Simone de Beauvoir 1908-1986

Una dintre cei mai importanti filozofi existentialisti ai secolului XX, Simone de Beauvoir mai este cunoscuta si pentru relatia ei personala si intelectuala cu Jean Paul Satre. Cartea sa, “Al doilea sex” a creat o mini-revolutie sociala, rasturnand valori sociale depasite, invinovatind traditionalismul exagerat al vremii care guverna atat istoria, cat si societatea.

Desi cartea si-a condus cititorii de la agonie la extaz (in functie de sexul cititorului), a fost una dintre lucrarile definitorii ale miscarii feministe.

Maica Teresa 1910-1997

Multi oameni au descris-o pe Maica Teresa ca fiind o sfanta in viata. Si poate ca acestia nu greseau. Maica Teresa si-a inchinat existenta ingrijirii celor saraci si neajutorati, devenind un adevarat icon a celei mai pure si dezinteresate forme de altruism. Prin utilizarea misiunilor sale de caritate, Maica Teresa a reusit sa ingrijeasca peste o mie de oameni bolnavi sau muribunzi in Calcutta. Actiunile sale dezinteresate si profund altruiste i-au adus un binemeritat premiu Nobel pentru Pace in anul 1979.

Gertrude Belle Elion 1918 – 1999

Desi nu este la fel de cunoscut precum Marie Curie, mii de oameni ii datorează viață. De asemenea, castigatoare la premiul Nobel, Gertrude a fost unul dintre cercetatorii care au dezvoltat doua medicamente care ajuta in tratamentul leucemiei. In 1957 a dezvoltat primul agent imunosupresant, realizare ce a facut posibil transplantul de organe.

Helen Gurley Brown n. 1922

Cum ar fi fost astazi revista Cosmopolitan fara Helen Gurley Brown? De fapt, ma intreb daca exista ei ar mai fi fost posibila in absenta celei care a impus o linie editoriala avangardista pentru acea epoca … Revolutia sexuala a jucat un rol major in emanciparea femeii, prin urmare, si Helen Gurley Brown a jucat un rol important in acest scenariu al eliberarii sexuale si indepartarii tabuu-urilor.

Autoarea best-seller-ului publicat in 1962, “Sex and the Single Girl” si editor al revistei Cosmopolitan timp de 32 de ani, Helen a fost una dintre cele mai “hotarate” avocate ale libertăților sexuale, cu mult inainte ca ideea aceasta sa inceapa sa isi faca loc si in mintea societatii.

Marilyn Monroe 1926-1962

Nascuta Norma Jean Baker, viata lui Marilyn seamana cu o poveste, desi sfarsitul sau nu este nicidecum clasicul “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Nascuta intr-o familie saraca, maritata devreme, Marilyn era condamnata la o viata de muncitoare in fabrica daca un fotograf nu ar fi descoperit-o. Celebritatea nu a venit peste noapte, insa atunci cand a venit, a fost prea mult de suportat. De ce este Marilyn atat de importanta pentru noi?

Nu neaparat pentru cariera sa de actrita (se spune ca filmele sale sunt putin peste medie), ci pentru ceea ce simboliza ea, pentru frumusetea ei clasica, pentru aura glamour pe care a creat-o in jurul ei si pentru ca ia facut pe barbati sa viseze atat de frumos.

Jacqueline Kennedy Onasis 1929 – 1994

Desi nu a fost de o frumusete rapitoare, Jacqueline a impresionat audienta (si nu numai) cu alte calitati minunate. Eleganta sa nativa o facea perfecta pentru rolul de Prima Doamna, desi nici cel de sotie a unui multi-milionar nu ii venea mai rau.

Gratia sa, completata de taria de caracter de care a dat dovada atunci cand tragedia ia invadat viata, dedicarea fata de copiii sai, dar si modul in care a reusit sa isi reinventeze viata in rolul unui editor literar de succes, fac din ea un adevarat model inspirational pentru femei din lumea intreaga.

