Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind organizeaza astazi o masa rotunda cu tema “Mass-media din Romania – provocarile si oportunitatile anului 2011″, informeaza Agerpres.

La dezbaterea ziaristilor participa Aidan White – foto (sursa: mediasind.ro), secretar general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ), Marc Gruber, director al Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ), si Moschos Voitsidis, membru al Comitetului Executiv FEJ, care se afla in Romania la invitatia Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind.

Reprezentantii FIJ si FEJ se afla in Romania intr-o misiune de documentare, mai spune aceeasi sursa. Ei vor discuta cu reprezentantii autoritatilor statului roman, dar si cu lideri ai organizatiilor sindicale, profesionale si patronale din mass-media.

Discutiile vor fi despre situatia industriei de media, despre problemele acesteia, iar reprezentantii FIJ si FEJ vor incerca sa identifice solutiile cele mai potrivite pentru presa din Romania.

La finalul vizitei va fi intocmit un raport care va fi prezentat de catre Federatia Internationala a Jurnalistilor (in calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media) organizatiilor internationale, printre care se afla Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European si Comisia Europeana.

Printre problemele dezbatute astazi la masa rotunda organizata de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind se regasesc:

– strategia CSAT privind presa, proiecte de lege care se afla pentru dezbatere in Parlament conform careia se limiteaza libertatea de exprimare;
– legea Jurnalistului (redactata de deputatul liberal Ghise) si legea presei (autor deputatul PDL Silviu Prigoana);
– depolitizarea institutiilor publice de media;
– subfinantarea institutiilor publice de media;
– proiecte de lege care desfiinteaza ramura mass-media;
– autoreglementarea jurnalistilor/bloggerilor/editorilor/patronilor;
– cresterea competentelor media si digitale ale publicului;
– lipsa unor masuri pentru redresarea si consolidarea industriei media;

Masa rotunda este organizata cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Patronatului Presei din Romania – ROMEDIA si Uniunii Nationale a Patronatului Roman.