Lumea avanseaza din ce in ce mai repede, iar schimbarile ne fac sa ne reinnoim constant invatarea si rutinele, dar daca exista ceva care nu s-a schimbat de la originile istoriei umanitatii, este ca unitatea este puterea. Cand un grup de oameni cu abilitati si cunostinte diferite isi unesc talentele pentru a atinge un obiectiv comun, un proiect iese mult mai natural si mai organic decat atunci cand o singura persoana incearca sa duca totul. Daca vrei sa stii ce este munca in echipa, avantajele sale si rolurile obisnuite, acesta este postul de care ai nevoie.
Ce este munca in echipa
Munca in echipa este o capacitate necesara pentru toti membrii unui proiect pentru a atinge un obiectiv comun. Este una dintre caracteristicile cele mai solicitate de companii in prezent, precum si o abilitate necesara pentru a facilita atingerea obiectivelor in orice domeniu al vietii noastre.
Liderul unei echipe trebuie sa fie capabil sa influenteze pozitiv pentru a construi incredere si a provoca schimbul de cunostinte, sprijin si camaraderie. Inteligenta emotionala este din ce in ce mai importanta pentru a realiza aceasta munca. In plus, pentru a realiza echipe coezive, este necesar sa se promoveze un spirit de apartenenta care sa conduca la un sentiment colectiv de valori precum solidaritatea si realizarea unui impact pozitiv asupra companiei.
Avantajele muncii in echipa
Este foarte obisnuit ca intr-un interviu de angajare sa fim intrebati despre predispozitia noastra pentru lucrul in echipa, precum si ca aceasta este una dintre cele mai valoroase abilitati de pe piata muncii. Si este ca munca in echipa are multe beneficii, printre care putem enumera:
- Rezultate mai bune decat atunci cand lucrati individual
- Promovarea integrarii oamenilor ca parte a unei echipe
- Dezvoltarea abilitatilor sociale
- Creste motivatia angajatilor
- Se inmulteste sentimentul de apartenenta si echitate
- Accelerarea atingerii obiectivelor comune
- Sunt promovate structuri de lucru mai flexibile si mai putin ierarhice
Cele mai importante abilitati de lucru in echipa
Unirea unui grup de oameni care isi pun capacitatile, inteligenta si aptitudinile la serviciul comun necesita o serie de aptitudini necesare pentru a obtine rezultate optime care sa permita curgerea intregului proces. Sa vedem care sunt cele mai importante abilitati atunci cand lucrezi in echipa:
Empatie
Una dintre cele mai interesante decizii atunci cand toti membrii unei echipe se pun in pielea celorlalti este faptul de a roti profesionistii prin diferitele domenii sau sarcini. Desi poate parea o pierdere de timp sa antrenam o intreaga echipa pe probleme care depasesc activitatea lor obisnuita, acest lucru ne va permite sa vorbim corect si sa stim ce implica fiecare actiune.
Nu este vorba atat de a cunoaste perfect sarcinile colegilor, ci de a intelege in ce consta munca lor si ce presupune fiecare actiune. A avea o viziune generala asupra tuturor domeniilor ne va ajuta sa empatizam cu colegii nostri si sa fim in masura sa emitem opinii mai informate. Echipa va putea sugera imbunatatiri care influenteaza direct dezvoltarea companiei.
Conducere
Echipele au nevoie de oameni care stiu sa conduca, desi vorbim de structuri orizontale care lasa in urma modelele ierarhice sef-angajat cu care suntem obisnuiti. Un lider trebuie sa ofere incredere si motivatie echipei sale, ajutandu-si colegii pe parcurs cat mai mult posibil. Fara oameni care joaca acest rol, munca in echipa va fi dificil de realizat.
Capacitate de rezolutie
Atunci cand conducem echipe, trebuie sa fim hotarati si sa adunam abilitati care ne permit sa rezolvam problemele care pot aparea in cadrul organizatiei noastre. Capacitatea decisiva a unui lider si a echipei sale trebuie inteleasa ca parte a coloana vertebrala a oricarei afaceri.
A sti sa faci fata blocajelor, a avea un serviciu bun pentru clienti si chiar a avea un protocol de management al crizelor care stabileste cum sa actionezi in momente dificile sunt aspecte esentiale pentru a oferi un serviciu bun.
