Sunt oameni care, indiferent de temperatura mediului ambiant, simt frigul la orice ora si in orice perioada a anului. Nu conteaza daca este soare sau o temperatura placuta, ei simt mereu frig in maini, picioare sau in tot corpul.

Frigul este o senzatie normala pe care o traim, de exemplu, cand temperaturile meteorologice scad. Cu toate acestea, senzatia de frig poate aparea si ca urmare a unor afectiuni. Prin urmare, este necesar sa se observe in ce conditii apare si daca apare concomitent cu alte simptome.

9 boli care provoaca senzatia de frig

Potrivit cercetarilor publicate in Extreme Physiology & Medicine , femeile au o toleranta naturala mai mica la frig in comparatie cu barbatii. Cu toate acestea, cauzele sale sunt inca complet necunoscute. Acest lucru pare sa se datoreze faptului ca femeile au o rata metabolica de repaus mai mica.

Intre timp, senzatiile de frig bruste si prelungite, chiar si in zilele calde, pot ascunde o problema de sanatate subiacenta. Din acest motiv, dupa ce ai experimentat acest disconfort, mai ales insotit de alte simptome, trebuie solicitata asistenta medicala.

1. Anemia

Anemia este o afectiune caracterizata printr-un deficit de hemoglobina in sange. Aceasta este o proteina care serveste la transportul oxigenului in corpul nostru. Absenta celulelor rosii din sange duce la anemie, care duce la o serie de simptome, inclusiv senzatia de frig, potrivit Clinicii Mayo.

Alte semne pot fi:

  • Oboseala
  • Paloare
  • Batai neregulate ale inimii
  • Dificultati de respiratie in timpul activitatilor fizice
  • Ameteli sau ameteli
  • Dureri in piept

2. Boala de rinichi

Desi sistemul renal nu este legat de reglarea temperaturii, unele conditii pot provoca indirect senzatia de frig, conform studiilor.

O publicatie de pe pagina organizatiei americane non-profit AARP evidentiaza ca boala de rinichi poate fi unul dintre declansatorii senzatiei constante de frig. Motivul? Rinichii nu functioneaza corespunzator pentru a filtra sangele si tind sa se acumuleze deseuri periculoase care afecteaza aparitia acestor tipuri de simptome.

3. Circulatie slaba

Unele persoane, chiar daca au o temperatura corporala normala, prezinta sau simt o senzatie de frig in anumite zone, de obicei la nivelul extremitatilor. Indiferent de perioada a anului, iarna sau vara, acesti oameni au mainile si picioarele reci.

Uneori, membrele au o nuanta albastruie si chiar amorteala. Acest lucru poate indica o problema in circulatia sangelui. Alte simptome pot include:

  • Furnicaturi
  • Amorteala
  • Dureri ale membrelor
  • Crampe musculare

4. Boala Raynaud

Boala Raynaud este o tulburare de circulatie a sangelui care, dupa cum arata o recenzie publicata in Missouri Medicine , poate determina oamenii sa aiba mereu mainile si picioarele reci.

Raceala poate aparea sporadic sau prin evenimente (care pot dura de la minute la ore). Cand ai un episod de raceala se recomanda miscarea si masarea partilor afectate pentru a favoriza circulatia si a genera caldura.

Pacientii cu boala Raynaud au adesea extremitatile albicioase. Pe langa faptul ca sunt foarte reci, pot experimenta si amorteala si multa sensibilitate. 

5. Probleme cu tiroida

Daca suferiti de frig si oboseala, piele uscata, par mai subtire si fragil, crestere in greutate, acest lucru se poate datora hipotiroidismului.

In general, persoanele cu probleme cu tiroida tind sa aiba o temperatura mai scazuta si o sensibilitate mai mare la frig, asa cum se observa intr-o publicatie din Centrul National de Informatii Biotehnologice .

De retinut ca hormonul tiroidian are functia de reglare a temperaturii organismului, cu care, daca prezinta vreo alterare, poate produce o senzatie de frig.

