glucoza din sange, are un nivel specific fiecarui individ. O cantitate prea mare de glucoza in sange se numeste hiperglicemie, iar o cantitate prea mica, se numeste hipoglicemie.

Hiperglicemia duce la diabet zaharat, care poate sa apara daca:

a) secretia de insulina secretata de pancreas este in cantitate deficitara sau

b) in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta.

Daca glucoza nu poate fi utilizata, creste si ramane persistent crescuta, ceea ce va duce la aparitia de complicatii deosebite (la nivelul ochilor, aparatului cardiovascular, aparatului renal, sistemului nervos periferic si central, dar si la nivel general).

Pentru ca organismul sa se mentina sanatos, este important sa se obtina un nivel optim al glicemiei, prin corelarea alimentatiei, activitatii fizice si a celei psihice, cu medicamentetele pentru diabet (insulina sau alte produse antidiabetice). Acest lucru impune autoevaluarea glicemiei cu ajutorul glucometrelor (in acest moment exista numeroase tipuri de glucometre, accesibile ca pret).

Glicemia se masoara:

a) fie din sangele venos prin punctie venoasa, la un laborator de analize ambulator sau in spital (glicemia venoasa),

b) fie din sangele capilar (glicemie capilara), masurata dintr-o picatura de sange recoltata din varful degetului, care va fi intinsa pe o bandeleta (stic) reactiva, pentru a fi analizata.

Valoarea normala a glicemiei este cuprinsa:

a) intre 4,4 milimoli/ litru si 6,7 milimoli/litru (adica intre 0,8 si 1,2 gr./litru) luata pe nemancate si

b) de cel putin 6,7 milimoli/ litru (1,2 gr./litru) la doua ore dupa luarea unei mese.

Autoevaluarea glicemiei este necesara pentru evitarea variatiilor bruste sau prea mari ale glicemiei cu aparitia hipoglicemiei (poate duce la pierderea brusca a cunostintei), sau a aparitiei hiperglicemiei (care necesita masuri legate de regimul alimentar si adminstrarea de medicamente adecvate-hipoglicemiante sau insulina-).

In diabetul zaharat, limitele glucozei, daca aceasta este masurata cu glucometru, sunt:

a) dimineata (inainte de micul dejun) si inainte de mese trebuie sa fie in intervalul 30-130 mg/dl, iar

b) la doua ore dupa masa, glicemia trebuie sa fie sub 180 mg/dl.