Te-ai decis ca vrei sa-ti infiintezi o firma, dar nu stii exact de unde sa incepi si cui sa te adresezi? Nu este vorba de nimic complicat, numai ca trebuie sa urmezi cativa pasi specifici si sa obtii anumite acte si aprobari, pentru a putea sa-ti inregistrezi firma din punct de vedere legal.

Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificari (Legea nr. 163/2018) este cea care reglementeaza modul in care iti poti infiinta firma si care iti sunt drepturile si obligatiile in acest sens. In vederea infiintarii unei firme te poti consulta cu un avocat online, pentru a afla toate detaliile si pasii de urmat, daca vrei sa te ocupi singur de tot ce implica. Daca nu ai timpul necesar si nu vrei sa te complici, poti apela la un avocat, care se va ocupa de redactarea actelor, obtinerea de aprobari si de inregistrarea firmei, in schimbul unui onorariu.

Pentru a-ti fi mai simplu, am ales sa prezentam principalii pasi pe care ii ai de urmat, pentru infiintarea unei firme.

Acte necesare

Primul drum pe care il faci este la Registrul Comertului, dar inainte de acest lucru, ai nevoie de un dosar complet, care sa contina: act de rezervare al denumirii firmei, act constitutiv, act privind dovada sediului social, decizia de asociat unic, act doveditor plata taxe, cerere certificat constatator, anexa contor de cuvinte.

Denumirea firmei

Bineinteles ca ai nevoie de o denumire pentru firma, numai ca trebuie verificat daca este disponibil, pentru a-l putea rezerva. Cum faci acest lucru? Completezi un formular online (Portal ONRC) de pe site-ul Registrului Comertului. Vei avea nevoie de crearea unui cont si de o semnatura electronica.

O poti face si fizic, in sensul ca descarci cererea online si o depui la Registrul Comertului din localitate. Intotdeauna completeaza cele 3 spatii disponibile pentru variante ale numelui firmei, in ordinea preferintelor, pentru a fi sigur ca vei primi rezervare cat mai rapid, pentru optiunea pe care o doresti.

In cazul in care ti se pare deja destul de complicat si ai nevoie de ajutor, poti intra pe o platforma servicii juridice unde vei avea parte de consultanta cu un avocat. Acesta te va indruma in pasii pe care ii ai de urmat in infiintarea firmei si te va ajuta concret, acolo unde este cazul.

Sediul social al firmei

Urmatorul pas este stabilirea sediului social al firmei. Trebuie sa te asiguri ca spatiul ales indeplineste dispozitiile legale, conforme cu natura si tipul de activitate desfasurata in cadrul firmei. Se va atasa dosarului de inregistrare a firmei, contractul de proprietate sau de inchiriere al imobilului si alte acte doveditoare necesare.

Actul constitutiv

Un alt pas important este redactarea actului constitutiv, prin care se dovedeste acordul intre asociatii firmei, drepturile si obligatiile legale ale acestora. Se vor trece in document datele de contact si de identificare ale asociatilor, numele firmei, sediul social, obiectul de activitate si contributia la capitalul social.

Capital social

In vederea constituirii capitalului social vei avea nevoie de un cont bancar al firmei. Limita minima de depunere este de 200 RON. Chitanta acestei plati se ataseaza la dosarul firmei.

Finalizare dosar si inregistrare

Vei avea nevoie de o declaratie pe proprie raspundere, prin care iti asumi ca nu ai antecedente penale si ca esti la curent cu toate dispozitiile legare curente. Acest document se obtine prin prezentarea un fata unui notar, unde vei prezenta actul de identitate si actul disponibilitatii firmei (de la Registrul Comertului).

Dosarul complet se depune la Registrul Comertului. Dupa aprobare se vor elibera certificatul de inregistrare si certificatul constatator. Ultimul pas este inregistrarea fiscala la ANAF.