Ascultare activa
Toti profesionistii trebuie sa aiba abilitati de ascultare activa pentru a putea lucra optim cu colegii lor. Trebuie sa ascultam pentru a intelege ce se intampla, cum se simte echipa, ce probleme apar si care sunt nevoile in organizatie.
Desi la inceput poate parea o abilitate simpla, ascultarea activa necesita efort. Nu este vorba despre ascultare sau ascultare pasiva, ci despre intelegerea sentimentelor, ideilor si gandurilor din spatele a ceea ce auzim. A face acest lucru fara a judeca, a transmite ca intelegem ce ne spun ei si a da raspunsuri exacte este important daca incercam sa obtinem un management optim.
Abilitati de comunicare
Comunicarea cu membrii echipei noastre trebuie sa fie un pilon de baza pentru ca totul sa functioneze. Pentru aceasta, este necesara utilizarea canalelor de comunicare adecvate, sporind astfel coeziunea. Daca vrem sa lucram la comunicarea in echipa, trebuie sa construim incredere. Astfel, oamenii se vor simti liberi sa-si exprime opiniile si sa-si comunice metodele de lucru fara a se simti judecati.
Poate fi o idee buna sa concepeti un plan de actiune de lucru in echipa pentru a stabili o comunicare interna adecvata. Daca membrii unei organizatii cred ca informatii importante despre companie sunt omise din ei, le va fi dificil sa se simta parte din ea. Este necesar sa fii transparent si sa comunici tot ceea ce afecteaza o echipa.
Capacitate organizatorica
Structura si ordinea trebuie sa fie abilitati pe care fiecare profesionist trebuie sa le stapaneasca. Acest lucru va creste productivitatea, va fi mai usor de prioritizat sarcinile si, mai ales, vom putea sa le identificam pe cele care ar putea fi delegate.
In ceea ce priveste munca in echipa, o buna organizare si automatizarea proceselor ii va ajuta pe membrii echipei sa dobandeasca obiceiuri bune, sa fie mai productivi si mai eficienti. De asemenea, acest lucru ii va face sa se simta mai bine. Cand lucram cu un management slab, consecintele pot fi grave, indiferent cat de straluciti sunt membrii unei echipe. O munca ordonata, bine structurata si organizata va determina o mai mare implicare si motivatie.
Flexibilitate (7)
Este necesar sa lucram cu structuri flexibile, deschise la schimbari, inovare si testarea unor noi moduri de a face lucrurile. Daca avem forme rigide de actiune, va fi foarte dificil sa apara inovatia si ca echipa sa propuna noi idei, proiecte sau moduri de a face.
A fi flexibil si a lasa loc creativitatii este esential. Lasarea sloganurilor deoparte, asa cum am facut intotdeauna aici, este importanta daca vrem sa pariem pe o munca de echipa competitiva, inovatoare, deschisa schimbarii.
Responsabilitate
Responsabilitatea are de-a face cu angajamentul si luarea deciziilor in mod constient. Un lider trebuie sa fie consecvent cu actiunile sale, pe langa faptul ca recunoaste si accepta consecintele deciziilor pe care le ia.
Motivatie
Capacitatea de a motiva este legata de capacitatea de a-i face pe oameni sa se simta bine, ajutandu-i sa-si imbunatateasca stima de sine si sa se angajeze in proiect. Exista multe modalitati de a realiza acest lucru, de la recunoasterea unei lucrari bine facute pana la acordarea de noi responsabilitati sau acordarea libertatii de a lua decizii. O echipa motivata este o echipa care doreste sa adauge valoare companiei.
Focalizare tinta
Daca o echipa nu stie unde sa vasle, ii va fi greu sa-si atinga obiectivele. Trebuie sa ne concentram pe stabilirea unor obiective clare si specifice, astfel incat sa ne concentram cu totii pe acelasi punct. Proiectarea acestor obiective si scopuri ca o echipa este esentiala pentru a realiza un proiect in mod optim.
Roluri de lucru in echipa
Stiti ce roluri trebuie incluse in munca in echipa? In 1981, renumita cercetatoare si consultanta engleza in managementul echipei Meredith Belbin a publicat o teorie a rolurilor in echipa care a avut o implementare puternica in managementul resurselor umane, extragand potentialul maxim al oamenilor atunci cand vine vorba de lucrul in echipa. Este important sa stiti sa alegeti oamenii potriviti pentru fiecare dintre aceste roluri, tinand cont de aptitudinile acestora.
