Roland Hermann schimba deseori confortul si siguranta oferite de un cabinet particular pe remuneratiile spirituale pe care le resimte atunci cand ajuta oameni care nu au niciun alt ajutor. A tratat amerindienii din padurea tropicala din Guyana Britanica, a lucrat intr-un spital rural din Ciad si a ajuns chiar si in tabere de refugiati. Astfel, putem afirma cu siguranta ca Roland Hermann face parte din seria ”Romani exceptionali”, a caror poveste v-o prezinta in fiecare joi StiriDeBine.ro.

Prima expeditie a facut-o in 2005, in Guyana Britanica, in urma careia a slabit aproape 10 kilograme. Ulterior, in 2006, a revenit cu o echipa mai mare, pentru ca in 2007 sa ajunga in Ciad, unde a lucrat in taberele de refugiati de la granita cu Republica Centrafricana, in 2008 in Rwanda si Nepal si in 2009 in Amazon, Brazilia. In perioada urmatoare, are in vedere si alte zone precum Darfur sau Congo.

Doctorul Roland Hermann a reusit sa isi transforme pasiunea in meserie, manat de “ideea de a explora locuri neatinse, de a trai ceea ce crezi (filozofia de viata) in felul in care iti place (pasiuni sportive si culturale) facand in acelasi timp ceea ce stii cel mai bine (profesia) in folosul oamenilor izolati in indepartari”, toate acestea insemnand pentru dansul “cea mai gustoasa reteta de viata”.

Desi nu a facut voluntariat pe vremea cand era elev, pasiunea pentru locurile in care profeseaza acum isi are izvorul in cartile pe care le-a citit odinioara, ceea ce l-a facut sa se ataseze foarte mult de zonele in care a lucrat. “Mi-e dor de <cartea> pe care am trait-o acolo…”, marturiseste doctorul Hermann, a carei poveste a fost transpusa pe micul ecran si de catre Discovery Channel, in cadrul unui serial cu trei povesti locale.

Prefera ca expeditiile pe care le intreprinde sa nu fie organizate de institutii internationale precum Medecins sans Frontieres sau Crucea Rosie, pentru ca este mai degraba adeptul echipelor mici de medici.

Visez la echipe de medici care sparg barierele institutionalizarii si a indicatiilor date din birouri. Echipe mici care au tot ce le trebuie sa faca foarte bine si eficient ceea ce pot sa faca si cei mari. Visez sa le pot oferi kituri mobile si clinici mobile pe care sa le poata opera oriunde, oricand pentru ca au o chemare si doresc sa o urmeze”, explica Roland Hermann.

De multe ori se intampla ca atributiile sale sa depaseasca sfera stomatologiei, fiind nevoit sa se confrunte cu diverse cazuri de medicina generala.

Era un copil de 3-4 ani care a fost intepat de un scorpion, ni l-a adus tatal sau, copilul era inconstient, am incercat sa gasim cea mai buna varianta pe care o aveam la dispozitie pentru ca antidot nu aveam, geanta cu kitul de urgenta ne disparuse pe aeroport, la un moment dat a inceput sa faca hemoragie interna si sa vomite sange, am crezut ca il vom pierde… A supravietuit. De obicei am un coleg generalist cu mine, atunci nu aveam… “, povesteste doctorul.

In ciuda devotamentului complet de care da dovada, munca lui Roland Hermann a fost si contestata de unii care sustin ca si in Romania se gasesc negresit persoane care au nevoie de asistenta medicala gratuita, fara a lua in considerare faptul ca in alte parti ale lumii aceasta lipseste cu desavarsire. Doctorul Hermann marturiseste ca acelasi mod de gandire l-a avut si dansul, inainte sa se implice, judecand” cine si cum sa primeasca ajutor si cine nu”.

Am un prieten pilot care dupa ce a supravietuit doar cu rani usoare un accident de avion in jungla. Desi nu a mai recuperat mare lucru din avionul prabusit a venit sa ma scoata din padure cu un alt avion in conditii meteo in care si-a riscat viata sa ma transporte pe mine si pe prietenii mei. Anul trecut i-a murit un copil de 4 ani in Ciad datorita complicatiilor malariei. Am simtit o durere si o rusine pe care nu am mai simtit-o pentru ca eu doar odata, de doua ori pe an ma duc sa ajut iar el plateste scump pentru ca este acolo 24 din 24. Mi-a fost rusine… Mi-a fost rusine si m-a durut pentru pilotul meu preferat, de asta nu stau acasa”, explica Roland Hermann.

Acest articol face parte din seria “Romani exceptionali”, iar joia viitoare StiriDeBine.ro va va prezenta o alta poveste de succes.