Bananele verzi sunt consumate regulat in multe locuri din America Latina si pot fi preparate in diferite moduri: fierte sau prajite, putand fi consumate atat ca aperitiv, cat si ca garnitura in diverse preparate.

Ca si alte alimente pe baza de plante, bananele verzi sunt o sursa buna de fibre si nutrienti. Prin urmare, se recomanda includerea lor intr-o dieta echilibrata.

De altfel, expertii de la Fundatia Spaniola pentru Nutritie (FEN) indica faptul ca banana este un aliment care contine fibre, potasiu, vitamina B6 si inulina.

Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca, fiind bogate in carbohidrati, acestea pot furniza organismului multa energie. Desi contin si alti nutrienti care pot oferi alte beneficii pentru sanatate. Descoperiti-le mai jos.

1. Ele contribuie la sanatatea cardiovasculara

In cadrul unei alimentatii echilibrate, consumul de banane verzi este benefic pentru sanatate. Nu doar pentru ca este un aliment pe baza de plante, o sursa de carbohidrati si diferiti nutrienti, ci mai ales datorita continutului de potasiu.

Potasiul este un mineral care ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a restului sistemului cardiovascular. In plus, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si astfel la mentinerea unui ritm cardiac normal.

2. Ele sustin sanatatea sistemului muscular

Asa cum potasiul este o substanta foarte importanta pentru sanatatea sistemului cardiovascular, este important si pentru sistemul muscular, deoarece participa la diferite reactii chimice, cum ar fi:

  • Contractie musculara.
  • Sinteza muschilor.
  • Permeabilitatea membranelor.

Atunci cand corpul tau nu are suficient potasiu, poti experimenta slabiciune musculara, tulburari neuromusculare, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac rapid si alte probleme de sanatate.

Deci, o modalitate buna de a obtine o doza de potasiu in dieta ta este sa mananci banane necoapte. Acestea pot fi savurate in stil columbian, cu un strop de sare. Sunt rafinate!

3. Ele furnizeaza vitamina B6

Bananele verzi contin vitamina B6, care ajuta la mentinerea functiei neurologice normale, mentine zaharul din sange la niveluri normale, produce hemoglobina, descompune proteinele si produce anticorpi. Procese care, in cele din urma, sunt esentiale pentru buna sanatate a organismului.

Deoarece vitamina B6 este solubila in apa, se spune ca este indicat sa se abureasca bananele verzi, astfel incat sa retina cat mai mult din acest nutrient. Se pot combina cu un strop de branza sarata.

4. Ajuta la mentinerea tranzitului intestinal

Desi bananele verzi sunt mai greu de digerat decat cele coapte, consumul lor ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal bun.

Potrivit intelepciunii populare, in multe tari de limba spaniola, consumul de mese cu banane verzi este adesea recomandat persoanelor care se recupereaza dupa diaree sau deshidratare.

5. Ajuta la prelungirea senzatiei de satietate

Dupa cum probabil ati ghicit, bananele verzi sunt alimente care ajuta la prelungirea senzatiei de satietate. Acest lucru se datoreaza continutului sau de fibre alimentare si amidon.

Daca ceea ce cauti este sa slabesti intr-un mod sanatos, atunci poti include bananele verzi in alimentatie, in cantitati moderate (pentru ca desi nu au grasimi, sunt bogate in carbohidrati).

Le poti manca fierte, piure si chiar aburite daca preferi. Oricum, fac o garnitura buna.

6. Ele furnizeaza inulina

Potrivit expertilor FEN, bananele verzi contin inulina si alte fructooligozaharide care nu sunt digerabile de enzimele intestinale, care ajung in tractul final al intestinului si au efecte benefice asupra tranzitului intestinal.

Potrivit expertilor Asociatiei Spaniole pentru Siguranta Alimentara si Nutritie, „inulina este, de asemenea, un tip de fibra alimentara solubila, formata din unitati de fructoza, care este extrasa din radacina de cicoare. Printre alimentele cele mai bogate in inulina putem aminti sparanghelul, usturoiul si ceapa, printre altele.

Potrivit autorilor unui studiu publicat in 2007, „inulina ofera  beneficii pentru sanatate si este utilizata in formularea alimentelor functionale cu proprietati exploatate pe scara larga comercial”. 

7. Ele furnizeaza energie

Pataconele sau tostonele pot fi insotite cu carne, ciuperci sau alte garnituri de legume.

Continuand cu punctul anterior, putem observa ca bananele (verzi si coapte) ajuta la obtinerea unui plus de energie care sa ne trezeasca si sa incepem sa facem tot ce ne trebuie. Din acest motiv, consumul acestuia este de obicei recomandat inainte de a merge la exercitii de intensitate moderata.

Prin urmare, daca vrei sa obtii un plus de energie inainte sau dupa antrenamentul tau la sala, nu ezita sa profiti de o portie de banane verzi. Le poti combina cu putina branza alba sau cu un guacamole delicios.

Consideratii atunci cand consumati banane verzi

Expertii de la Fundatia Spaniola pentru Nutritie comenteaza ca „amidonul face bananele verzi dificil de digerat, rezultand indigerabile si pot provoca flatulenta si dispepsie”. Prin urmare, consumul acestuia nu este recomandat in anumite cazuri.

Retineti ca, desi consumul de banane verzi poate aduce multe beneficii sanatatii dvs., ar trebui sa le evitati atunci cand aveti probleme cu ficatul sau rinichii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand rinichii sunt afectati, excesul de potasiu nu poate fi eliminat in mod corespunzator la timp.

Acest lucru face ca nivelul acestui mineral sa creasca si creste riscul de hiperkaliemie, care poate duce la diferite probleme de sanatate. 

In sfarsit, retineti ca este important sa le pregatiti in moduri diferite si sa evitati sa le mancati mereu prajite. Grasimea poate anula toate efectele pozitive pe care le pot oferi.

A le consuma fierte si asezonate doar cu un praf de sare este cea mai recomandata varianta. Desi poti cauta si alte modalitati de a le consuma.