Cum se prepara “micile miracole”, cum se folosesc si de unde vine puterea acestei terapii spectaculoase?
Gemoderivatele sunt produse destul de putin cunoscute in Romania, iar numele lor a intrat doar de curand pe lista terapiilor naturiste. Ele nu sunt panacee universale, dar au virtuti energetice deosebite si dau rezultate uimitoare in lupta cu bolile.
De la empirism la stiinta
Gemoterapia reprezinta, practic, o alternativa concreta de vindecare cu ajutorul unor extracte din seva mugurilor de plante si a mladitelor foarte tinere care “explodeaza” odata cu venirea primaverii. Vindecarea cu muguri nu este o “achizitie” noua a arsenalului medicinei naturiste, ci este foarte veche si isi are radacinile in medicina populara, in cunostintele traditionale transmise de secole.
In urma cu aproape 50 de ani insa, in Franta au inceput studii serioase privind efectele terapeutice ale extractelor de mladite si muguri, studii in care au fost analizate si probate sute de tipuri de plante, scoarta interna a unor arbori si fragmente din nodurile germinative. Rezultatul acestor ani de cercetari? Sintetizarea a peste 50 de tipuri de extrase din muguri, care isi dovedesc in fiecare zi puterea terapeutica si cea de detoxifiere a organismului afectat de boala.
„Terapia de primavara”
Rezultatele cele mai notabile obtinute prin folosirea gemoterapiei merg pe calea trasata de terapeutica traditionala chineza si indiana, folosind principiile vindecatoare ale plantelor ca pe o metoda de drenaj purificator, de eliberare a organsimului de toxine si de acumulari energetice negative. Terapeutic s-a dovedit ca momentele cele mai potrivite ale anului pentru aplicarea gemoterapiei sunt primavara si toamna, adica momentele de tranzitie dintre sezonul rece si cel cald. Acum, detoxifierea organica este resimtita la putere maxima, caci organismul este incarcat de toxine, iar majoritatea oamenilor resimte blocajele generate de tensiuni, de stres sau de emotii negative.
Perioada trecerii de la iarna la vara este perioada in care natura, ca si omul, se afla sub semnul schimbarii, iar actiunea tintita a extractelor de muguri (gemoderivatele) devine decisiva sub aspectul revigorarii si al intineririi. Tot in aceste doua sezoane, dar mai ales primavara, mugurii si mladitele plantelor tinere sunt incarcate de seva, iar remediile extrase din ele au puterea de drenaj activata la maximum. Cu ajutorul “terapiei de primavara”, forma fizica si mentala redevin maxime, se resimt ameliorari sensibile si vindecari ale unor tulburari de mult instalate si ale unor afectiuni cronice.
Tratament in trei pasi
Terapia cu muguri de plante are trei etape principale de aplicare:
• Etapa de drenaj – elimina toxinele din organism, activeaza functiile ficatului si bilei, intensifica tranzitul intestinal
• Etapa de relaxare organica
• Etapa curativa – amelioreaza afectiunile si reface functiile organice afectate.
Gemoderivatele, hormoni naturali
Specialistii fitoterapeuti au observat clar faptul ca organismul uman are o capacitate sporita de reactie la actiunea extraselor naturale din plante, indeosebi daca acestea sunt obtinute prin macerare la rece – aceasta metoda pastreaza cele mai multe dintre principiile terapeutice vindecatoare.
Studiile clinice au demonstrat ca toate tipurile de muguri, macerate in solutii hidroglicero-alcoolice, adica gemoderivatele, contribuie la modificarea benefica a celor mai multi dintre parametrii fiziologici ai corpului, si aceasta dupa numai doua-trei saptamani de administrare. Mai mult, cu toate ca modul exact de actiune terapeutica a gemoderivatelor nu a fost pana acum complet descifrat, s-a remarcat un alt efect uimitor: actiunea unora dintre ele este asemanatoare cu a unor hormoni naturali.
Practic, cele sase remedii majore care actioneaza direct asupra mecanismelor de drenaj limfatic de la nivel celular (mugurii de nuc, mesteacan, fag, ulm, coacaz negru si rozmarin) au aceleasi efecte asupra organismului ca si cele obtinute prin administrarea sau stimularea producerii de hormoni, dar nu prezinta efectele adverse ce apar la administrarea de hormoni sintetici. In plus, tratamentul cu o serie de extracte de muguri macerate in solutie glicerolata (teiul, smochinul, paducelul, sangerul) au efecte rapide si de durata in combaterea stresului, eliminarea tensiunii psihice, a perturbarilor emotionale si a starilor de incordare nervoasa excesiva.
