Printre numeroasele farse care au circulat pe tot parcursul pandemiei se numara cele care sustin ca vaccinurile care protejeaza impotriva Covid-19 provoaca infertilitate atat la femei, cat si la barbati. Acest lucru a facut, probabil, multi oameni din lume care si-au dorit sa fie parinti sa ia in considerare in mod serios sa nu se vaccineze.

Intr-un articol didactic publicat in august 2021 in The Conversation, profesorul Ramasamy ne-a vorbit despre rezultatele a doua studii efectuate de grupul sau. Ei arata ca infectia cu SARS-CoV-2 (virusul care provoaca covid-19) ar putea provoca disfunctie erectila si o scadere a numarului de spermatozoizi. Cu toate acestea, vaccinurile ARNm Pfizer si Moderna nu produc aceste efecte. Concluzia este clara: mai bine sa fii vaccinat decat infectat.

Totusi, studiul de vaccinare a fost facut cu doar 45 de barbati. Pentru a da o mai mare credibilitate rezultatelor, in stiinta se obisnuieste sa se realizeze acest tip de studiu cu sute si chiar mii de indivizi. In plus, rezultatele unui studiu trebuie confirmate de altele realizate de diferite grupuri de cercetare.

Acum, dupa cateva luni de vaccinare la nivel mondial, avem mai multe informatii pentru a putea trage concluzii, daca nu definitive, macar mult mai solide.

Ce spun farsele si ce spune stiinta

Printre numeroasele farse raspandite despre efectele adverse ale vaccinurilor impotriva covid-19 se numara cresterea avorturilor in randul femeilor vaccinate, impotenta sexuala masculina, umflarea testiculelor etc. Toate cu o baza stiintifica mica sau deloc.

Una dintre primele farse cu cel mai mare impact isi are originea intr-o scrisoare pe care un fost cercetator Pfizer a trimis-o Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) prin care cere suspendarea testelor de vaccinare. Argumentul sau s-a bazat pe faptul ca anticorpii indusi de vaccinuri, care sunt directionati impotriva proteinei S (spike) a coronavirusului, ar putea ataca si o proteina umana (sincitina-1) necesara pentru implantarea embrionului, deoarece atat impartasesc unele similaritati intr-o regiune mica.

Cu toate acestea, un studiu stiintific recent publicat in Cellular & Molecular Immunology a aratat ca anticorpii impotriva proteinei S nu recunosc proteina umana sincitina-1.

De parca nu ar fi fost suficient, intr-un alt studiu recent, nu s-au observat diferente in ratele de implantare a embrionilor intre femeile care au anticorpi impotriva proteinei S SARS-CoV-2, induse de vaccinare sau de o infectie naturala, si femeile care au nu au acesti anticorpi.

Nu exista dovezi ca vaccinul afecteaza fertilitatea masculina

Un studiu efectuat pe 45 de barbati care au primit vaccinul Pfizer sau Moderna a aratat ca volumul si concentratia spermei, precum si motilitatea spermatozoizilor nu au fost afectate de vaccinare.

Rezultate similare au fost observate in alte doua studii efectuate pe barbati (in total 79) inscrisi in programe de fertilizare in vitro.

Si nici la cea a femeii

Femeile tinere sunt unul dintre grupurile care au mai multe indoieli cand vine vorba de vaccinare, influentate poate de dezinformarea care asociaza vaccinurile cu infertilitatea.

Cu toate acestea, studiile clinice pe oameni si pe modele animale nu au gasit dovezi ca vaccinarea cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca afecteaza fertilitatea feminina.

De exemplu, proportia sarcinilor dintre femeile vaccinate si cele nevaccinate este foarte asemanatoare. De aici rezulta ca vaccinul nu are niciun efect negativ asupra probabilitatii de a ramane insarcinata.

Programele de fertilizare in vitro, efectuate la femei inainte si dupa vaccinare, nu au evidentiat nici diferente in ceea ce priveste numarul si gradul de maturare a ovocitelor (oua imature) sau in rata lor de fertilizare sau de dezvoltare a embrionului.

Unele femei au raportat modificari usoare si tranzitorii ale ciclului menstrual dupa vaccinare, dar expertii considera ca acestea sunt mai probabil din cauza stresului procesului de vaccinare decat componentelor vaccinului in sine.

In cele din urma, pe masura ce vaccinarea se raspandeste, tot mai multe femei raman insarcinate dupa ce au fost vaccinate impotriva covid-19. Desi datele sunt preliminare, se bazeaza pe mii de participanti si arata ca nu exista niciun indiciu ca vaccinul cauzeaza probleme cu fertilitatea, complicatii in sarcina sau fatului.

Concluzii

Va dura cativa ani pentru a avea informatii exacte cu privire la posibilele efecte pe termen lung ale vaccinurilor asupra fertilitatii. Dar numeroasele date care devin cunoscute ca progresul vaccinarii arata ca nu exista dovezi ca vaccinurile impotriva covid-19 au vreun efect negativ asupra fertilitatii sau sanatatii sexuale.

Cu toate acestea, infectia cu SARS-CoV-2 le-ar putea avea, asa ca recomandarile organizatiilor de sanatate din intreaga lume sunt ca persoanele care se gandesc sa aiba copii sa fie vaccinate.