Pana nu demult, luna februarie insemna ziua lui tata, ziua bunicii si luna cu cele mai grele examene din sesiune. In rest, mult frig si nimic interesant.

In 2005 am descoperit insa ca februarie este luna in care regret ca nu sunt catolica. Tot neamul crestin, cu toate grupele si fractiunile lui, incepe, prin februarie, sa se pregateasca de Postul cel Mare. Catolicii o fac printr-o saptamana de sarbatoare, ortodocsii… ortodocsii au hotarat probabil sa fie mai catolici decat catolicii, altfel nu imi explic de ce ei au carnaval si noi nu.

Printr-o minune, am ajuns la Carnavalul din Venetia. Nu a fost ceva ce am planificat, dar am ajuns acolo, in ploaie, si am admirat mastile din  Piazza San Marco. Trei zile  mai tarziu asistam la o parada a carelor dintr-un orasel de langa Modena si aflam ca, de fapt, carnavalul se sarbatoreste in fiecare oras. La Venetia  costumele sunt in centrul atentiei; in celelalte parti sunt copiii si tot ce tine de universul lor, fie de import sau nu.

Si mai tarziu (alti ani mai tarziu) aveam sa aflu ce se intampla de Mardi Gras datorita Facebook-ului si albumelor de fotografii ale prietenilor imprastiati prin Europa.  Vrei carnaval? Alege o tara vestica, catolica sau prostestanta. Avem niste idei foarte bune aici, in Calendarul Travelholicului editia 2012.

Vrei carnaval, dar nu in Europa? Tot in linkul de mai sus e solutia. Iulia pleaca pe 13 februarie in India si pe 18 incepe Carnavalul de la Goa – cum ar fi sa te pregatesti sufleteste pentru Postul Mare stand pe plaja care i-a fermecat pe John Lennon &co ?

Carnaval, necarnaval, noi o s-o tragem de limba pe Gabi, cea-proaspat-intoarsa-din-Brazilia in legatura cu „treaba din Salvador”.  Mie nu imi este clar cum de in prima saptamana din ianuarie, proaspat „treziti” din sarbatorirea Anului Nou, acei oameni s-au apucat sa fac pregatirile pentru Carnavalul. Ceva e putred acolo. Sau hedonist. Sau foarte spiritual. 

Apropo de „pregatiri si petreceri ”, pe lista mea au aparut inca doi sarbatoriti:  fata proaspat intoarsa din calatorie (Gabi) implineste niste anisori si fata care se pregateste de calatorie (Iulia) implineste niste anisori – habar n-am daca acelasi numar de anisori. Urarile o sa le trinsmit mai incolo, aici vreau doar sa scriu, cu pixeli negri intercalati intre pixeli albi, ca ma bucur mult ca au intrat in viata mea si ca „lucrez” alaturi de ele.