Doriti sa urmati o cariera didactica? Probabil ca ai fost inspirat de unul dintre profesorii tai cand inca studiai, asa ca vrei sa ii urmezi urmele. Intr-adevar, mentorarea mintilor tinere nu inseamna doar sa le oferi lectii academice, ci si sa le influenteze sa devina buni cetateni.

Daca doriti sa fiti cel mai bun educator pe care il puteti fi, atunci incepeti prin a afla mai intai despre aceste calitati ale unui bun profesor.

1. Stapaneste lectiile sale

Profesorii nu trebuie sa fie doar un capitol inaintea elevilor lor. Ei trebuie sa aiba expertiza in cursurile / subiectele pe care le trateaza, ceea ce inseamna ca acestea ar trebui sa faca parte din specializarea lor.

2. Bine pregatiti pentru fiecare sesiune

Profesorii buni apreciaza excelenta in profesia lor, incepand cu pregatirea lectiilor . Totul trebuie sa fie bine planificat si executat corespunzator, de la materialele care vor fi utilizate pana la evaluarea invatarii elevilor.

3. Nu da dovada de favoritism in clasa

Profesorii nu trebuie sa aiba nicio partialitate in tratarea elevilor, deoarece le va afecta increderea. Acestea ar trebui sa ofere tuturor oportunitati egale de participare si sa fie consolidate.

Nu mai sunati sau laudati acelasi elev, deoarece elevii dvs. vor crede ca sunteti partinitor. Oferiti sanse egale pentru toti din clasa sa fie implicati si apreciati-i individual. De asemenea, fii transparent in modul in care calculezi notele pentru a le arata elevilor tai ca le notezi pe fiecare numai in functie de rezultatele si performanta lor.

4. Nu alimenteaza lectiile

acum. Se asteapta ca profesorii sa fie facilitatori ai invatarii – nu doar lectori. Adica, in loc sa discute totul de la sine si doar sa instruiasca clasa sa citeasca carti, profesorii trebuie sa dezvolte activitati experientiale care sa le permita elevilor sa invete prin descoperire de sine sau realizare.

In loc sa-i inveti pe elevii tai ce sa gandeasca, invata-i cum sa gandeasca. In loc sa predea lectiile, permiteti-le sa le descopere prin activitati ghidate si discutii. Fii un facilitator al invatarii – nu doar un lector simplu.

5. Este un model in punctualitate

Profesorii buni sunt modele. Daca vor ca elevii lor sa vina devreme la curs, ar trebui sa evite sa vina tarziu.

6. Transparenta in modul de acordare a notelor

Pentru a garanta ca toti elevii primesc notele pe care le merita, profesorii trebuie sa fie transparenti cu sistemul lor de notare. De asemenea, elevii si parintii lor ar trebui sa fie intampinati – chiar incurajati – sa-si verifice inregistrarile clasei.

7. Isi cunoaste elevii pe de rost

Deoarece vor fi alaturi de elevii lor cel putin cateva luni, profesorii trebuie sa depuna eforturi pentru a-i cunoaste pe fiecare. Nu numai ca ar trebui sa-si memoreze numele, ci chiar sa-si afle personalitatile si mediile.

8. Are simtul umorului

Profesorii care sunt intelepti si isi pot face sa rada elevii nu sunt o plictiseala. Au sanse mai mari de a pastra atentia cursantilor si de a mentine discutia interesanta.

Spargeti gheata din clasa spargand glume cu elevii dvs. din cand in cand – acest lucru nu va va face mai putin respectabil. Prea multa strictete creeaza teama elevilor, ceea ce ii impiedica sa participe activ la curs. Daca vad ca esti abordabil si nu atat de infricosator, se vor relaxa.

9. Strict cu respectarea regulilor

Profesorii nu ar trebui sa tolereze contravenientii prin implementarea reglementarii uniforme complete sau doar prin respectarea curateniei clasei. In calitate de mentori, acestia trebuie sa ii faca pe elevi sa inteleaga importanta disciplinei si a supunerii catre autoritati.

10. Un bun ascultator

Profesorii buni asculta opiniile si ideile elevilor lor si ii lauda pentru schimb.