Wangari Maathai n. 1940

Una dintre primele ecologiste si prima femeie africana care a primit premiul Nobel pentru Pace, Maathai a trebuit sa treaca prin abuzuri fizice si perioade de inchisoare pentru a-si sustine cauzele. A incurajat femeile sa planteze copaci ajungand pana la astronomica cifra de 45 de milioane de arbori plantati in intreaga lume. A ajutat la crearea locurilor de munca pentru cei saraci, lupta activ impotriva defrisarilor si a eroziunii solului si planuieste sa mai planteze niste copaci, pentru a ne oferi noi, oamenilor, mai mult oxigen.

Oprah Winfrey nr.1954

Desi Oprah este o vedeta peste ocean, tehnologia moderna a facut posibila celebritatea ei in toata lumea. Este prima femeie care a avut un talk show propriu, iar accent pe care il pune pe ideea de familie, focusarea pe problemele femeilor, actele sale de caritate și puternic club de carte pe care il conduce, fac din ea una dintre cele mai importante personalități (aici include si barbatii) ale Americii.

Printesa Diana 1961-1997

Era o poveste ce promitea multe: fata saracului cea frumoasa si inteleapta il intalneste pe print. Un print adevarat. Si povestea se termina aici, pentru ca mariajul printesei Diana cu printul Charles este departe de a fi idilic. Dar Diana a fost si a ramas o printesa pentru miile de oameni pe care ia ajutat, pentru implicarea lor activa in cauzele umanitare, pentru suportul acordat victimelor SIDA si pentru zambetul ei atat de cald.

JKRowling n.1965

JKRowling merita cu prisosinta un loc in topul nostru din doua motive, as spune chiar trei. In primul rand pentru ca nici prezentarea pe Harry Potter, despre care sunt sigura ca va fi unul dintre cele mai influente personaje din cartile pentru copii (functioneaza si la adulti, nu-i asa? Trebuie sa ii dam Cezarului ce-i al Cezarului ).

Al doilea motiv este dat de imaginatia ei bogata care a facut posibila o lume atat de vie, de intriganta si de frumoasa, care ne-a smuls un pic din lumea noastra plictisitoare de “incuiati” si ne-a aruncat direct in trenul de Hogwarts . Si in final, al treilea motiv, pentru ca sa apucat sa scrie carti pentru copii din nevoia de a-si intretine copiii, fiind o mama singura. Se pare ca a facut-o atat de bine, incat a devenit una dintre cele mai bogate femei din Marea Britanie.

Atunci cand mi-am imaginat tema acestui articol, imi propuse sa aleg 10 dintre cele mai influente femei de-a lungul timpului. Stiam ca nu va fi o selectie utilizare, insa spatiul si rabdarea cititorului sunt limitate, chiar si in mediul online.

Ce nu mi-am imaginat insa, aceasta este dificultatea acestei decizii. O scurta documentare ma trimis catre pagini cu sute de femei care au insemnat mult si au schimbat ceva in istorie.

Fie ca au fost regine, muncitoare in fabrica, razboinice (la propriu), militante pentru drepturile femeii sau pur si simplu incredibil de frumoase, fiecare dintre acestea a facut diferenta. Sute de flori care au adus primavara.

Nu stiu daca aceasta analogie este motivat pentru care, noi femeile, ne sarbatorim acum sau pentru care ne dorim uneia alteia “o primavara frumoasa”, insa trebuie sa recunoastem… este ceva cu femeie si cu modul in care acestea reusesc sa “amprenteze” locuri , persoane, obiecte.

Sunt sute de femei care au schimbat cumva lumea, insa sunt milioane care au schimbat cel putin o lume: a ta, a unui sot, a unui copil, a unui parinte.

Nu te mai gandi ca Ziua Femeii este un cliseu, bucura-te de aceasta recunoastere care a venit mai tarziu (mai bine acum decat niciodata), si gandeste-te ca meritul apartine inaintaselor tale care au luptat impotriva obiceiurilor si ideilor preconcepute pentru ca tu sa primesti astazi recunoasterea de care orice fiinta umana ar trebui sa beneficieze.

