Pentru a fi un lider, nu trebuie sa fii un ales al zeilor. Indiferent daca este in viata de zi cu zi, la scoala sau la locul de munca, un lider este cineva care ofera exemplu, indrumare si directie. Un titlu elegant nu face pe cineva un adevarat lider; mai degraba, calitatile si actiunile il fac un lider. Daca vrei sa fii un bun lider, depune eforturi in dezvoltarea abilitatilor tale, echilibreaza autoritatea cu compasiune si demonstreaza ca esti demn de increderea echipei tale.

Daca vrei sa stii cum sa fii lider, citeste mai jos

Fii increzator chiar si atunci cand nu ai toate raspunsurile

Mentine o postura buna, fa contact vizual si fa gesturi atunci cand vorbesti pentru a sublinia punctele cheie. Ofera inspiratie si ai incredere in capacitatea ta de a-ti aduce echipa de la punctul A la punctul B. In plus, fii suficient de sigur incat sa recunosti cand nu stii ceva fara sa lasi acel lucru sa te deranjeze. Imagineaza-ti ca spui ,,Nu stiu”, in timp ce privesti in jos si te agiti. Acum imagineaza-ti spunand: ,,Nu stiu raspunsul, dar in cel mai scurt timp il voi gasi si ti-l voi oferi”, in timp ce te ridici drept si privesti persoana in ochi.

Afla cat de mult poti despre domeniul tau

Profita de orice ocazie pentru a-ti rafina cunostintele, indiferent daca conduci o echipa de vanzari sau esti presedintele unui club scolar. Stiind despre ce vorbesti, iti vei construi increderea si vei castiga increderea echipei tale. Desi este imposibil sa stii totul, echipa ta se va indoi de abilitatile tale daca spui ,,Nu stiu” la fiecare intrebare pe care o pun. Si mai rau, daca nu ai un raspuns, inventand ceva care se va dovedi a fi gresit, echipa ta nu va avea incredere in tine. De exemplu, daca planifici o strangere de fonduri la scoala pentru o organizatie caritabila, consulta site-ul web al organizatiei pentru ghiduri despre coordonarea evenimentelor.

Gaseste un mentor mai experimentat  

Exista intotdeauna spatiu pentru a creste, chiar daca te afli intr-o pozitie de conducere de top. Contacteaza o persoana pe care o admiri, care are abilitati puternice de conducere. I-ai putea cere sa discute la cafea sau la pranz sau sa vezi daca este dispusa sa devina un mentor pe termen lung. Cauta ceea ce a depasit provocarile si a atins obiectivele tale. De exemplu, daca esti o tanara femeie la liceu sau la facultate, participa la evenimente de vorbire in public ale femeilor in functie de conducatoare. Ar putea fi intimidant sa ceri cuiva sa fie mentor, dar incearca sa te relaxezi. Pur si simplu i-a legatura cu cineva care a atins obiectivele pe care tu ti le-ai stabilit, arata interes pentru realizarile acesteia si cere sfaturi. Pentru a fi un lider bun, ai nevoie de sustinere, iar aceasta sustinere o poti primi nu doar de la un mentor. Sustinerea o poti primi de la familie, de la prieteni si desigur de la partenera de viata. Daca esti in cautarea unei partenere de viata, cu site-urile de intalniri online cautarea ti se va usura. Pe site-ul de intalniri online vei gasi multe femei singure in cautarea dragostei, iar tu poti fi persoana care ii va indeplini visul uneia dintre acele femei. Doar acceseaza site-ul de intalniri online si gaseste-ti partenera care va fi mereu langa tine.

Afla cum sa gestionezi conflictele  

Daca exista un dezacord aprins intre membrii echipei, spune celor implicati sa-si controleze emotiile. Pune-i sa se calmeze, daca este necesar. Identifica sursa conflictului si i-a masuri pentru a aborda situatia. Incearca sa vezi perspectiva fiecarei persoane si ramai obiectiv. Daca exista o modalitate de a gasi un scenariu castig-castig, fa tot posibilul pentru a negocia un compromis.

Imbraca-te intr-un mod care sa corespunda rolului tau

Aspectul tau poate inspira incredere, dar cunoaste diferenta dintre imbracarea pentru a impresiona si imbracarea pentru a influenta. A te imbraca pentru a impresiona sau a fi imbracat in exces poate duce la conflict intre tine si cei pe care ii conduci. De exemplu, daca gestionezi un restaurant obisnuit, purtarea unui costum si a unei cravate este impracticabila, s-ar putea sa alungi clientii si poate instraina personalul.