Roluri de actiune
Rolurile de actiune sunt alcatuite din acele profiluri orientate spre executie, printre care este posibil sa se gaseasca promotorul (care este identificat ca cineva energic si provocator care promoveaza schimbarea si face un pas inainte atunci cand alti colegi stagneaza), implementatorul (specializat in teoria turnarii ). in practica, cu mare bun simt si foarte organizat) si finisher (care ii este greu sa delege dar cu puncte tari precum a fi cel responsabil cu stabilirea obiectivelor si verificarea indeplinirii acestora).
Roluri mentale
Legat de gandire si analiza, in ele putem gasi creierul (al carui punct forte este rezolvarea unor probleme complexe prin creativitate), monitorul evaluator (care, desi nu are o mare initiativa, se remarca prin capacitatea sa de analiza si strategie) si specialistul (pasionat de munca sa si responsabil de sarcini foarte specifice).
Roluri sociale
Concentrat pe ceea ce are de-a face cu relatiile dintre membrii echipei. Iata figura coordonatorului (esentiala pentru organizarea echipei, integrarea tuturor membrilor si delegarea cu succes a muncii), coezivului (care face echipa sa se simta mai unita datorita abilitatilor sale stralucite de ascultare, desi sufera de indecizie si pentru a evita confruntari) si cercetatorul de resurse (care ofera cunostinte, este deschis, intreprinzator si iubeste noile oportunitati).
Sfaturi pentru lucrul in echipa
Tot auzim despre importanta muncii in echipa la locul de munca, dar stim sa o punem in practica? Crearea unei echipe si lucrul impreuna este o responsabilitate pentru care este necesar sa se dezvolte strategii care sa garanteze performante eficiente care sa conduca la productie maxima si bunastarea tuturor membrilor echipei. Va lasam cinci sfaturi pe care fiecare proiect ar trebui sa le aplice muncii in echipa:
1. Stabiliti de la inceput functiile si responsabilitatile fiecarui membru al echipei: definirea lor clara va reduce dublarea muncii, reducerea conflictelor si multiplicarea productivitatii tuturor componentelor grupului. Este important sa va asigurati ca fiecare profesionist stie cine face ce, precum si pe cine se poate baza fiecare atunci cand este nevoie.
2. Cunoasteti membrii echipei: mai ales cand vorbim despre posturi care au mai multa responsabilitate. Cunoasterea aptitudinilor, punctelor forte si punctelor slabe ale fiecarui coleg ne va permite sa ii adaptam sarcinile, sa sporim productivitatea si sa obtinem o mai mare satisfactie din partea tuturor partilor implicate. Amintiti-va ca o persoana care se simte apreciata radiaza de fericire, aceasta fiind o atitudine care tinde sa se raspandeasca in restul echipei.
3. Amintiti-va in mod constant scopul si obiectivele: trebuie sa fie clar care este rezultatul pe care vrem sa-l obtinem este ceva in care este important sa implicam intreaga echipa, oferindu-i o voce pentru a creste angajamentul si implicarea. Care sunt asteptarile noastre? Comunica-l si fa-i sa lucreze in mod colectiv pentru a le indeplini.
4. Lucrati la comunicare in fiecare zi: absenta acesteia va aduce doar dificultati si neintelegeri. Comunicarea eficienta se traduce printr-o mai mare intelegere si un sentiment de ascultare. Aveti grija de tonul si intonatia dvs. pentru a transmite corect mesajele si verificati mesajele scrise inainte de a le trimite. Incurajati restul echipei sa comunice intre ei pentru a construi incredere si a imbunatati relatiile dintre colegi, ceea ce va avea ca rezultat un mediu de lucru sanatos, in care toata lumea se simte bine.
5. Sarbatoreste fiecare succes impreuna: este important sa dedicam timp recunoasterii unui lucru bine facut, ceva care va afecta stima de sine si fericirea membrilor echipei. Aprecierea succeselor echipei este importanta pentru a inspira si a uni oamenii, determinandu-i sa se concentreze pe aspectele pozitive ale muncii lor si sa se straduiasca sa obtina in continuare victorii mici si mari.