Cei care isi imagineaza ca citesc un articol feminist, se inseala. Oricine are un strop de cultura generala stie ca in tot ceea ce formeaza natura si cultura umana, sunt necesare doua forte pentru a crea armonia si echilibrul si aceasta este starea de fapt catre care trebuie sa sa tindem: o echilibrare a fortelor si o recunoastere a aportului fiecareia in parte.

Prin urmare, dragelor, propun ca in aceasta perioada sa incercam sa ne relaxam un pic mai mult, sa inchinam un gand in cinstea inaintaselor noastre indepartate pentru darzenia, inteligenta si curajul de care au dat dovada, si sa le amintim bunicilor, mamelor, surorilor si prietenelor noastre cat de minunate sunt. In fiecare zi.

Inspirati-va si lasati-va inspira!

Nefertiti 1370 ien – 1330 ien

Nefertiti a fost deseori plasata pe locul doi in randul reginelor Egiptului Antic, dupa Cleopatra. Celebritatea ei prezintă se datorează unui bust ce o reprezintă, ale carui trasaturi sunt atat de echilibrate, incat deseori a fost numită “cea mai frumoasă femeie din lume”. Ma intreb ce ar fi crezut Nefertiti despre acest titlu ce ii parvine dupa mai bine de 3 000 de ani.

Mai este un motiv pentru care Nefertiti si-a castigat un loc in acest top. Impreuna cu sotul sau, faraonul Akhenaton, a instituit prima religie monoteista a Egiptului si trebuie sa spunem ca acest lucru nu a fost deloc usor. Egiptenii au primit cu reticenta ideea de a se inchina unui singur zeu, in cazul acesta, Aton – zeul discului solar.

Cleopatra 69 – 30 ien

O stiti din cartile de istorie si din filme. Cleopatra, o femeie de o frumusete rapitoare, a fost in acelasi timp, si un om politic iscusit. Scopul ei era sa scoata Egiptul de pe harta cuceririlor Imperiului Roman. Pentru al atinge, a pus interesele poporului mai presus de propria persoana si a format aliante politice foarte importante, cu doi dintre cei mai puternici lideri ai Imperiului Roman: Marc Antoniu si Iulius Cezar. Ce a iesit de aici? Relatiile s-au complicat putin, drept pentru care astazi ne rasfatam cu varianta straveche a “Legaturilor primejdioase”.

Boudicca secolul I en

Chiar daca nu este cunoscut din cartile de istorie, Boudicca trebuie mentionata in aceasta enumerare pentru taria de caracter si curajul de care a dat dovada, calitati ce aproape frizau nebunia in acea epoca. Dupa moartea sotului sau, tribul celtilor iceni din care facea parte, era amenintat de invazia romana. Romanii au incendiat satele celtilor, au jefuit si au violat femeile. Nici Bouddica impreuna cu cele doua fiice ale sale sale nu au scapat de acest tratament dur.

Sub conducerea Boudiccai, celtii au reusit sa isi recucereasca o parte din orase, printre care si varianta primitiva a Londrei de astazi. Aceste victorii au fost de scurta durata, deoarece armata romana avea sa tempereze aceste revolte, insa nu cu costuri mici. Unul dintre motivele pentru care armata Boudiccai a fost infranta a fost legat si de faptul ca majoritatea soldatilor erau femei neexperimentate si lipsite de disciplina necesara intr-o batalie, insa chiar si asa, nu mai putin curajoase decat orice soldat.

Mary Wollstonecraft 1759-1797

Mary Wollstonecraft a scris cartea cu cel mai mare impact asupra miscarii feministe timpurii. In “A Vindication of the Rights of Women”, autoarea militeaza pentru obtinerea mai multor drepturi pentru femei, atat de ordin social, cat si de ordin politic. Aceasta adevarata pioniera si vizionara isi merita cu prisosinta locul in acest top, fiind una dintre primele voci care s-au ridicat din multime pentru a sustine drepturile femeii la vot.

