Respectarea normelor de igienă și curățenie sunt extrem de importante în toate domeniile, cu precădere atunci când este vorba despre industria medicală. Acestea sunt reglementate în țara noastră prin Ordinului Ministerului Sănătății din 961/2016, iar în cele ce urmează vom detalia mai multe informații referitoare la aceste reguli.

Măsuri de igienizare generale

Mai jos sunt principale activități de curățenie și măsuri de trebuie respectate de către centrele din domeniul medical:

  • Grupurile sanitare – curățarea cel puțin o dată pe zi pentru a elimina patogenii care pot exista pe plăcile de faianță și gresie;

  • Spălarea ori de câte ori este nevoie a vasului de toaletă și a chiuvetelor cu detergent, iar în cazul contaminării se recomandă hipoclorit 0,5%;

  • Existența unor dispensere de hartie igienica astfel încât răspândirea bacteriilor să fie total evitată;

  • Curățarea suprafețele înalte cu un dezinfectant impregnat pentru a nu se dispersa praful;

  • Aspirarea pardoselii de două ori pe zi și curățarea umedă cu soluție de fenol 1%, iar în cazul contaminării folosirea concentrației de 2%;

  • Curățarea zilnică a suprafețelor și a mobilierului cu detergent corespunzător și apă caldă;

  • Pereții, ferestrele și ușile trebui curățate în mod regulat, chiar dacă nu prezintă urme de murdărie;

Igiena mâinilor – extrem de importantă

Curățarea și dezinfectarea constantă a mâinilor este punctul de plecare în cazul personalului medical. Astfel, poziționarea a câte unui dispenser sapun lichid, care să conțină soluție dezinfectantă pe bază de alcool de concentrație 60% minim, în fiecare încăpere, inclusiv în holul de așteptare este necesară. Pentru un plus de siguranță și eliminarea riscurilor de contaminare, acesta ar trebui să fie cu senzor de mișcare și să elibereze direct cantitatea necesară.  Curățarea corectă a mâinilor se face prin aplicarea gelului cu mișcări circulare atât în palme și la nivelul degetelor, până când substanța se va evapora și mâinile vor rămâne uscate.

Personalul medical va utiliza mânuși în anumite situații în care interacționează cu pacientul, însă spălarea și igienizarea va trebui realizată chiar și în aceste condiții. Mânușile se schimbă obligatoriu după fiecare pacient și ori de câte ori este nevoie. 

Înainte de procedurile chirurgicale, igiena mâinilor este supusă unui ritual riguros pentru distrugerea agenților patogeni, numit antisepsie. Săpunul utilizat este unul antimicrobian, iar procesul de curățare a mâinilor și antebrațelor durează între 2 și 6 minute. După spălare, urmează un produs pe bază de alcool, uscarea și aplicarea mânușilor sterile.

Menținerea unei sănătăți optime, prevenirea îmbolnăvirii și tratarea diverselor afecțiuni cu care ne confruntăm de-a lungul vieții sunt motive suficiente pentru care ajungem în anumite momente în unitățile medicale. Astfel, este absolut necesar ca în toate aceste locuri normele de igienă să fie respectate întocmai pentru ca pacienții să fie feriți de orice pericol adiacent de contaminare a microbilor.