A trait 35 de ani in spatele „Zidului” visand la Europa. Astazi, pentru cancelarul german Angela Merkel, Europa este „o orchestra in care toata lumea canta dupa aceeasi partitura”. Si nu e un secret ca cea care (potrivit revistei „Forbes Magazine”) a ocupat timp de 4 ani locul I in clasamentul celor mai puternice femei din lume, este dirijorul incontestabil al acestei orchestre.

Comparatia plastica a fost facuta in cadrul unui interviu acordat de cancelarul german unor sase mari cotidiane europene – „Le Monde”, „Suddeutsche Zeitung”, „The Guardian”, „La Stampa”, „El Pais” si „Gazeta Wyborcza”.

„-Doamna Cancelar, cantati la vreun instrument muzical? – Nu copii, am studiat, candva, putin, flautul si pianul, dar deloc cu mare succes. – Cu toate acestea, sunteti o cunoscatoare in ale muzicii si pasionata de concerte. Daca ati compara Uniunea Europeana cu o orchestra, in ce tonalitate ati plasa Germania? – In orchestra europeana la care ma gandesc eu, nici un popor nu poate fi doar tenor sau doar bas. Din contra, fiecare popor este reprezentat la fiecare dintre aceste categorii. – S-a implinit un an de cand faceti repetitii intensiv si, in marea majoritate a timpului, falsati. – Facem o muzica foarte moderna.

Vezi discursul cancelarului german Angela Merkel

Aceeasi partitura…

Daca statele din Uniunea Europeana alcatuiesc o orchestra, dupa cum sustine, intr-o comparatie eleganta Angela Merkel, cetatenii Europei unite se intreaba, pe buna dreptate, daca cei care canta in aceasta orchestra reusesc sa domine criza. Europa isi face auzita vocea in lume, afirma cancelarul german, dar, in politica, trebuie sa stii cand sa ai o tonalitate majora sau minora, cand sa canti distonant sau armonios cu restul.

„Si daca ma uit in urma, la istoria noastra, consider ca este deja un imens progres faptul ca, in sfarsit, alcatuim o orchestra”, spune Merkel. Revenind la problemele comune ale statelor din UE, care le face sa urmareasca aceeasi partitura, pe primul plan se afla criza ce nu a fost depasita. Apoi, sunt si alte dificultati care continua sa preocupe conducerea Germaniei – extrema indatorare a unor tari, datorii acumulate de-a lungul multor ani, situatie agravata de criza financiara si economica.

In plus, indatorarea este asociata cu o rata a somajului ridicata. Apoi, pe de alta parte, la fel de preocupanta este situatia Greciei, situatie care, in ciuda eforturilor reunite ale poporului grec si ale instantelor internationale, nu s-a stabilizat si nici nu sunt semne incurajatoare.

Angela Merkel ridica o problema fundamentala – care sunt ambitiile liderilor europeni legate de viitorul continentului? Se vrea ca performanta sa ramana la nivel mediu, se vrea ca Europa sa ramana cantonata in traditii sau sa se reorienteze, raportandu-se nu la ea insasi ci la acele zone ale lumii cu economie dinamica ce dau ritmul de crestere mondial? Faptul ca statele UE (cu unele exceptii) au adoptat intre timp o pozitie comuna legata de disciplina bugetara si reducerea datoriei este un lucru bun, dar nu suficient.

Europa are nevoie de crestere economica si de locuri de munca mai mult decat orice, Europa trebuie si poate sa se afirme in viitor in competitia mondiala. „Mi-ar placea ca in 20 de ani Europa sa fie recunoscuta si apreciata pe plan mondial pentru deschiderea la nou si pentru produsele sale. Provocarea pentru noi este de a ne impune in epoca mondializarii si de a ne asigura prosperitatea”, subliniaza cancelarul german, care recunoaste ca, totusi, are si indoieli in legatura cu corectitudinea politicii de criza aplicata pana acum.

Zona euro si Uniunea Europeana, inainte de orice

Merkel declara ca scopul sau primordial este acela de a proteja zona euro si Uniunea si ca va face tot ce este posibil pentru a-si atinge acest scop. Ea spune scepticilor din interior ca, in ceea ce priveste calea de urmat pentru a atinge aceste obiective trebuie cantarite argumentele pro si contra, trebuie sa se faca compromisuri, trebuie da fie prezenti si dispusi, ei, scepticii, sa vada avantajele si dezavantajele.

„Acum, spune cancelarul, vremea cand Europa nu respecta reguli, cand se arunca cu praf in ochi, cand, mult timp, s-au ignorat problemele, a trecut. Acum, in ultimul an, multe tari au facut eforturi incredibile, au facut reforme cu adevarat dureroase si le respect. Cred ca, per total, am gasit un echilibru intre solidaritatea europeana si responsabilitatea nationala – daca tragem invataminte din toate greselile pe care le-am facut, Europa va iesi din criza cu bine, mai puternica decat a fost vreodata”.

Germania si Europa de Est, campioane la masuri anticriza

Pentru Angela Merkel, solidaritatea fata de partenerii europeni aflati in criza este o notiune extrem de riguroasa – ei sunt primii care trebuie sa faca eforturi, vor primi ajutor doar in baza tratatelor uniunii monetare care stabileste clar ca nicio tara nu va lua asupra sa datoria alteia.

“Avand in vedere miliardele de euro pe care le dam drept ajutor si fondurile de securitate, noi, germanii, trebuie sa fim atenti daca nu vrem ca intr-o zi sa ne trezim ca dam de fundul sacului pentru ca nici resursele noastre nu sunt nelimitate”, subliniaza Merkel. Ea adauga ca ar fi absurd sa se promita tot mai multi bani drept ajutor daca nu se iau masuri radicale tocmai impotriva “radacinilor” crizei si da exemplul Spaniei unde 40% dintre tineri sunt someri. Si aceasta din cauza legislatiei deficitare.

Precizand totusi ca acesta nu este un repros, Merkel evidentiaza masurile luate de Germania la acest capitol si reformele dureroase de pe piata muncii instituite de statele membre ale UE din Europa de Est.

Stresul crizei lasa urme, dar, spune cancelarul geman, nu exista riscul divizarii Europei din acest motiv. Este clar insa ca este o ocazie aproape unica de testare a solidaritatii, iar in criza actuala s-a ajuns la un nivel al cooperarii cu totul nou. Chiar daca Marea Britanie pare ca nu vrea sa considere politica europeana propia politica.

“Sunt convinsa ca Marea Britanie vrea sa ramana membra a Uniunii Europene. Coeziunea “celor 27” nu este intotdeauna usoara, e sigur. Dar, pentru noi, germanii, intelegerea atat cu statele membre UE “mari”, cat si cu cele “mici”, cu cele care ne sunt partenere de la inceput sau de mai putina vreme, este o prioritate. Cautam un echilibru in relatiile cu toate statele UE si, desigur, si cu Marea Britanie”, a declarat cancelarul.

In ceea ce priveste vocile ce se ridica din Europa intrebandu-se daca nu cumva Germania are acum prea multa putere si influenta, Merkel a tinut sa linisteasca spiritele spunand ca in asemenea situatii dificile a prelua responsabilitati si a-ti asuma prerogative de lider este sinonim cu riscul. Germania nu se teme sa-si asume riscuri pentru o cauza nobila, cum ar fi cea a salvarii Europei.