Specialistii CGS Europe- IT Services, parte a grupului american CGS, sunt de parere ca inmultirea investitorilor straini din agricultura autohtona va stimula implementarea solutiilor ERP (Enterprise Resource Planning) in acest sector. Chiar daca pare destul de ciudata apropierea dintre munca pamantului si calculator , se pare ca era informaticii acapareaza si acest domniu de activitate.

“Marii jucatori locali din agricultura si agribusiness-ul romanesc utilizeaza deja diferite sisteme de management al afacerilor, dar acestia acopera impreuna o parte redusa din potentialul agricol al Romaniei. Proprietarii romani traditionali din domeniu (care sunt cei mai multi) nu au insa inclinatii spre utilizarea calculatorului; de altfel, pentru cea mai mare parte din suprafata totala agricola, fragmentarea terenurilor si dimensiunile reduse ale acestora fac inca inutila o abordare moderna si informatizata. Sunt in mod clar necesare in continuare solutiile pentru impulsionarea comasarii terenurilor agricole pentru a aduce agricultura romaneasca in secolul actual al informatizarii”, a aratat Mircea Hotaran, Director General al CGS Europe- IT Services.

Companiile straine care investesc in agricultura din Romania sunt insa foarte interesate in eficientizarea gestiunii resurselor implicate in business si mai inclinate catre planificarea multianuala, acestia fiind factori care favorizeaza o data in plus implementarea solutiilor ERP. De altfel, valoarea adaugata a solutiilor ERP pentru agricultura este in special in zona de operational, intrucat majoritatea acestor sisteme trec cu mult dincolo de ariile contabile si de management al stocurilor, permitand interconectarea unor sisteme informationale complexe, care leaga parametrii si realitatea din teren (umiditate, temperatura, densitate, productivitate, tip de lucrari agricole etc) de modulele financiare si comerciale obisnuite.

Multe firme locale din agricultura s-au obisnuit insa cu un nivel redus de control, care, desi afecteaza productivitatea si dezvoltarea, permite o evidenta “flexibila” a activitatii. “Daca ne referim la intreaga tara, agricultura si o serie de domenii conexe- precum comertul cu fructe, legume etc- sunt printre ariile care in mod traditional permit mai usor ca statul sau proprietarul afacerii sa fie << fentati>> in ceea ce priveste impozitele, taxele sau, respectiv, incasarile. In ultima perioada a crescut insa ponderea companiilor straine dornice sa investesca in agricultura, acestea intelegand potentialul existent si detinand atat resursele financiare, cat si know how-ul necesar unui business eficient; printre urmarile pozitive ale acestui fapt se afla si un comportament de business orientat catre controlul consistent financiar-contabil si operational al afacerilor. Acest lucru se poate realiza mai ales cu ajutorul solutiilor de management al businessului (ERP-uri), care nu permit ca un produs sau inregistrare sa dispara vreodata nejustificat din sistem, descurajand astfel atat evaziunea fiscala, cat si furturile “, a precizat Mircea Hotaran.

Analizele CGS Europe- IT services indica faptul ca solutiile ERP au un bun potential de dezvoltare pe segmentul agricol si de agribusiness in anii viitori. Astfel, piata solutiilor ERP a intrat in 2012 pe un trend ascendent in Romania, valoarea business-ului (investitiile in proiecte noi, costurile cu mentenanta si actualizarea celor implementate anterior) depasind 110 milioane euro fata de circa 90 milioane euro in 2011, iar tendinta de crestere se va mentine si in anul curent.