Pe de alta parte, trebuie remarcat faptul ca tiroida regleaza metabolismul si reactiile organismului. Daca tiroida nu produce hormoni tiroidieni in mod eficient, acest lucru face ca metabolismul sa incetineasca.

6. Probleme ale vaselor de sange

Cand fluxul de sange catre picioare si brate este restrictionat, apare senzatia de frig. Acest lucru se poate datora unei tulburari a vaselor de sange care au probleme de coagulare sau arterioscleroza.

Aceste tulburari cauzeaza adesea  decolorarea alba sau albastra a mainilor si picioarelor, furnicaturi la nivelul bratelor si picioarelor si pielea rece.

7. Disautonomie

Disautonomia este o alterare a sistemului nervos autonom care provoaca disconfort recurent, inclusiv intoleranta la frig. Ca patologie medicala, hipotensiunea arteriala este dificil de diagnosticat. Se intampla deoarece, din cauza simptomelor de oboseala cronica si slabiciune, se confunda cu depresia, oboseala cronica, hipotiroidismul sau hipoglicemia.

Ceea ce se intampla in corp este literalmente o scadere a energiei. Starea mult timp la coada, vazand sange, o frica sau o emotie puternica, nervozitatea, mersul incet, perioada menstruala fac parte dintr-o lunga lista de cauze.

Toate au factorul comun ca intoarcerea venoasa de la picioare si abdomen scade, cu putin oxigen ajungand la creier, ceea ce provoaca ameteli, lesin, paloare si oboseala. Activitatea redusa face persoana racita, deoarece scade circulatia sangelui.

Persoana se ridica brusc de pe scaun si simte ca vederea ii este incetosata si pare ca isi pierde echilibrul? Este posibil sa va confruntati cu un caz de tensiune arteriala scazuta.

8. Diabet

Efectele sistemice ale diabetului zaharat slab controlat pot provoca o senzatie anormala de frig.

Pacientii cu diabet au tendinta de a avea mai multe probleme circulatorii. Din acest motiv, ei experimenteaza adesea o senzatie de frig. De asemenea, daca nu este tratata corespunzator, poate provoca leziuni ale nervilor care duc la raceala, in special la nivelul picioarelor. Alte simptome ale acestei boli pot fi:

  • Urinare frecventa.
  • A fi excesiv de sete sau de foame.
  • Vedere incetosata.
  • Taieturi care necesita timp pentru a se vindeca.
  • Oboseala prelungita.

9. Anorexie

Pentru ca o persoana sa se simta confortabila, trebuie sa aiba o temperatura corporala de aproximativ 37 ° C si un indice de masa corporala adecvat. Daca indicele de masa corporala scade drastic, ca si in cazul unei persoane anorexice, s-ar putea sa experimentezi o senzatie de frig, printre alte disconforturi, ca urmare a dezechilibrelor pe care le experimenteaza organismul.

Cand mananca o dieta nesanatoasa si saraca in nutrienti, o persoana va avea tendinta de a se simti fara respiratie si oboseala. Abordarea sa in timp util este esentiala, deoarece lipsa tratamentului duce la complicatii grave de sanatate.

Recomandari pentru ameliorarea senzatiei de frig din organism

Cand senzatia de frig apare impreuna cu alte simptome, cel mai bine este sa mergeti la medic pentru a primi un diagnostic si un tratament in timp util. Cu toate acestea, exista cateva masuri generale care pot ajuta la ameliorarea acestui simptom. Aceasta include:

  • A face exercitii fizice.
  • Stai hidratat.
  • Evitati consumul de alcool si tutun.
  • Mentine o dieta echilibrata.
    • Bea supa de legume sau oase de pui.
    • Includeti in dieta o cantitate mai mare de ceapa, usturoi si ghimbir.
    • Consuma nuci si alimente bogate in acizi grasi, cum ar fi omega3.

Daca senzatia de frig este un produs al temperaturilor scazute ale mediului inconjurator, se recomanda sa urmezi instructiunile obisnuite: imbraca-te cald si bea bauturi sau alimente calde. Daca aceasta nu este cauza, tratamentul medical trebuie continuat pana cand se simte o ameliorare.