Toate femeile, incepand de la aproximativ 13-14 ani, prezinta lunar o sangerare uterina ce se numeste ciclu menstrual. Prima sangerare din viata se numeste menarha.

Menstruatia este rezultatul unui intreg complex de procese fiziologice care implica o buna functionare si coordonare intre ele, atat a tractului genital , cat si a unui numar de structuri ce secreta o serie de hormoni ale caror niveluri sangvine sunt direct raspunzatoare de un ciclu menstrual normal: ovare, hipofiza, hipotalamus.

Disfunctiile care apar la oricare dintre aceste niveluri duc la aparitia unei largi game de afectiuni ce se caracterizeaza prin neregularitati menstruale, lipsa ciclului, cicluri menstruale in exces sau foarte lungi sau dimpotriva, ciclu redus cantitativ, etc.

Un ciclu normal are in medie 28 de zile, dar sunt considerate normale valori cuprinse intre 21 si 35 de zile.

O sangerare menstruala dureaza in medie 4-5 zile, dar sunt considerate normale valori intre 3 si 7 zile.

Cu alte cuvinte, regularitatea si caracteristicile ciclului menstrual spun multe despre buna functionare a unui sistem complex care coordoneaza acest proces fiziologic.

Ciclul menstrual prezinta urmatoarele faze:

1. faza proliferativa care tine de la terminarea sangerarii menstruale pana la ovulatie (ziua 14),

2. faza secretorie care tine de la ziua a 15 pana la menstruatie si

3. faza menstruala caracterizata prin sangerarea menstruala.

1. Faza proliferativa se mai numeste si faza estrogenica. Incepe in ziua 5-6 a ciclului, adica atunci cand se termina sangerarea menstruala. Sangerarea menstruala a dus la eliminarea stratului superficial al endometrului (mucoasei cavitatii uterine), astfel ca rolul acestei faze este acela de a restabili si reface acest strat al mucoasei uterine, unde in eventualitatea aparitiei unei sarcini, oul se va cuibari. Iata de ce aceasta faza se numeste proliferativa, pentru ca se reface, prolifereaza stratul endometrial care a fost eliminat la sangerare, creandu-se unul nou, bun pentru a accepta posibilul ou care ar putea aparea daca se produce fecundatia. Aceasta faza proliferativa este impartita si ea, la randul ei intr-o faza proliferativa timpurie si o faza proliferativa tardiva.

In faza proliferativa timpurie, ca raspuns la nivelurile crescande de hormoni estrogeni, mitozele celulare duc la proliferarea stratului endometrial superficial, cu restaurarea acestuia. Epiteliul glandular in aceasta faza are glande drepte si inguste. In faza proliferativa tardiva creste si mai mult nivelul estrogenilor si acest lucru duce la ingrosarea endometrului, care este bine dezvoltat la mijlocul ciclului, in ziua a 14-a, cand atinge o grosime de 10-12 mm. Glandele endometriale devin mai sinuoase, mai aglomerate si cresc in inaltime.

Pe parcursul acestei faze, asa cum s-a prezentat, este dominananta concentratia de estrogeni, care este in crestere. Aceasta duce la proliferarea mucoasei uterine. Nivelul crescut de estrogeni caracterizeaza si secretiile cervicovaginale care sunt in crestere pana la ovulatie, cand cantitatea lor este mare, iar aspectul lor devine, tot sub influenta estrogenica, foarte clar, transparent, ca albusul de ou si cu caracter filant.

