Considerata cea mai contagioasa tulpina de pana acum, varianta omicron a reusit sa patrunda chiar si in regiunea izolata si sudica a Chiliei Magallanes, considerata popular „sfarsitul lumii”.

Un salt care a perturbat situatia epidemiologica derivata din Covid-19 si care a pus pe franghii sistemul national de sanatate, in ciuda eforturilor de izolare ale Chile, una dintre cele mai avansate tari din lume in vaccinare.

In acest petic, cea mai suica parte a continentului american, peisajul este format din sate mici si umile care sunt din ce in ce mai depopulate si cateva orase, Punta Arenas si Puerto Natales, care incearca sa subziste prin turism.

In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai indepartate locuri de pe planeta, cu o densitate foarte scazuta a populatiei din cauza climei sale dure, omicronul s-a raspandit ca un incendiu, ridicand cazurile la maxime istorice si rata pozitivitatii PCR de peste 18%, una dintre cele mai ridicate. in tara.

„In prezent avem un singur pat disponibil la terapie intensiva si majoritatea internarilor sunt pacienti marcati cu omicron”, a declarat pentru Efe dr. Andres Prieto, directorul sectiilor de terapie intensiva de la Spitalul Clinico de Magallanes.

Regiunea este pe cale sa treaca la urmatoarea faza a protocolului, a adaugat el, „activarea evacuarii pacientilor pe calea aerului”.

In cele mai grave momente ale crizei de sanatate, Magallanes si alte regiuni rurale, izolate sau cu infrastructura redusa, s-au prabusit si au fost nevoite sa transfere pacienti la Santiago.

Acest scenariu s-a produs abia in octombrie 2020 si in timpul celui de-al doilea val grav care a durat intre martie si august anul trecut, a detaliat medicul, episod care a fortat 90% din populatie sa fie inchisa si sa fereasca intrarea turistilor pentru aproape jumatate. an.

Omicron trece granitele

Omicronul, care conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este deja majoritar in lume, a patruns si in restul Chile, care adauga 1,9 milioane de infectati in total si a cunoscut o crestere exploziva a cazurilor dupa patru luni sub control. 

In ianuarie, pozitivitatea a crescut vertiginos de la 1% la 13%, iar infectiile au depasit 14.000 zilnic, o cifra record pentru criza de sanatate.

In Magallanes, cresterea cazurilor a venit de la sosirea croazierelor turistice cu calatori care doresc sa viziteze Parcul National Torres del Paine sau chiar Antarctica, la doua ore cu avionul de orasul Punta Arenas.

“Barcile acosteaza aici si toti turistii coboara. Nu am mai vazut acest numar de oameni de inainte de pandemie”, a declarat pentru Efe Ximena Palacio, un locuitor din Punta Arenas.

Ea si un grup de femei in varsta beau o cafea pe trotuarul promenadei care margineste Stramtoarea Magellan. Singurul subiect de conversatie: noile restrictii impuse pentru a contine virusul.

De miercuri, capacitatea va fi redusa atat in ​​acest oras, cat si in Puerto Natales, unde se vor putea intalni doar zece persoane vaccinate sau cinci nevaccinate.Masurile sunt inca departe de cele care au fost luate in primele doua valuri, cand carantinele obligatorii au ajuns sa dureze mai mult de trei luni.

Protocoale pentru turisti

Karena Espinosa, directorul Centrului de Asistenta pentru Cercetare Educationala (CADI) de la Universitatea din Magallanes, a declarat pentru Efe ca mai multi pacienti detectati cu omicron provin de pe nave si avioane internationale.

In cea mai mare parte, acestia sunt anuntati la intrarea in tara, deoarece Chile, care si-a deschis granitele pentru turisti in octombrie 2021, are protocoale stricte si toti calatorii trebuie sa treaca prin doua teste PCR, unul inainte de imbarcare si altul dupa aterizare, in plus sa aiba si program complet de vaccinare.

„Cel mai recent raport indica faptul ca in decembrie 5% din cazurile secventiate au fost omicroni, dar in ianuarie ne asteptam ca aceste procente sa depaseasca 50%”, a adaugat el.

Eduardo Riquelme, de la divizia regionala a Ministerului Sanatatii (Seremi), a declarat pentru Efe ca isi pune sperantele in campania de vaccinare: „Aici, in Punta Arenas, avem peste 90% din populatie cu schema lor completa, pe contrar decat in ​​timpul celui de-al doilea val si speram ca va servi pentru a limita cazurile grave”, a spus el.

Chile a derulat una dintre cele mai eficiente campanii de imunizare din lume, ajungand la peste 92% din populatie (19 milioane de locuitori) cu schema completa, in majoritate cu CoronaVac, de la laboratorul chinez Sinovac.

Peste 12 milioane de oameni au primit o injectie suplimentara si a inceput deja administrarea celei de-a patra doze la persoanele imunodeprimate, care va continua in februarie la cei peste 55 de ani.