Iranul a anuntat o interdictie de patru luni pentru extragerea consumatoare de energie a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, dupa ce orasele au suferit intreruperi neplanificate. Presedintele Hassan Rouhani a declarat intr-o sedinta a cabinetului ca principala cauza a intreruperilor a fost o seceta care a afectat generarea de energie hidro-electrica.

El a spus insa ca extractia criptomonedelor, dintre care 85% este fara licenta, a scurs mai mult de 2GW din retea in fiecare zi. Se estimeaza ca 4,5% din totalul mineritului Bitcoin are loc in Iran.

Potrivit firmei de analiza Elliptic , activitatea permite tarii sa ocoleasca sanctiunile si sa castige sute de milioane de dolari in active criptografice care pot fi utilizate pentru achizitionarea importurilor.

Bitcoin consuma ,,mai multa energie electrica decat Argentina”

Bancile iraniene au fost eliminate din sistemul financiar global, iar exporturile sale de petrol au scazut, privandu-l de o sursa majora de valuta si venituri, ca urmare a sanctiunilor restabilite de SUA in 2018, atunci cand presedintele Donald Trump a abandonat un acord nuclear important.

Bitcoin opereaza pe blockchain, un registru digital al tranzactiilor. Minerii audita tranzactiile Bitcoin in schimbul unei oportunitati de a dobandi moneda digitala. Necesita o putere de calcul enorma, care la randul sau foloseste cantitati uriase de electricitate.

Elliptic a declarat ca autoritatile iraniene au recunoscut oficial extragerea criptomonedelor in 2019 si ulterior au stabilit un regim de licentiere care le cerea minerilor sa se identifice, sa plateasca un tarif mai mare pentru electricitate si sa-si vanda bitcoin-urile minate catre Banca Centrala a Iranului.

Compania nationala de electricitate a declarat sambata ca instalatiile de exploatare licentiate cu criptomonede si-au inchis deja voluntar operatiunile pentru a usura povara.

Dar domnul Rouhani a declarat miercuri ca facilitatile fara licenta folosesc intre sase si sapte ori mai multa energie si, prin urmare, trebuie sa interzica toate activitatile de criptomoneda pana la 22 septembrie.

Presedintele a mai spus ca ministrul energiei a avut dreptate sa-si ceara scuze iranienilor pentru intreruperile neplanificate care au afectat intreprinderile si gospodariile din Teheran si alte cateva orase saptamana trecuta.