O noua moneda cu sase zerouri mai putin a debutat in Venezuela pe fondul pesimismului multor locuitori care se tem ca preturile vor continua sa creasca si moneda isi va pierde in curand din valoare intr-o tara care a avut cea mai proasta inflatie din lume de mai bine de patru ani. 

„Astazi am fost la supermarket si totul era marcat in dolari, nu stim cat vom plati”, a spus Lourdes Portelo, un angajat de birou in varsta de 32 de ani, intr-un centru comercial din estul Caracasului, unde toate bancile publice si private nu si-au deschis portile.in prima zi de instructie a noii monede.

O panorama similara s-ar putea simti in toata capitala Venezuelei. Bancile trebuiau sa inghete operatiunile timp de cateva ore intre joi si vineri pentru a face ajustari pentru schimbare. ATM-urile, intre timp, au ramas in afara serviciului.

Tranzactiile electronice in majoritatea bancilor venezuelene au fost active vineri la pranz, a confirmat Supraintendenta institutiilor din sectorul bancar (Sudeban).

Noile facturi nu au ajuns inca in mainile venezuelenilor, dar teama este ca deprecierea monedei nationale va continua si preturile alimentelor, printre alte bunuri, vor continua sa creasca.

In Venezuela, salariile sunt stabilite in bolivari, iar preturile sunt raportate la valoarea lor in dolari.

„Pana la urma nu am putut sa cumpar nimic, nu am primit ce aveam”, a mai spus Portelo. Vineri dimineata, unele lanturi de supermarketuri si magazine de retail aveau preturi doar in dolari.

Salariul minim — pe care il castiga cei mai multi muncitori si este cel mai mic din regiune — este de 1,47 de dolari, care adaugat la un bonus alimentar ajunge la o medie de 2,95 de dolari, ceea ce este insuficient pentru a acoperi nevoile de baza ale locuitorilor sai.

Pretul dolarului pe piata neagra a crescut vineri cu peste 500.000 de bolivari si s-a situat la 5.200.000 de bolivari in denominatia anterioara si de 5,2 bolivari pe dolar in noua moneda. 

Cursul de schimb oficial a crescut usor la 4 milioane 181 mii 781,84 bolivari, dar majoritatea intreprinderilor folosesc dolarul de pe piata neagra ca referinta pentru stabilirea preturilor.

Trecerea de la un milion la un bolivar are scopul de a facilita atat tranzactiile cu numerar, cat si calculele contabile in bolivari.

Cea mai mare valoare de pana acum a fost o bancnota de un milion de bolivare, care va coexista o perioada cu noile bancnote. 

Noua familie de bancnote va ajunge la 100 de bolivari, ceva mai putin de 25 de dolari, pana cand inflatia va incepe sa o manance si ea.

Introducerea noii monede, a treia din 2008, are loc si intr-un context macroeconomic mult mai rau decat cele doua reconversii valutare anterioare din Venezuela, aflata si ea la al saselea an de recesiune.

„Motivul cel mai important si fundamental este ca sistemele de plata sunt deja prabusite, deoarece numarul de cifre face ca sistemele de plata si contabilitatea sa fie practic de negestionat”, a declarat economistul Jose Guerra, fost manager de cercetare economica la Banca Centrala a Venezuelei (BCV).  „Aceste sisteme de procesare a platilor cu cardul de debit sau un sistem de contabilitate pentru afaceri… nu sunt concepute pentru hiperinflatie, ci pentru o economie normala”.

Cu versiunea anterioara a monedei, era nevoie de un pachet de bancnote pentru a cumpara o sticla de 2 litri de bautura racoritoare, care costa 8,3 milioane de bolivare sau 2 dolari, conform cursului de schimb oficial.

Dar acei bolivari sunt insuficienti, deoarece clientii bancilor venezuelene ar putea retrage maximum 20 de milioane de bolivari in numerar pe zi, in functie de volumul facturilor disponibile la banca.

Dupa patru ani de hiperinflatie, consumatorii se bazeaza pe dolari americani si pe metode de plata digitale precum Zelle si PayPal pentru a face achizitii. Astazi, majoritatea tranzactiilor se fac electronic, in timp ce mai mult de 60 la suta se fac in dolari americani.

BVC a incetat sa mai publice periodic cifrele oficiale ale inflatiei in 2016. Potrivit Fondului Monetar International, se estimeaza ca Venezuela va inchide anul 2021 cu o inflatie acumulata de 5.500 la suta.

Cand BCV a anuntat schimbarea monedei in august, oficialii au spus ca sistemele de plata electronica vor continua sa fie modernizate pentru a extinde utilizarea bolivarului „imediat, facilitand primirea transferurilor intre clientii diferitelor banci in cateva secunde”.

Un comunicat al BCV a subliniat ca eliminarea a sase zerouri „nu afecteaza valoarea monedei”, subliniind ca „nu va valora mai mult sau mai putin, este doar pentru a facilita utilizarea acesteia la o scara monetara mai simpla”.

Este a treia oara cand liderii socialisti ai Venezuelei au scos zerourile din moneda. Bolivarul a pierdut trei zerouri in ianuarie 2008 sub defunctul presedinte Hugo Chavez, in timp ce succesorul sau, actualul presedinte Nicolas Maduro, a scazut cinci zerouri in 2018.

„Am cheltuit aproape tot ce aveam in contul (bancar), nu am vrut sa las nimic pentru orice eventualitate”, spunea cu o zi inainte Elena Diaz, angajata la curatenie, la usa unei piete. „Este putin ce pot cumpara cu salariul meu.”

„Mi-au mai ramas doar 3 milioane de bolivare in cont, cu asta nici macar nu poti cumpara un robinet (o bucata subtire de paine). Cand vor scoate cele sase zerouri, nici cu cei trei bolivari nu voi putea cumpara nimic”, a adaugat Diaz, 28 de ani.

Utilizarea monedei SUA s-a accelerat dupa ce guvernul Maduro in urma cu doi ani a abandonat eforturile lungi si complicate de a restrange tranzactiile in dolari in favoarea monedei locale, limitari care au alimentat doar inflatia.

Billete in dolari intra in Venezuela printr-o retea de detinatori de conturi bancare straine terti care percep comisioane sau prin intermediul persoanelor care ajung in tara cu numerar.

Unele magazine arata deja trei preturi pe produs: in dolari americani si in bolivari inainte si dupa ajustare.

Bancile au anuntat ca vor ingheta operatiunile timp de cateva ore intre joi si vineri pentru a permite schimbarea.

Guerra, de asemenea un fost parlamentar de opozitie, a spus ca, desi venezuelenii sunt obisnuiti cu ajustarile valutare, acestea ar putea deveni mai frecvente daca politicile guvernamentale nu se schimba.

„Practic, daca nu exista un program economic pentru a opri hiperinflatia, acest lucru va continua din nou”, a spus Guerra. „Problema este ca hiperinflatia a fost atat de agresiva in 2018 si 2019”, incat reconversia din 2018 „s-a pierdut intr-un an si jumatate”.