Leul ar putea fi tranzactionat in nivelul de 4,3-4,5 unitati pentru un euro in cea mai mare parte a a acestui an, cresterea economica ar putea fi in jur de 1%, iar inflatia isi va inversa trendul in a doua parte a anului, dar va ramane in intervalul tintit de BNR in 2012, anticipeaza economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Potrivit raportului macroeconomic „Romania – Top 10 provocari” lansat azi de BCR, imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de investitii straine directe in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.

Principalele 10 provocari cu care se confrunta economia Romaniei:

Moneda nationala: leul este pe un teren sensibil, in ciuda imbunatatirii fundamentelor macroeconomice. Leul ar putea fi tranzactionat in interbalul de 4,3-4,5 unitati/euro in cea mai mare parte a anului 2012 si numai actiunea concomitenta a unor factori pozitivi – care acum par foarte indepartati – ar putea determina o apreciere a monedei nationale.

Inflatia: efectul de baza favorabil si persistenta deficitului de cerere agregata vor fi principalii factori dezinflationisti; inflatia isi va inversa trendul in partea a doua a anului, dar va ramane in intervalul tinta stabilit de BNR pentru 2012.

Cresterea economica: prognoza de crestere economica, in jur de 1%, este bine calibrata fata de un scenariu care indica stagnare sau un usor declin in zona euro; diferentialul de crestere dintre Romania si zona euro ramane unul pozitiv, de circa un punct procentual in in 2012.

Atragerea de fonduri europene: e nevoie stringenta de noi masuri; investitiile bazate pe fonduri europene prezinta o capacitate mai mare de sustinere a cresterii economice pe termen lung.

Datoria externa: simpla rostogolire a datoriei externe nu poate asigura crestere economica; fluxurile de capital care nu genereaza datorie (in principal investitii straine directe, fonduri europene, venituri din alte surse) trebuie sa se afle in centrul atentiei.

Consistenta in domeniul politicilor urmate: este o conditie de baza pentru mentinerea increderii investitorilor; pietele internationale vor urmari indeaproape orice decizie politica, in special intr-un an electoral; cresterea CDS ar putea fi usturatoare pentru finantarea datoriei publice si private.

Reforma in domeniul public: o sarcina dificila intr-un an electoral; continuarea reformelor publice este esentiala pentru procesul de consolidare fiscala a tarii si pentru mentinerea acordului cu FMI si UE, in special in aceste timpuri destul de tulburi.

Exporturile: trebuie pus un accent mai mare pe calitate; desi structura exporturilor s-a imbunatatit, gradul inca redus de inovare este totusi prezent la nivelul produselor, ceea ce explica in parte nivelul redus de vandabilitate a exporturilor romanesti.

Productivitatea muncii: este element de baza al cresterii economice; Romania este o economie care se bazeaza mult pe forta de munca si un accent mai mare trebuie pus pe atragerea in continuare de ISD si fonduri UE; o crestere a productivitatii va permite Romaniei sa livreze produse in cantitati mai mari, mai bune si mai rapid.

Deficitul de cont curent: imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de investitii straine directe in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.