Cea de-a patra editie a Zoom On, un eveniment organizat de Laptopnews.ro si Hotcity.ro, care conecteaza universul feminin cu tehnologia, s-a desfasurat joi, 30 septembrie, de la ora 18:00 in Grand Cafe Van Gogh.

Cei doi vorbitori, George Petre – E-threat Analyst Team Leader – BitDefender si Bogdan Manolea de la www.legi-internet.ro, au explicat despre solutiile anitivirus perfecte si modalitatile de protectie impotriva furtului de date si identitate.

Discursul lui George Petre s-a axat pe protectia calculatorului in fata atacurilor informatice, pe phishing (furtul datelor cu caracter bancar), pharming (mai eficient decat phishing-ul pentru ca la expeditor apare adresa bancii) si, pe cel mai “fierbinte” subiect din ziua de azi, retelele sociale.

Specialistul a avertizat ca utilizatorii de Internet trebuie sa fie foarte atenti ce fel de date ofera atunci cand isi fac un cont pe o platforma sociala precum Facebook, deoarece informatiile de aici pot fi foarte usor furate cu ajutorul unui motor de cautare. De aceea, atunci cand aveti un astfel de cont, cel mai bine ar fi sa il lasati vizibil doar pentru prieteni si sa nu acceptati cererile de prietenie din partea altor utilizatori pe care nu ii cunoasteti personal.

De asemenea, Petre a explicat cat de important este ca solutia antivirus pentru care opteaza un utilizator sa permita aplicatia parental control, din moment ce siguranta copiilor este foarte importanta, mai ales avand in vedere ca si acestia au fost cuprinsi de “febra” platformelor sociale.

Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca parental control doar informeaza parintii asupra site-urilor pe care navigheaza copiii lor, dar aplicatia nu trebuie vazuta ca o modalitate de educare.

Ce am invatat, pe scurt, de la reprezentantul BitDefender? Conturile pe retelele sociale trebuie restrictionate pentru a nu aparea in motoarele de cautare, nu trebuie sa folositi aceeasi parola pentru orice cont deschis pe orice site pe Internet, iar pentru a preveni tentativele de phishing trebuie sa stiti ca banca nu va cere niciodata date cu caracter personal.

La randul sau, Bogdan Manole de la www.legi-internet.ro, a vorbit despre doua categorii de date care pot fi furate de pe Internet, si anume cele pe care le ofera utilizatorii intr-o activitate legala si cele pe care le ofera atunci cand acestia completeaza un cont pe o retea sociala.

Manole indeamna toti utilizatorii sa citeasca intotdeauna termenii de confidentialitate atunci cand isi fac un cont nou si sa se gandeasca de doua ori daca contul nou deschis aduce atat de multe beneficii incat merita sa ofere date personale.

De asemenea, daca unui utilizator i s-au furat datele personale acesta trebuia sa ia masuri pentru remediere. O plangere la politie ii obliga pe reprezentantii legii sa inceapa o cercetare, in contextul in care Politia are departamente specializate pe criminalitatea informationala.