Respectarea dozelor este esentiala!
Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, un tratament cu extracte din muguri de plante trebuie urmat cu strictete, respectand intocmai dozele si succesiunea prescrise de medic sau fitoterapeut si trebuie sa dureze minimum 45 de zile. Pentru afectiunile cronice, indicatiile terapeutice sunt de a se urma tratmentul timp de cel putin 90 de zile, dupa care acesta se va repeta la intervale de trei luni.
Indicatii ale gemoterapiei
Terapiile antialergice – extractul de muguri de cedru si de coacaz negru, considerate adevarati cortizoni naturali, combat manifestarile alergice, atat respiratorii, cat si dermatologice (eruptii cutanate, prurit). Insa, atentie!, tratamentul trebuie inceput inaintea debutului sezonului alergiilor de primavara si trebuie urmat minimum trei luni, pentru stabilizarea efectelor.
Colesterol si afectiuni hepatice – excelent este gemoderivatul de muguri de nuc (40 picaturi de trei ori pe zi, luate in putina apa, cu 15 minute inainte de mesele principale), care stimuleaza celulele plasmatice si celulele hepatice Kupffer si are o remarcabila actiune antidiabetica. Pentru scaderea valorilor colesterolului, in special la barbati, se mai pot folosi extracte de muguri de maslin sau de fag.
Stari de astenie severa, mai ales cea de primavara: 30-50 de picaturi de gemoderivate de rozmarin, de sequoia sau de mesteacan, luate dimineata, pe stomacul gol.
Boli de inima – cele mai bune efecte terapeutice se obtin cu extractul de mladite de paducel, unul dintre remediile naturiste recunoscute pentru reglarea tensiunii arteriale si combaterea crizelor de angina pectorala. Gemoderivatul se recomanda a fi luat cu 15 minute inaintea meselor principale, cate 40-50 de picaturi, si se poate combina cu extractul de porumb ori cu cel de sanger pentru cazurile de aritmii si cardiopatie ischemica.
Angina pectorala – un efect deosebit in timpul crizelor de angina pectorala il are tinctura de floare de paducel, luata in cantitate de cate 20 de picaturi, in putina apa. Pentru prepararea acestui remediu in casa, se folosesc 20 g flori uscate, care se lasa la macerat timp de 10 zile in alcool de 70 grade. Se poate folosi si preventiv, cate 15 picaturi de trei ori pe zi.
Ulcerul gastric si duodenal, ca si gastritele sau alte afectiuni ale sistemului digestiv – se combat eficient cu extractul de nuci verzi sau de muguri de smochin.
Acneea juvenila si herpesul – gemoderivate de calin, mesteacan si nuc negru. Se iau cate 25 de picaturi, de doua ori pe zi, dizolvate in jumatate de pahar cu apa.
Stimularea imunitatii copiilor – cure de primavara urmate timp de 60-90 de zile, cu extract de muguri de brad. In plus, acest preparat combate eficient rinitele sezoniere sau cronice, traheobronsitele copiilor si afectiunile pulmonare.
Artrita si guta (chiar si cea cronica) – rezultate excelente se obtin cu gemoderivat din muguri de frasin, in cure de cate 30 de zile, urmate de 30 de zile de pauza. Extractul se administreaza in putina apa, inaintea meselor de pranz si seara, in cantitate de cate 50 de picaturi. In cursul terapiei trebuie urmarit nivelul colesterolului si al ureei.
Migrene si cefalee – cure de trei-patru saptamani cu extract de muguri de maces.
Celulita, varice si alte tulburari de circulatie venoasa – extras din muguri de castan (comestibil ori salbatic) folosite in terapie combinata, individualizata in functie de gravitatea problemei.
Terapia cu muguri (gemoterapia), in special in combinatii de plante, mai este recomandata cu rezultate excelente si in: afectiuni intestinale (meteorism, diaree si tulburari de tranzit), afectiuni dermatologice (eczeme, acnee, herpes), inflamatii ale cailor respiratorii, uretrite, cistite, diabet zaharat, fibrom uterin, chist ovarian, adenom de prostata, tulburari hormonale specifice menopauzei, psoriasis. Extractele de muguri se pot prepara in casa, dar se gasesc si in majoritatea magazinelor naturiste.