Harriet Beecher Stowe 1811-1896

Va aduceti aminte “Coliba unchiului Tom”? Din pacate pentru mine, atunci cand am citita aceasta carte in copilarie, nu am patruns mesaj sau puternic intru totul. Harriet Beecher Stowe a fost toata viata sa o militanta ferventa impotriva rasismului, iar unchiul Tom a fost cel care a ajutat-o ​​sa isi popularizeze campania impotriva sclaviei. Chiar si Abraham Lincoln a marturisit ceva mai tarziu ca aceasta carte a fost unul dintre factorii care au pus paie pe foc in timpul Razboiului Civil american.

Harriet Tubman 1820 – 1913

Povestea lui Harriet poate parea subiectul unui telenovele, cu diferenta ca aceasta femeie a existat in realitate, iar pericolul a fost cat se poate de real. O sclava fugara, care desi se afla intr-un mare pericol, nu a ezitat sa ajute aproape 300 de sclavi sa fuga din Sudul american. In timpul Razboiului Civil a fost si sora medicala, dar si spion. Si ceea ce mi se pare cu adevarat emotionant, desi ea insasi era analfabeta, a inteles importanta educatiei in formarea femeilor, a fost o adevarata promotera a educatiei si a militat pentru dreptul femeii la vot.

Marie Curie 1867-1934

Marie Curie este prima femeie careia i sa decernat premiul Nobel si mai ales, prima femeie care a primit aceasta distinctie pentru doua categorii stiintifice diferite. In 1903 a castigat premiul in domeniul fizicii, pentru studiile sale legate de radioactivitate. In 1911, aceeasi distinctie i se acorda in chimie, pentru descoperirea a doua noi elemente: radiu si poloniu. Cativa ani mai tarziu contribuie la elaborarea primului aparat cu raze X.

Coco Chanel 1883-1971

Coco Chanel este o legenda care nu mai are nevoie de introduceri. Una dintre cele mai creative minti din moda, Coco si-a folosit flerul si experienta de viata pentru a-si pune o amprenta defintiva asupra stilului feminin. Ideile sale au fost geniale tocmai prin simplitatea lor eleganta, incluzand aici si initiativa de a “imprumuta” haine barbatesti si de la adaptarea nevoilor unei femei. Nu degeaba revista Time a inclus-o in topul celor 100 cei mai influenti oameni ai secolului XX. Noi vrem sa credem ca influenta ei va depasi granitele secolului trecut, pe cele ale celui prezent si viitor.

Eleanor Roosevelt 1884-1962

In acest articol este loc si pentru o Prima Doamna. Chiar daca Eleanor Roosevelt nu era nici frumoasa, nici eleganta, preocuparea ei pentru organizarea sociala si drepturile omului a imortalizat-o in postura de persoana altruista si dedicata cauzelor nobile. Aflata la conducerea comisiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Eleanor Roosevelt a contribut la realizarea Declaratiei Drepturilor Omului din 1948.

A fost o aparatoare a femeilor, a luptat impotriva injustitiei si, ce este si mai laudabil acesta este ca, pentru a face toate aceste lucruri minunate, a trebuit intai sa castige o lupta dura impotriva propriilor sale sale naturi. Si asta pentru ca Eleanor Roosevelt “suferea” de timiditate.

Amelia Earhart 1897-1937

Nu numai actiuni din timpul vietii ei au facut-o o vedeta, dar chiar si dupa moartea sa, Amelia a continuat sa traiasca in mintea multor oameni, care fie jurau ca s-au intalnit cu ea la piata din oras, fie avansau teoria conform careia disparitia avionului ei in Oceanul Pacific nu a fost intamplatoare. Dincolo de aceste zvonuri, faptele ne spun ca Amelia a fost o femeie inaintea epocii ei, care a dat dovada de un spirit temerar iesit din comun atunci cand sa angajat in periculoasa misiune de a zbura in jurul lumii, indrazneala ce a costat-o ​​viata .