Dupa intrevederea de ieri cu presedintele Traian Basescu, presedintele italian Giorgio Napolitano s-a intalnit astazi si cu premierul Emil Boc, cu care a purtat o serie de discutii pe baza parteneriatului dintre cele doua tari. In baza bunei colaborari economice dintre Romania si Italia, prim-ministrul Emil Boc a profitat de aceasta ocazie pentru a lansa o invitatie pentru afaceristii italieni, pe care ii incurajeaza sa investeasca in domeniul infrastructurii, energiei si agriculturii.
Pornind de la bunele raporturi economice existente intre tara noastra si Peninsula, premierul este de parere ca acestea trebuie valorificate, atat in beneficiul romanilor din Italia, cat si al oamenilor de afaceri care deruleaza in prezent afaceri in Romania: “Tarile noastre au relatii privilegiate, avem aproape doua milioane de oameni implicati in aceasta relatie, romanii din Italia si romanii care lucreaza pentru firmele italiene din Romania. Italia este al doilea partener comercial al Romaniei si al saselea investitor strain deci cred ca in urma vizitei dumneavoastra, a reuniunii interguvernamentale cu domnul premier Berlusconi suntem pregatiti sa crestem relatiile noastre economice si invitam investitorii italieni in Romania pentru sectoarele energetic, infrastructura si agricultura”.
Investitiile italiene sunt promovate si de presedintele Giorgio Napolitano, care a s-a declarat multumit de modul in care sunt tratati afaceristii italieni la noi in tara, dupa ce a primit un feedback pozitiv din partea acestora: “Ei lucreaza fara indoiala in interesul Romaniei de a-si dezvolta economia, dar si in acelasi timp in interesul Italiei de a avea o dezvoltare dinamica in afara a energiilor noastre antreprenoriale care sunt foarte semnificative. Am inteles ca intr-o prima faza au venit in Romania firme din numai cateva regiuni ale Italiei, iar acum sunt prezente din toate regiunile. Deci credem intr-un viitor pentru aceste firme, dar si un viitor pentru Romania”. Intensificarea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua tari este asadar extrem de benefica pentru ambele, pentru ca investitiile masive asigura dinamizarea economiilor celor doua tari.
Cum numarul romanilor care locuiesc sau care deruleaza afaceri in Italia este considerabil, premierul Emil Boc doreste organizarea in 2012 a Anului Romaniei in Italia, proiect al carui principal scop sa fie promovarea culturii romane si valorilor specifice tarii noastre. In acest sens, prim-ministrul a cerut sprijinul presedintelui Italian, multumindu-i totodata pentru recunoasterea statutului de cult oficial al Bisericii Ortodoxe Romane in Peninsula. Acest aspect a fost evidentiat si de presedintele Traian Basescu in cadrul intalnirii de ieri cu Giorgio Napolitano, care a multumit Guvernului italian si administratiilor locale pentru consideratia pe care au aratat-o fata de imigrantii romani prin prezenta celor peste 1.000 de biserici ortodoxe functionale de pe teritoriul italian.
Presedintele Napolitano a mentionat ca se fac eforturi sustinute pentru consolidarea comunitatii romane in Italia, in ciuda oricaror tentatii xenofobe. Insa pentru ca acest lucru sa se intample, romanii stabiliti peste hotare trebuie sa inteleaga ca drepturile le vor fi respectate atat timp cat, la randul lor, acestia isi asuma obligatiile ce deriva din statutul de locuitor al Peninsulei, legislatia tarii respective si traditiile locale. Dupa toate criticile francezilor, care nu contenesc in a ne denigra ca popor, este important sa mentinem o relatie cordiala cu ceilalti parteneri europeni, mai ales cu tari precum Italia, care gazduieste un numar mare de conationali.