Sursa foto: Shutterstock

Esti in cautarea unor retete delicioase cu carne de pui si nu mai stii ce sa gatesti? Dar daca ti-am spune ca am gasit una dintre cele mai simple si gustoase retete cu pui pentru tine? Este vorba despre reteta de pui cu smantana, un preparat clasic si plin de arome delicioase. Combinatia de carne de pui frageda, sos cremos si ierburi aromate face din aceasta reteta unul dintre preparatele preferate in bucataria multor gospodine. 

Puiul cu smantana este o mancare versatila, potrivita atat pentru o cina gustoasa in familie, dar si pentru ocazii speciale. Descopera in continuare cum poti prepara si tu reteta clasica de pui cu smantana, de la ingredientele necesare si pana la trucurile care iti vor garanta succesul in bucatarie! 

Originea retetei clasice de pui cu smantana 

Originea retetei de pui cu smantana poate fi urmarita pana in secolul al XVIII-lea in Franta, unde era cunoscuta sub numele de “poulet a la crème”. Aceasta reteta s-a raspandit mai apoi in alte tari europene, precum Germania si Austria, si a fost adaptata la diferite gusturi si preferinte culinare. In Europa de Est, puiul cu smantana a fost un fel de mancare popular in bucataria rusa, ucraineana si poloneza.

De-a lungul timpului, reteta de pui cu smantana s-a adaptat si a evoluat, incluzand ingrediente noi si tehnici de gatire. In prezent, exista multe variante ale acestei retete clasice, inclusiv adaugarea de legume sau ierburi aromatice, cum ar fi ceapa, usturoiul sau cimbrul. In plus, au fost create variante mai sanatoase, care folosesc smantana degresata sau inlocuitori vegetali ai smantanii.

Puiul cu smantana este un fel de mancare popular in intreaga lume si poate fi gasit in meniurile multor restaurante si cafenele. Reteta clasica de pui cu smantana are o istorie bogata si a evoluat de-a lungul secolelor pentru a satisface diferite gusturi si preferinte culinare. In prezent, aceasta continua sa fie un fel de mancare popular si iubit in intreaga lume.

Pui cu smantana dupa reteta clasica 

Am ajuns si la partea pe care abia o asteptai: dezvaluirea ingredientelor si a modului de preparare. Iata cat este de simplu sa prepari un pui cu smantana delicios chiar la tine acasa! 

Ingrediente pentru reteta clasica de pui cu smantana 

  • 800 g de pulpe de pui dezosate; 
  • 2 cepe medii; 
  • 2-3 catei de usturoi; 
  • 30 g de unt; 
  • 2 linguri de ulei; 
  • sare si piper proaspat macinat, dupa gust; 
  • verdeata tocata (patrunjel verde proaspat sau marar). 

Ingrediente pentru sosul de smantana 

  • 400 g de smantana grasa; 
  • 10 g de faina; 
  • 100 ml de lapte rece; 
  • un praf de sare. 

Cum se prepara puiul cu smantana dupa reteta clasica? 

Acum ca ai toate ingredientele, iata care sunt pasii de preparare ai acestui delicios dish cu carnea de pui! 

  1. Spala bine pulpele de pui, apoi sterge-le cu servete de bucatarie si taie carnea in bucati potrivite.
  2. Asezoneaza carnea de pui cu sare si piper, apoi transfera carnea intr-un bol si stropeste-o cu doua linguri de ulei. 
  3. Toaca ceapa si cateii de usturoi si lasa-le deoparte. 
  4. Incinge o tigaie antiaderenta si rumeneste in ea bucatile de pui condimentate si bine unse cu ulei. Rumeste puiul la foc iute, pana cand capata o crusta inchisa. 
  5. Adauga peste puiul rumenit ceapa si usturoiul, alaturi de unt. Asezoneaza din nou cu sare si piper. 
  6. Redu flacara si caleste ceapa pana cand devine translucida. Stinge apoi amestecul cu un pahar mic de apa fierbinte si acopera tigaia cu un capac. Redu flacara la minim si gateste totul pentru inca 10-12 minute. 
  7. Prepara sosul alb cu smantana de gatit: pune smantana intr-un bol si amesteca separat, intr-un alt bol o lingura de faina cu 100 ml de lapte rece. Toarna laptele si faina peste smantana din castron si amesteca usor. 
  8. Cand puiul s-a rumenit bine, adauga amestecul de smantana peste acesta. Amesteca totul cu o lingura de lemn si asteapta ca preparatul sa ajunga la fierbere din nou. 
  9. Lasa tigaia cu pui cu smantana pe fic pana ce da in clocot de cateva ori, apoi poti stinge focul si reteta este gata. 

Sfaturi pentru un pui cu smantana delicios

Stim ca reteta de pui cu smantana a fost una cat se poate de simpla, insa exista si cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare daca doresti sa obtii un preparat delicios. Iata recomandarile noastre pentru cel mai bun pui cu smantana: 

  • opteaza pentru un pui de calitate – este esential pentru a obtine cel mai bun si gustos rezultat final; e recomandat sa alegi un pui crescut la ferma, deoarece acestia sunt hraniti cu alimente de calitate; 
  • inainte de a gati este important sa pregatesti toate ingredientele – aceasta include curatarea si taierea legumelor si a ierburilor, dar si taierea carnii de pui in bucati egale, pentru a se gati uniform; 
  • alege o smantana grasa – smantana este un ingredient cheie in aceasta reteta, motiv pentru care trebuie sa alegi o smantana grasa, cu un procent de grasime de cel putin 20%; 
  • experimenteaza cu ierburile pe care le adaugi la reteta – poti folosi rozmarin, cimbru sau oregano pentru a adauga arome si prospetime suplimentara. 

Variante si adaptari ale retetei clasice de pui cu smantana 

In ceea ce priveste variantele si adaptarile retetei clasice de pui cu smantana, exista optiuni pentru cei care urmeaza diete diferite. Iata cateva variatii ale retetei clasice de pui cu smantana: 

  • in loc de pui poti folosi ciuperci, tofu sau legume asortate, pentru a crea o versiune adaptata nevoilor tale; in plus, pentru cei care nu consuma lactate, exista alternative vegetariene la smantana de gatit, asa cum sunt laptele de cocos, crema de soia si alte produse pe baza de plante care sa pastreze consistenta sosului;
  • persoanele cu intoleranta la gluten pot inlocui faina cu amidon de porum, faina de orez sau alte alternative sigure pentru consum; 
  • se pot adauga diferite condimente, ierburi aromatice sau legume pentru a personaliza gustul retetei de pui cu smantana; de pilda, se poate adauga usturoi, ardei iute, piper alb sau alte condimente pentru a da un plus de aroma si savoare. 

Esti gata sa incerci si tu reteta de pui cu smantana? Tine cont de sfaturile si recomandarile noastre si surprinde-i pe cei dragi cu o cina delicioasa, extrem de simplu de preparat. Si pregateste-te sa primesti laude pentru abilitatile tale culinare!