Copiilor foarte mici li se da adesea apa dulce inainte de a fi intepati pentru a li se recolta o proba de sange. Dar un studiu recent a aratat ca apa inducita cu zahar nu are niciun efect asupra durerii pe care bebelusii o simt in timpul intepaturii, scrie Daily Mail.

Cercetatorii britanici cred ca zaharul abia daca serveste prin distragerea atentiei bebelusului si mai spun ca o imbratisare din partea mamei copilului ar putea sa isi indeplineasca mai bine scopul decat apa indulcita.

Studiul s-a axat pe un test facut prin inteparea calcaiului, metoda prin care se recolteaza sange de la picior in primele zile de viata ale bebelusului, pentru a vedea daca copilul sufera de o serie de boli care i-ar putea pune in pericol viata.

Intr-un studiu realizat pe 59 de nou-nascuti, jumatate dintre bebelusi au primit o picatura de solutie de zahar inainte de a fi intepati, iar cealalta jumatate a primit apa simpla.

Fetele bebelusilor care au primit solutia de zahar s-au relaxat repede, dar testele au demonstrat ca creierele lor au inregistrat la fel de multa durere ca bebelusii care au primit apa neindulcita.

Descoperirile noastre indica faptul ca zaharoza nu este un mod eficient de alinare a durerii bebelusilor. Acest lucru este deosebit de important, avand in vedere ca au aparut dovezi ca durerea poate avea efecte adverse pe termen scurt si lung asupra dezvoltarii neurologice copiilor”, a declarat Dr. Rebecca Slater, de la Universitatea College London.