Google-ul romanesc Judy.ro, primul motor de cautare care da rezultate numai de pe site-uri romanesti, este obiectul de lucru al unui specialist in softuri cu pregatire in America, anunta Evenimentul Zilei.

Firma Silversoft din Deva lucreaza, in prezent, la proiectul primului motor de cautare care da rezultate numai de pe site-urile romanesti. judy.ro se doreste a fi mult mai precis la cautarea termenilor din romana dupa care se face cautarea. De exemplu, lansand cautarea dupa numele unui oras si dand click pe categoria Turism, vei avea rezultatele in romana legate de cele mai atractive locuri din oras. Rezultatele se schimba imediat daca vrei sa cauti informatii pentru acelasi cuvant din categoriile Institutii sau Educatie.

Judy.ro a fost gandit initial ca un site pentru copii, unde se gaseau informatii doar pentru aceasta categorie de utilizatori. “Riscurile erau destul de mari, trebuia sa fim foarte atenti la criteriile de protectie sau la accesul pe anumite site-uri nerecomandate lor. Asa ca ne-am gandit sa-l facem generalist, pentru paginile de pe internetul romanesc”, a explicat Mircea Buza, managerul Silversoft, initiatorul judy.ro.

In prezent inca se mai lucreaza la eficientizare, site-ul realizand indexarea a aproximativ 1.000 de pagini de internet in 12 ore, un numar destul de mic avand in vedere ca exista in jur de 300.000 de domenii achizitionate pe internetul romanesc. “Dintre acestea, cam jumatate sunt active. Noi avem un singur spider, softul care scaneaza internetul si indexeaza paginile. Ar trebui sa investim in mai multi spideri si in servere care sa stocheze toate datele”, a mai adaugat specialistul. Mircea Buza a explicat ca site-ul este diferit de Google atat ca design, dar si ca principii, iar rezultatele cautarilor vor fi indeaxte diferit. Investitia a fost estimata la 15.000- 20.000 de euro.

Exista tari unde Google nu ocupa locul fruntas in lista motoarelor de cautare, acest lucru datorandu-se unui specific cultural sau politic al regiunii. China este, fara indoiala, una dintre acestea. Acolo baidu.com ocupa locul 1 in topul accesarilor, iar google.com.hk ocupa locul 5. In Rusia cel mai accesat site este yandex.ru, motor de cautare cu litere chirilice. Iar in lumea araba yamli.com este motorul de cautare care transforma scrierea latina in litere arabe.