In urma unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatiilor in fiecare an, aproape 6 milioane de noi pacienti sunt diagnosticati cu cancer, iar durerile reprezinta o problema pentru 70-80% dintre acestea. Zilnic, 3,5 milioane de oameni sufera din cauza durerilor provocate de cancer. Cu toate acestea, unii pacienti care sufera de aceasta maladie sunt reticenti sa vorbesca despre durere. Insa de fapt un bun control al simptomelor, inclusiv al durerii, ii ajuta pe oameni sa traiasca mai mult.

De curand, Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu (AMC) din Istanbul – a organizat un curs gratuit dedicat apartinatorilor bolnavilor de cancer. La eveniment au fost prezenti trei specialisti ai Centrului, Prof. Aysen Yucel – Medic specialist Algologie (Managementul durerii), Abdullah Mollamemisoglu – Medic Specialist in nutritie si dieta si Omer Cinar – Fizioterapeut, care au raspuns la intrebarile apartinatorilor bolnavilor de cancer si ale pacientilor .

Anumiti pacienti care sufera de cancer sunt ingrijorati cu privire la ceea ce ar putea crede doctorii despre ei si din acest motiv ezita sa se planga de durerile pe care le au, considerand ca acestea sunt un aspect nelipsit al bolilor caruia ei trebuie doar sa ii faca fata. Unii bolnavi nu vor sa isi “deranjeze” medicul cu aceasta problema, in timp ce altii se tem ca durerea reprezinta in realitate un semn al faptului ca boala lor se agraveaza. In ceea ce priveste utilizarea analgezicelor, multi pacienti fie sunt ingrijorati de efect secundar pe care acestea le-ar putea avea, cum ar fi somnolenta care le-ar afecta comunicarea cu familia si prietenii sau chiar comportamentul, fie se tem sa nu fie perceputi ca dependenti.

“Oamenii sunt adesea ingrijorati de faptul ca administrarea morfinei le-ar putea scurta durata de viata. Dar, testele au aratat ca medicamentul necesar administrat in doza potrivita la momentul oportun, amelioreaza durerea in proportie de 80 – 90%”, a declarat Prof. Aysen Yucel medic specialist in algeziologie (disciplina medicala care se ocupa de studiul durerii si al posibilitatilor de prevenire si combatere a acesteia) la spitalul-fundatie Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

In Romania si in estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de cca 2 ori mai mic fata de restul continentului. Potrivit specialistului in algeziologie, „nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (intre care si morfina) in Europa de Est, inclusiv in Romania, este mult mai mic fata de tarile cu o economie mai dezvoltata de pe acelasi continent. Mai exact, cifrele arata ca folosirea analgezicelor opioide in tarile est-europene, inclusiv in Romania este de 4,8 mg / cap de locuitor, in timp ce in restul Europei cifrele ating 11,3 mg / cap de locuitor. Media globala este de 6,27 mg / cap de locuitor “.

Reticenta medicilor in ai intreba pe pacienti despre durere pe care o resimt sau in a trata durerea   

Unii medici nu pun intrebari legat cu exactitate de durerea resimtita de pacient. Alti doctori nu cunosc suficient informații referitoare la tratamentul adecvat pentru ameliorarea durerilor resimtite de pacienti, in timp ce altii ezita sa prescrie medicamente contra durerilor deoarece iau in calcul folosind un abuz al acestor calmante. “Insa bolnavii care sufera de cancer ar trebui sa fie intrebati intotdeauna daca au dureri. In cazul in care durerea exista, medicul trebuie sa ia masuri si sa se ocupa de aceasta problema. Pacientii care aleg sa vorbeasca despre suferinta pe care o resimt, sunt singurul si totodata cel mai sigur indicator al durerii care exista in prezent. Abordarea durerii este o subiectiva, fiind reprezentata exact de ceea ce spune un pacient ca simte.prof. Aysen Yucel . Potrivit date Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre 50 si 80% dintre pacientii care sufera de cancer nu sunt primesc ajutor necesar pentru a simti o ameliorare satisfacatoare a durerii. 

Idei preconcepute despre durere

Cea mai frecventa idei preconcepute referitoare la durerea cauzata de cancer, este ideea conform careia morfina si alte analgezice puternice ar trebui sa fie folosite doar in ultimul stadiu al bolilor. La aceasta se adauga si opinia ca morfina si alte analgezice opioide pot provoca cu uzura reactii adverse letale si ar trebui sa fie administrate doar in momentul in care pacientul dezvolta dureri greu de tolerat. “Cu toate acestea, tratamentul pentru ameliorarea durerilor in cancer nu ar trebui sa excluda terapia medicamentoasa (fara a exclude substantele opioide si non-opioide), la care se adauga metode non-invazive si invasive de tratare a durerii”, a afirmat specialistul in managementul durerii de la spitalul fundatie Centrul Medical Anadolu.

Ce poate un bolnav sa faca pentru a gestiona durerea provocata de cancer. Dieta si exercitiile fizice

Specialistii de spitalul fundatie Centrul Medical Anadolu ii incurajeaza pe bolnavii de cancer sa nu ascunda faptul ca au dureri si sa vorbesc intotdeauna despre suferinta pe care o simt, deoarece durerea nu trebuie privita ca o normalitate in cancer. Omer Cinar– Fizioterapeut la spitalul fundatie Centrul Medical Anadolu le recomanda pacientilor sa “incerce diferite metode de relaxare pentru a reduce anxietatea si tensiunea musculara. Masajul, muzica, arta si meditatia pot fi de mare ajutor.” Nu in ultimul rand, dieta este foarte importanta pentru bolnavii afectati de cancer, insa nu difera subtantial fata de un regim alimentar echilibrat recomandat in cazul unei persoane sanatoase. “In functie de reactii adverse provocate de tratamentul urmat, pacientul ar trebui sa mentine un regim alimentar adecvat si echilibrat”, afirma Abdullah Mollamemisoglu , specialist in nutritie si dieta la spitalul fundatie Centrul Medical Anadolu.