Pentru purificarea spațiilor de locuit si pentru a menține o energie buna in locuința, ordinea și curațenia sunt fundamentale in practica Feng Shui. Atunci cand avem prea multe lucruri adunate prin dulapuri, debarale sau chiar la colțuri sau pe sub mobila, se creeaza blocaje ale energiei vitale chi. Aceste blocaje se transpun vizibil și in viața noastra de zi cu zi. Putem experimenta blocaje in relații, sanatate, cariera sau finanțe. Ca sa lasam energia chi sa curga lin prin locuința, trebuie ca cel puțin de patru ori pe an, la schimbarea anotimpurilor sa facem curațenie generala. Apoi, macar o data pe saptamana, sa facem ordine și sa purificam camerele, in special cele in care ne petrecem cel mai mult timp. Curațenia include și debarasarea de obiecte ce ne provoaca amintiri neplacute sau lucruri pe care nu le mai folosim. Dupa ce ne-am scapat de ele, va aparea o senzație de ușurare psihica, fizica și emoționala. Odata ce am facut acest lucru, suntem pregatiți  energetic și psihologic pentru un nou inceput.

Metode de purificare a spațiilor

Aceste purificari se fac pentru a scapa de vechile tipare energetice și pentru stabilirea unui flux pozitiv de chi. Cand facem o purificare, trebuie sa evitam ca noi sa fim deprimați, suparați sau furioși, pentru ca totul va fi in zadar. Femeile gravide și bolnavii ar trebui sa evite sa faca purificari pentru ca pot absorbi prea multa energie negativa.

 Purificarea cu fum aromat

De obicei, in ritualul de purificare cele mai folosite sunt salvia și iarba dulce. Salvia alunga spiritele negative. Iarba dulce atrage și amplifica energia benefica și vindecatoare. Noi ne putem alege insa singuri aromele ce ne plac pentru a purifica locuința. Mai avem nevoie de un bol sau o scoica și o pana. Fumul se impraștie mai bine și obținem un efect mai puternic daca folosim o pana. Prima data vom aprinde ierburile sau bețișoarele parfumate, iar fumul il vom aduce inspre noi. Inchidem ochii și ne imaginam ca un ghid spiritual, un inger sau orice fel de ființa sfanta este alaturi de noi in acest proces.  Dupa ce ne-am purificat propria persoana, vom duce fumul prin toate spațiile dorite, in special in colțuri și inspre tavan. In tot acest timp, ne rugam și ne imaginam cum fumul risipește orice urma de tensiune, blocaj sau energie negativa. Incheiem purificarea cu mulțumiri.

Clopoței și talgere

Din cele mai vechi timpuri, sunetul clopoțeilor a fost folosit in cele mai multe culturi pentru protecție, dar și pentru  invocarea spiritelor și zeitaților. Vibrațiile produse de clopote pot sa disperseze energia negativa și stagnanta acumulata, sporind curentul de energie pozitiva. Daca energia este veche și stagnanta, sunetul poate fi greu și infundat. Vom suna din clopoței pana cand sunetul va fi clar și rasunator. Ne plimbam astfel, in sensul acelor de ceasornic, prin toata camera, adresand rugaciuni de binecuvantare.  Putem folosi clopoței din argint, alama, bronz, sau clopoței tibetani, balinezi sau talgere.

Bataile din palme

Este cea mai la indemana, in lipsa oricarui instrument de purificare. Pașim in sensul acelor de ceasornic prin toata incaperea, incepand din colțul cel mai estic. Bataia din palme trebuie sa fie puternica, de la podea pana in tavan, pana cand sunetul devine clar. Aducem rugaciuni și mulțumiri și ne exprimam intențiile.

Apa sfințita

Se poate folosi aghiasma de la biserici, o apa incarcata energetic de soare, luna sau cristale. Stropim camera, mergand in sensul acelor de ceasornic. Acest proces creeaza un mediu bogat in ioni negativi, similar cu cel din apropierea unei mari sau a unei cascade.

Sarea

Cea mai buna este sarea de mare pentru purificarea unui spațiu. Punem pe o farfurioara sare de mare și o lasam in diferite colțuri ale locuinței, cel mai bine in SV și in NE. O aruncam sau o schimbam dupa aproximativ o luna. Mai putem lasa și pe timp de o noapte sare de mare presarata pe podea, in camerele unde simțim o atmosfera incarcata. A doua zi, strangem sarea de pe podea și o aruncam, pentru ca a absorbit energia negativa.