Japonia va impune sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei dupa invadarea Ucrainei, a declarat vineri prim-ministrul Fumio Kishida, alaturandu-se Statelor Unite si Europei in cresterea presiunii asupra Moscovei.

Noul pachet de sanctiuni include controale la exportul produselor de inalta tehnologie, cum ar fi semiconductori, inghetarea activelor detinute de bancile rusesti si suspendarea eliberarii vizelor pentru anumite persoane si entitati rusesti.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida anunta sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei in cadrul unei conferinte de presa la biroul sau din Tokyo, pe 25 februarie 2022. 

Anuntul a venit la cateva ore dupa ce liderii Grupului celor Sapte au condamnat Rusia si au promis sa aplice sanctiuni economice si financiare „severe si coordonate” ca raspuns la atacul sau „complet nejustificat”.

„Este o situatie extrem de grava, cu ramificatii pentru ordinea internationala, nu numai in Europa, ci si in Asia si nu numai”, a declarat Kishida intr-o conferinta de presa.

„Japonia trebuie sa-si arate hotararea de a nu permite nicio modificare a status quo-ului prin forta”, a spus Kishida, condamnand atacul militar rusesc ca o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei.

Sanctiunile sunt rezultatul unei coordonari stranse cu Statele Unite si natiunile europene si simbolizeaza „puterea unitatii” in eforturile de a preveni escaladarea ulterioara, a spus Kishida.

Cea mai recenta inghetare a activelor va viza trei institutii financiare, Promsvyazbank, Bank Rossiya si banca de dezvoltare economica a Rusiei VEB. Cea mai mare institutie financiara din tara, Sberbank, care se afla pe lista de sanctiuni a SUA, nu este inclusa.

Miercuri, Tokyo a dezvaluit prima sanctiune impotriva Rusiei, interzicand emiterea si tranzactionarea de noi obligatiuni suverane rusesti in Japonia.

Saptamanile de eforturi diplomatice ale marilor puteri si amenintarea lor cu masuri punitive nu au reusit sa impiedice Rusia sa lanseze un atac la scara larga asupra Ucrainei joi.

Presedintele rus Vladimir Putin a autorizat o „operatie militara speciala” in zona Donbas, care include cele doua regiuni separatiste Donetk si Lugansk, recunoscute oficial ca republici independente de Moscova la inceputul acestei saptamani.

„Atacul este total inacceptabil din punctul de vedere al securitatii noastre nationale”, a spus Kishida.

Criza din Ucraina a zguduit pietele financiare, ducand la cresterea brusca a preturilor titeiului, deoarece Rusia este un furnizor important de energie.

De asemenea, a provocat arhitectura post-Razboi Rece, Rusia fiind din ce in ce mai preocupata de extinderea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord catre est pentru a include Ucraina.

Presedintele american Joe Biden a anuntat joi sanctiuni impotriva celor mai mari doua institutii financiare din Rusia si a persoanelor de elita, printre altele, impreuna cu controale la export pentru a limita capacitatea Moscovei de a obtine tehnologie de ultima ora.

De asemenea, Uniunea Europeana a fost de acord sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei, care acopera sectoarele financiar, energetic si de transport, si sa impuna controale la export.

Deocamdata, Japonia nu a vizat sectorul energetic in ultima sa transa de sanctiuni.

„In functie de evolutia situatiei, vom lua in considerare ce ar trebui sa facem in coordonare cu alti membri ai G-7”, a spus Kishida.

O disputa teritoriala de zeci de ani cu Rusia a fost vazuta ca o durere de cap pentru Japonia in a determina cat de departe trebuie sa mearga cu sanctiunile. Nu a fost semnat niciun tratat de pace dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial cu Moscova din cauza blocajului legat de problema teritoriala.

Ambasadorul Rusiei in Japonia, Mihail Galuzin, a spus ca este „sigur” ca sanctiunile Japoniei „nu vor contribui la crearea unei atmosfere pozitive pe parcursul dialogului nostru pe o agenda foarte, foarte larga pe care o avem impreuna, inclusiv chestiunea tratatului de pace”.

Tokyo se va confrunta cu „raspuns serios” din partea Moscovei, a mai spus reprezentantul intr-o conferinta de presa la Clubul Corespondentilor Straini din Japonia.

Kishida s-a abtinut sa comenteze perspectiva atunci cand a fost intrebat despre impactul potential al crizei din Ucraina asupra discutiilor privind tratatul de pace dintre Japonia si Rusia.

Japonia si-a indemnat cetatenii sai inca aflati in Ucraina sa plece, organizand zboruri charter pentru cei care doresc sa faca acest lucru. Polonia vecina va ajuta Japonia in efortul de evacuare, potrivit premierului.

In conditiile in care costurile in crestere ale combustibilului ameninta sa afecteze increderea consumatorilor, Kishida s-a angajat sa lucreze indeaproape cu tarile producatoare de petrol si cu organizatiile internationale relevante pentru a ajuta la stabilizarea pietei globale a energiei si la minimizarea impactului asupra economiei japoneze.