Cei care ar trebui sa asigure respectarea legilor si sa promoveze dreptatea si corectitudinea nu contenesc sa ne demonstreze cat de certati sunt ei cu legea de fapt. Tot mai multe cadre din Politia Romana sunt implicate in scandaluri cu mita, contrabanda sau trafic de influenta. Ultimul caz de acest gen a fost rezolvat de Tribunalul Botosani, care l-a condamnat pe agentul de politie C.M. la doi ani de inchisoare cu suspendare conditionata, fiind acuzat de aderare la un grup infractional organizat si complicitate la contrabanda.

Angajat al Politiei de Frontiera, C.M. i-a ajutat in luna noiembrie a anului 2010 pe membrii unui grup infractional organizat sa comita acte de contrabanda, la propunerea liderului grupului. Astfel, pentru ca membrii gruparii sa poata introduce ilicit in tara o cantitate considerabila de tigari prin sustragerea de la controlul vamal, politistul trebuia sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa-i lase pe acestia sa isi desfasoare nestingherit activitatea. Mai mult decat atat, C.M. trebuia sa ii ajute prin furnizarea de informatii cu privire la locatia patrulelor de politie, sa le ofere informatii despre cele mai potrivite mijloace tehnice pentru o astfel de actiune si sa le indice locul prin care marfurile de contrabanda puteau fi introduse facil in tara.

Pentru fiecare act de contrabanda, agentul de politie avea sa primeasca 1.000 de euro, precum si garantia ca ceilalti membri ai gruparii nu ii vor afla numele, pentru a evita ca acesta sa fie identificat. Totodata, acesta a cerut un telefon mobil si o cartela pre-pay, cu ajutorul carora sa poata tine legatura cu infractorii fara a fi reperat. Procurorii D.I.I.C.O.T. Botosani s-au sesizat insa, cerand Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Botosani sa demareze o serie de investigatii, precum si sa organizeze un flagrant care sa deconspire activitatea grupului infractional.

In urma flagrantului pus la cale de ofiterii anticoruptie in noaptea de 29/30 noiembrie 2010, agentul de politie C.M. a fost identificat si condus la sediul S.P.F. Radauti Prut, fiind suspectat ca a favorizat in timpul serviciului introducerea ilegala in tara a unor tigari de provenienta moldoveneasca, prin sustragerea de la controlul vamal. Astfel, prin complicitatea acestuia, membrii gruparii au reusit sa comita actul de contrabanda in mod nestingherit, fiind informati in permanenta de prezenta si locatia celorlalte patrule ale politiei.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat in urma activitatii infractionale a grupului este de 163.667 lei, reprezentand valoarea totala a taxelor vamale si fiscale care revin pentru tigarile introduce ilicit in tara. In urma anchetei procurorilor D.I.I.C.O.T. agentul de politie C.M. a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de aderare la un grup infractional organizat si complicitate la contrabanda. Tribunalul Botosani a decis aplicarea pedepsei de doi ani de inchisoare cu suspendare conditionata, insa hotararea nu este una definitiva.