Este un drog „revolutionar”, a declarat vineri Donald Trump, tara sa fiind deja blocata in cea mai grava pandemie a acestui secol. El se referea la doua medicamente generice impotriva malariei care sunt testate experimental impotriva Covid-19. In ciuda sigurantei aratate de presedintele SUA, inca nu exista dovezi reale ca tratamentul functioneaza la oameni.

Cateva zile mai tarziu, SUA sufera de o penurie de clorochina si hidroxiclorochina, cele doua medicamente in cauza, asa cum tocmai a avertizat Societatea Americana a Farmacistilor de Spitaluri.

Paranoia declansata de presedinte a venit sa omoare. Miercuri, un cuplu din Arizona a fost otravit dupa ce a consumat un produs de curatat pentru acvarii care continea clorochina in incercarea de a se imuniza impotriva virusului. Barbatul a murit, iar femeia a ramas in stare grava, dar si-a revenit. Aceasta a afirmat ca cei doi au decis sa ia acel produs dupa ce au ascultat declaratiile presedintelui la televizor, potrivit The New York Times.

„Nu exista nicio dovada ca aceste doua medicamente sunt revolutionare, dar chiar si asa, multi medici au inceput sa le prescrie si multi pacienti au inceput sa le stranga”, avertizeaza Michael Lockshin, medic reumatolog la Spitalul Special de Chirurgie din New York, intr-un declaratie publicata.pentru spitalul dumneavoastra. Medicul explica ca exista doar doua studii care sugereaza ca acesti compusi pot functiona la pacientii cu Covid-19, unul in China si celalalt in Franta, ambele cu foarte putini pacienti si cu atat de multe limitari incat nu permit sa se traga concluzii. „Aceste rezultate au fost exagerate de unele mass-media si promovate de lideri politici”, avertizeaza Lockshin.

Clorochina si derivatul sau, hidroxiclorochina, sunt doua medicamente generice care au fost folosite de ani de zile pentru a trata malaria. Pe langa combaterea parazitului care provoaca aceasta boala, aceste medicamente au si efecte modulante asupra sistemului imunitar, motiv pentru care sunt luate si de zeci de mii de persoane care sufera de boli autoimune precum artrita reumatoida si lupusul. Lipsa acestor medicamente ameninta sa-i lase fara tratament pe acesti pacienti, care trebuie sa-l ia continuu, deoarece bolile lor sunt cronice.

In februarie anul trecut, in timp ce orasul chinez Wuhan suferea cele mai grave zile ale epidemiei, oamenii de stiinta de la laboratorul de virologie de stat al orasului au publicat un studiu care avertizeaza ca clorochina impiedica replicarea noului coronavirus SARS-CoV-2 in culturile celulare. Oamenii de stiinta au detaliat ca clorochina creste pH-ul unui compartiment din exteriorul celulelor umane si ca acest lucru impiedica coronavirusul sa-si injecteze materialul genetic in ele pentru a-si deturna masinile si pentru a incepe sa-si faca copii. In plus, compusul are un efect antiinflamator prin modularea raspunsului imunitar, care ar putea atenua pneumonia cauzata de coronavirus.

Nu exista inca nicio dovada ca clorochina si hidroxiclorochina functioneaza la oamenii cu Covid-19, dar studiile clinice sunt in curs de desfasurare in multe tari afectate, inclusiv Spania, pentru a afla. Pana cand vor exista rezultate si avand in vedere ca aceste doua medicamente au fost testate pe larg la oameni pentru alte utilizari, utilizarea lor in spitalele cu pacienti cu Covid-19 a fost aprobata in Spania.

„Prima cauza a penuriei este tezaurizarea acestor medicamente de catre oameni neinformati, asa cum s-ar putea intampla cu hartia igienica”, explica Cristina Avendano, presedintele Societatii Spaniole de Farmacologie Clinica.

Avand in vedere riscul tezaurizarii in Spania, Guvernul a raportat luni ca a anulat vanzarea acestor doua medicamente in farmacii si ca a decretat ca toate rezervele existente sa fie intervenite si controlate pentru a se asigura ca ajung la bolnavii cronici si la spitalele unde exista. sunt persoane cu Covid-19, dupa cum a raportat luni Agentia Spaniola pentru Medicamente si Produse de Sanatate. In prezent, exista patru versiuni de hidroxiclorochina si una de clorochina comercializate de companii cu sediul in Spania, potrivit acestei agentii.

„In Spania exista mii de pacienti cu lupus si artrita reumatoida care au nevoie de aceste medicamente”, explica Olga Delgado, presedintele Societatii Spaniole de Farmacie Spitala. „Aceasta masura este luata pentru a garanta aprovizionarea, intrucat a existat riscul de tezaurizare. De altfel, in ultimele zile unele farmacii epuisera stocurile. Cu aceste masuri nu mai exista riscul penuriei, este suficient pentru toti pacientii, atat cei cronici, cat si cei cu Covid-19”, detaliaza el.

Aceasta situatie de urgenta provoaca „disconfort” in randul persoanelor care sunt externate dupa ce sufera de Covid-19 si ajung la farmacie cerand clorochina la recomandarea medicilor lor, explica Ana Molinero, vicepresedintele Societatii Spaniole de Farmacie Familiala si Comunitara. „In acest weekend am observat o crestere a numarului de persoane care au cerut acesti compusi. Acestia sunt in principal pacienti care provin din spitale private. In acest moment nu putem vinde aceste medicamente din ordinul Sanatatii”, subliniaza el.

In aparitia sa de vinerea trecuta, Trump a vorbit despre un alt medicament promitator: Remdesivir, un tratament experimental neaprobat inca, care a fost conceput pentru a combate Ebola, dar nu si-a dovedit inca eficacitatea. Pana acum, existau doua modalitati prin care medicii din orice tara afectata puteau accesa acest medicament pentru a-l oferi pacientilor lor cu Covid: sa-i includa intr-unul dintre studiile clinice care se desfasoara in mai multe tari sau sa le ofere ca tratament de compasiune. daca autoritatile admit asta… Insa compania farmaceutica americana Gilead, care produce medicamentul, a anuntat duminica aceasta ca este „copasita de solicitari” de utilizare cu compasiune – procedura care in mod normal primeste putine solicitari si nu este potrivita pentru a raspunde unei pandemii – si ca din acest motiv a suspendat aceasta modalitate de acces la medicament, cu exceptia femeilor insarcinate si a persoanelor sub 18 ani. Compania modifica procesul de aplicare pentru a putea face fata noilor solicitari atunci cand este posibil.