Jucariile, dincolo de a fi un obiect de distractie, sunt un instrument in viata copiilor. Din acest motiv, alegerea jucariilor trebuie sa fie legata de trecerea intre etapele de dezvoltare a celor mici, de preferintele si abilitatile acestora.

Alegerea jucariilor in functie de varsta copiilor poate fi o provocare. Acest fapt este important deoarece jucariile si jocurile sunt esentiale pentru dezvoltarea lor corecta si pentru o copilarie fericita.  Prin intermediul lor, copiii invata despre obiceiurile si cultura care ii inconjoara si invata sa socializeze.

De fapt, utilizarea acestora afecteaza dezvoltarea abilitatilor psihomotorii, mentale si emotionale.  Din acest motiv, este esential sa inveti cum sa alegi jucariile potrivite pentru cei mici.

Chei pentru a alege jucariile in functie de varsta copilului

In primul rand, trebuie sa recunoastem ca alegerea jucariilor trebuie sa raspunda nevoilor de crestere ale celor mici. Designerii de jucarii stiu prea bine acest fapt. Din acest motiv, ei sunt responsabili pentru indicarea varstei recomandate pentru utilizare pe jucarii.

Totusi, in ciuda sugestiei din indicatiile jucariilor, trebuie sa fii atent la relatia dintre functiile jucariei si gradul de dezvoltare al copilului tau. Pentru aceasta, va fi important sa luam in considerare varsta, maturitatea copilului, preferintele acestuia precum si nevoile lor. Iata cateva indrumari despre cum sa alegeti jucariile in functie de varsta copiilor.

Prima jucarie: de la 0 la 1 an

La aceasta varsta, prima jucarie a copilului sunt parintii lor. Prin urmare, atat tata, cat si mama sunt cei care trebuie sa ia initiativa de a se juca cu propriile resurse si cu jucariile.

Cu toate acestea, printre abilitatile pe care le prezinta este de a urmari miscarea cu ochii, ei disting forme si culori. Ei pot, de asemenea, sa apuce si sa exploreze obiecte pe langa faptul ca stau singuri. Acum, ce jucarii sunt cele mai potrivite la aceasta varsta?

Dintre cateva exemple, putem aminti popularele zdranitoare colorate, papusile de cauciuc, dispozitivele de dentitie, jucariile moi cu texturi etc. Aceste jucarii, desi simple, ii permit sa stimuleze simturile vazului, auzului si atingerii; precum si sa promoveze miscarea si afectivitatea.

O lume de descoperit: 1 pana la 2 ani

In aceasta etapa, copiii incep sa-si exploreze mobilitatea tarandu-se sau chiar facand primii pasi, ceea ce se traduce intr-un singur cuvant: explorare. Pentru a-si dezvolta abilitatile de inspectie, jucariile mobile, cum ar fi carucioarele, mingile si chiar plimbarile sunt o alternativa excelenta.

De asemenea, in acest spatiu de timp, cei mici incep sa descopere conceptul de cauza si efect. Nu va fi neobisnuit sa-i vezi aruncand jucarii sau obiecte, facand turnuri, lovind si comandand blocuri. Asadar, cautati jucarii care sunt rezistente la socuri si vor supravietui utilizarii grele.

Dezvoltarea abilitatilor: jucarii de 2-3 ani

Pana la aceasta varsta, copiii isi vor imbunatati abilitatile motorii si vor fi mai constienti de efectul actiunilor lor. Ii vei vedea sarind, alergand sau urcand aproape peste tot. De asemenea, incep sa fie curiosi in legatura cu numele lucrurilor.

Orice jucarie care te ajuta sa descoperi lumea va fi grozava pentru copii. Exemple dintre ele sunt blocurile de constructie, tricicleta, masinile, instrumentele muzicale; precum si jucarii interactive. Poate fi si galeata, lopata si grebla; puzzle-uri cu piese mari, jocuri simple de asociere, creioane colorate.

In mod similar, jucariile care pot fi partajate cu altii sunt o optiune buna. De exemplu, papusi, carti sau povesti cu cearsafuri groase si rezistente, imitatii de jucarii ale vietii cotidiene (bucatarie, doctor).

Jucarii pentru socializare: 3 pana la 6 ani

De-a lungul acestor ani, dezvoltarea copiilor se concentreaza pe descoperirea mediului familial si pe a face prieteni; asa ca ii vei vedea intreband sau vorbind constant. Din acest motiv, incearca sa aleaga jucarii care sa-l invete sa fie de acord, sa faca pe rand, sa negocieze, sa faca compromisuri si sa se organizeze.

Jucariile care ii vor ajuta sa atinga aceste obiective vor fi cele care le permit sa imparta jocul, cum ar fi jocurile de carti. O alta optiune sunt jocurile de cant si dans; comert cu jucarii, papusi si figuri de animale, accesorii magazin, lut de modelat etc.

Intre reguli si fantezie: jucarii de la 6 la 8 ani

In aceasta etapa de dezvoltare ludica, fantezia si jocul de grup reprezinta doua puncte caracteristice. Veti vedea cum includ personajele pe care le vad la televizor, in povesti sau in filme in jocurile lor. De asemenea, vor reprezenta situatiile pe care le-au trait acasa sau la scoala.

De asemenea, sunt interesati de jocurile care implica reguli, cum ar fi jocurile de masa sau de carti. Practic, ei vor consolida ceea ce au invatat in alte etape de dezvoltare, diferenta fiind cresterea complexitatii. Ce jucarii poti alege?

Jucarii pentru exercitii fizice precum biciclete sau patine, precum si accesorii sportive (mingi, cosuri etc.); jocuri de societate cu intrebari si raspunsuri, jocuri de memorie vizuala, puzzle-uri; papusi articulate, jucarii de explorator, sarituri cu coarda, arhitectura cu blocuri mai complexe, printre altele.

Jucarii in aer liber: 9-12 ani

De la 9 la 12 ani, copiii continua sa se bucure de jocuri in aer liber cu alti copii care implica efort fizic. Totusi, le place si individualismul, sa-si faca propriile planuri, activitatile complicate sau sa faca colectii. De asemenea, le place sa se uite la televizor, sa joace jocuri video sau pe computer.

Este recomandabil sa le oferiti jucarii care incurajeaza activitatea fizica in aer liber, precum biciclete, patine, echipamente sportive etc. Jocurile de masa si de strategie, inclusiv jocurile pe consola sau pe calculator, vor fi, de asemenea, pe placul tau. In plus, se vor bucura sa colectioneze benzi desenate, monede, timbre sau orice ii intereseaza. De fapt, acesta este un moment minunat pentru a incepe cu hobby-uri pe care probabil le veti pastra in etapele viitoare, cum ar fi sa cantati la un instrument muzical.

Concluzii

Dupa cum poti vedea, alegerea jucariilor in functie de varsta este o sarcina interesanta, deoarece trebuie sa fii constient de dezvoltarea fizica, intelectuala si emotionala a copilului tau. Cu toate acestea, este necesar sa retineti ca fiecare copil este diferit, asa ca informatiile pe care vi le prezentam sunt doar o sugestie bazata pe articole si ghiduri de specialitate.

Fiecare etapa de crestere este importanta si jucariile sunt instrumentele perfecte pentru a le ajuta sa faca acest lucru. Speram ca acest ghid despre cum sa alegeti jucariile in functie de varsta va va ajuta.

Dar amintiti-va: nicio jucarie nu va inlocui timpul pe care il petreceti cu micutul dvs. Prin urmare, creeaza-ti obiceiul de a-ti dedica zilnic cateva minute pentru a le petrece cu el.