Geordi La Forge, ofiterul din celebrul Star Trek, a incetat sa mai fie un personaj SF. Incepand cu acest an, oameni care au orbit din cauza unor boli degenerative ale retinei isi pot recapata vederea partial prin utilizarea ochiului bionic: proteza oculara Argus II.

Cel putin 1,5 milioane de persoane ar putea avea nevoie de aceasta proteza, ce va costa aproximativ 100.000 de dolari. Pentru inceput, produsul va fi disponibil in cadrul mai multor clinici medicale din Europa.

Ce este ochiul bionic?

Ochiul bionic, botezat Argus II, este un dispozitiv creat de compania americana Second Sight Medical Products, si combina biologia cu electronica, acesta fiind primul ochi artificial din lume. Aceasta proteza va necesita realizarea unui implant retinal, precum si purtarea de catre pacient a unor ochelari de soare ce vor avea o camera video atasata. Autorul descoperirii este cercetatorul Mark Humayun, profesor de oftalmologie si inginerie biomedicala la Doheny Eye Institute, din Los Angeles, California.

Alte doua companii din Germania(Retina Implant AG si Intelligent Medical Implants) lucreaza in acest moment la acelasi tip de implant retinian, produsele lor aflandu-se inca in perioada de testare clinica.

Ce proprietati are proteza oculara Argus II?

Proteza oculara Argus II va putea reda vederea persoanelor care au orbit din cauza unor boli degenerative ale retinei. 3% dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani sufera de degenerare maculara, o afectiune ce se caracterizeaza prin afectarea vederii centrale. De asemenea retinita pigmentara, o boala degenerativa care afecteaza receptorii de lumina de la nivelul retinei, afecteaza in jur de 1,5 milioane de persoane. Ambele afectiuni distrug fotoreceptorii, celulele situate in spatele retinei care receptioneaza semnalele luminoase si le transfera creierului sub forma impulsurilor nervoase, urmand ca aceste impulsuri sa fie interpretate ca imagini. In acest context, sistemul Argus II tine locul fotoreceptorilor.

Implantul retinal nu se foloseste de ochi pentru a putea vedea, ci apeleaza la o camera video, in prima instanta pacientii nu vor putea percepe imagini clar conturate, ci doar pete de lumina si forme, pe care vor invata apoi sa le decodifice, imaginea pe care pacientii o vor distinge va fi neclara initial, deoarece va avea echivalentul a 60 de pixeli, in comparatie cu o retina sanatoasa care ofera creierului cateva milioane de pixeli, implantul pe care sistemul Argus II il presupune va permite un camp de vedere de 20 de grade, procesorul video pe care il contine proteza vizuala Argus II va permite ajustarea contrastului in functie de preferintele pacientului.

Ce contine proteza oculara Argus II?

pereche de ochelari cu o camera video incorporata care receptioneaza imagini in timp real si pe care le transmite unui microcip,

un microcip, care poate fi tinut in mana sau prins de haine si are ca functie procesarea imaginilor video. Acesta transforma imaginile in impulsuri electrice si le trimite unui radio emitator situat in ochelari,

radio emitatorul va transmite wireless impulsurile electrice unui receptor implantat deasupra urechii sau sub ochi,

un receptor radio care trimite impulsurile electrice catre retina, prin intermediul unui cablu de grosimea firului de par,

o matrice de electrozi (60) implantati in retina purtatorului, care va primi impulsurile electrice trimise de receptorul radio,

de la electrozi mesajul va pleca prin nervul optic catre zona corticala responsabila cu vazul.

In cazul unui ochi sanatos, fotoreceptorii de pe retina transforma lumina in impulsuri neuronale care sunt trimise la creier prin nervul optic, iar cel din urma le interpreteaza ca imagini. Insa atunci cand fotoreceptorii nu mai functioneaza corespunzator, aparatul optic devine inutil. Sistemul Argus II suplineste acesti fotoreceptori. Matricea de electrozi implantata pacientului reactioneaza asemenea fotoreceptorilor retinieni. Semnalele electrice generate de electrozi sunt transmise prin intermediul acelorasi cai pe care le folosesc si ochii sanatosi: nervii optici. Creierul interpreteaza semnalele primite, de exemplu: “Ceea ce vezi este un copac”. Este nevoie de antrenament pentru ca pacientii sa perceapa intr-adevar un copac. Pentru inceput, acestia vor observa doar portiuni luminoase si intunecate, dar dupa un timp vor invata sa inteleaga ceea ce le transmite creierul, potrivit Discovery Fit&Health.

Clinicile in care sistemul Argus II va fi disponibil:

Incepand cu aceasta vara, proteza oculara Argus II va fi disponibila la un pret de 100.000 de dolari in urmatoarele centre medicale, informeaza HotNews.

Centre Hospitalier National d’Ophthalmologie des Quinze-Vingts (Paris, Franta),

Hôpitaux Universitaires de Genève (Geneva, Elvetia),

Manchester Royal Eye Hospital (Manchester, Marea Britanie),

Moorfields Eye Hospital, (Londra, Marea Britanie).

Cum va fi imbunatatit implantul retinian in viitor?

Prima versiune a protezei oculare Argus continea doar 16 electrozi implantati, iar aceasta se afla inca in perioada de testare clinica. Se asteapta ca varianta actuala a sistemului sa ofere o rezolutie mai buna a imaginii, dat fiind numarul mult mai mare de electrozi implantati.

Introducerea acestui produs pe piata este o realizare importanta in opinia lui Eberhart Zrenner, directorul Institutului de Cercetare Oftalmologica din cadrul Universitatii Tubingen(Germania) si fondatorul companiei Retinal Implant AG. In cadrul companiei sale, Zrenner lucreaza in acest moment la un dispozitiv ce va contine peste 1,500 de electrozi si care va captura imagini utilizand fotodiode sensibile la lumina incluse in cipul care va fi implantat in ochi. In felul acesta se va elimina camera video externa, potrivit Technology Review.

Nici compania Second Sight Medical Products nu intentioneaza sa opreasca cercetarea in acest punct. Producatorii promit ca implantul va fi imbunatatit. Ceea ce diferentiaza proteza oculara Argus II de celelalte produse similare este capacitatea de a rezista unei implantari pe termen lung. Argus II a fost testat pana acum pe 30 de pacienti, conform platformei MedLife – HotNews.