In faza proliferativa creste nivelul FSH-ului (hormonului foliculostimulant), care, asa cum ii spune numele, stimuleaza dezvoltarea foliculilor care se gasesc la nivelul ovarelor. In faza proliferativa a ciclului mai multi foliculi ovarieni isi incep cresterea spere folicul matur, dar dintre acestia numai unul se va selecta si va deveni foliculul dominanat, care in ziua a 14-a se va sparge in procesul numit ovulatie, eliberand celula sexuala feminina necesara aparitiei sarcinii. Dupa cum se vede, valorile in permanenta schimbare ale hormonilor estrogeni, ale FSH si ale LH (care la ovulatie atinge maximul si determina spargerea foliculului matur), au influente decisive asupra bunei functionari a tractului genital, ele actionand atat la nivelul uterului si mucoasei sale pe care trebuie sa o pregateasca lunar pentru aparitia si cuibarirea sarcinii, atat la nivelul trompelor uterine pe care le fac permeabile si le orienteaza cilii in favoarea transportarii oului, cat si la nivelul ovarului unde pregatesc si cresc foliculii astfel incat lunar ei sa elibereze ovocitul, din care impreuna cu spermatozoidul sa se poata forma oul. La nivelul colului, secretiile care se produc sunt permeabile sub actiunea estrogenului, ele lasand spermatozoizii sa treaca prin ele si sa ascensioneze in caile genitale feminine.

Fertilitatea maxima este in preajma ovulatiei, adica incepand de prin ziua a 12-a a ciclului pana prin ziua a 15-a, cu punct de varf in ziua a 14-a.

2. Dupa ovulatie, care se intampla la mijlocul ciclului, adica in ziua a 14-a, la femeile cu cicluri de 28 de zile, se intra in faza secretorie sau luteala. Caracteristica acestei faze este cresterea nivelurilor de hormon progesteron, in comparatie cu restul ciclului. Acum endometrul se afla atat sub influenta estrogenilor cat si a progesteronului. Faza se numeste secretorie pentru ca acum endometrul secreta o serie de substante menite intr-un final sa hraneasca embrionul care ar putea aparea. La randul sau, faza secretorie se imparte in faza secretorie timpurie si o faza secretorie medie si tardiva. Ele se caracterizeaza de continuarea modificarilor structurale ale endometrului care in aceasta faza trebuie sa fie pregatit sa cuibareasca in grosimea sa embrionul, daca fecundarea a avut loc. Daca nu, endometrul isi modifica structura de asa natura incat pana la sfarsitul acestei faze, stratul superficial sa fie gata de eliminare la urmatoarea sangerare menstruala. In aceasta faza glandele endometrului devin sinuoase, arterele endometrului devin foarte sinuoase si ele, iar inainte de menstruatie (faza premenstruala) apar niste tulburari ale perfuzarii acestora care duc la hipoxierea lor (scaderea oxigenarii tisulare), cu degradarea retelelor tesuturilor si favorizarea desprinderii si eliminarii acestora la menstra. Inaintea sangerarii menstruale apare o prabusire practic a valorilor progesteronului si estrogenilor, aceasta fiind raspunzatoare de modificarile structurale care duc la eliminarea endometrului vechi. La nivelul ovarelor, dupa ovulatie ramane o formatiune care se transforma in ceea ce se numeste corp galben si care este producatoare de progesteron. Corpul galben are evolutie pana aproape de aparitia menstruatiei, cand involueaza, se ratatineaza. Ovarele femeilor mai in varsta sunt pline de asa zise cicatrici lasate in locurile unde s-au produs de-a lungul timpului ovulatiile.Secretia cervicala in aceasta faza secretorie devine opaca, iar sub influenta progesteronului scade permeabilitatea sa pentru spermatozoizi, a doua faza a ciclului nefiind atat de favorabila aparitiei unei sarcini, cu atat mai mult cu cat ne indepartam de momentul ovulatiei.

3. Faza menstruala este consecinta fireasca a scaderii nivelurilor de estrogeni si progesteron, asa cum s-a prezentata mai sus. La menstruatie se elimina fragmente de tesut amestecat cu sange.

Cantitatea normala de sange care se pierde la o menstruatie este cuprinsa intre 25 si 60 ml de sange, de obicei fiind in cantitate asemanatoare de la un ciclu la altul la fiecare femeie in parte.

Dupa terminarea sangerarii menstruale, ciclul se reia, toate aceste complexe transformari neavand alt rol important decat acela al pregatirii permanente a organismului feminin in vederea indeplinirii celui mai mare rol al sau, acceptarea in bune conditiii a unei sarcinii si ducerea la termen a acesteia.