Amazon a declarat miercuri ca va achizitiona studiourile MGM pentru 8,45 miliarde de dolari, marcand cea mai indrazneata miscare de pana acum in industria divertismentului si turboalimentand ambitiile sale de streaming.

Acordul este a doua cea mai mare achizitie din istoria Amazon, in spatele achizitiei sale de 13,7 miliarde de dolari a Whole Foods in 2017.

Amazon a declarat ca spera sa profite de istoria istorica a filmelor MGM si de un catalog larg de 4.000 de filme si 17.000 de emisiuni TV pentru a contribui la consolidarea Amazon Studios, a diviziei sale de film si TV.

,,Adevarata valoare financiara din spatele acestei intelegeri este tezaurul PI in catalogul profund pe care intentionam sa il reimaginam si sa-l dezvoltam impreuna cu echipa talentata a MGM”, a declarat Mike Hopkins, vicepresedinte senior al Prime Video si Amazon Studios. ,,Este foarte interesant si ofera atatea oportunitati pentru povestiri de inalta calitate.”

Intr-o declaratie, presedintele MGM, Kevin Ulrich, a spus: ,,Posibilitatea de a alinia istoria istorica a MGM cu Amazon este o combinatie inspiratoare.”

Acordul subliniaza disponibilitatea Amazon de a cheltui profund pentru a ramane competitiva pe piata de streaming aglomerata. Amazon, Netflix , Disney si alte servicii de streaming video au cautat sa-si intareasca bibliotecile de continut pentru a castiga abonatii, angajandu-se miliarde in licentierea continutului si dezvoltarea programarii originale.

In acelasi timp, jonglerele media au suferit o consolidare suplimentara pentru a obtine o scara mai mare pentru a prelua aprecieri precum Amazon si Netflix. Acordul de 43 de miliarde de dolari al Discovery, care va fuziona cu WarnerMedia, dupa un spinoff de la AT&T , anuntat saptamana trecuta , este ultimul semn al acestui fapt.

Amazon este de multa vreme dispus sa faca investitii mari in continutul video ca strategie de sustinere a calitatii de membru Prime, care acum depaseste 200 de milioane la nivel global. Anul trecut a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru continut video si muzical, in crestere de la 7,8 miliarde de dolari in 2019. CEO-ul Jeff Bezos a sustinut ca aceste investitii consolideaza ,,efectul volantului” Amazon, prin faptul ca atrage mai multi abonati Prime, care la randul lor tind sa cheltuiasca mai mult pe site.

Amazon a obtinut hituri in programele de film si televiziune, inclusiv ,,The Big Sick” si ,,Manchester By The Sea”, castigatoare a premiului Oscar 2017 pentru cel mai bun scenariu original, precum si seriile ,,The Marvelous Mrs. Maisel” si ,,Transparent”. “

Un alt proiect atent urmarit, o adaptare a ,,Lord of the Rings”, este in prezent in productie. ,,Lord of the Rings” are pretul sezonului 1 de 465 de milioane de dolari, ceea ce il face probabil unul dintre cele mai scumpe seriale de televiziune realizate vreodata.

Amazon a facut, de asemenea, un impuls agresiv in continutul sportiv, semnand un acord cu NFL in mai pentru a transmite joi seara fotbal incepand din 2022.

Amazon are un reprezentant experimentat la Hollywood. Compania a anuntat saptamana trecuta ca il va readuce pe Jeff Blackburn, fost locotenent la Bezos, pentru a supraveghea o noua divizie Global Media & Entertainment, care isi consolideaza ofertele de divertisment sub o singura rubrica, inclusiv Prime Video, Amazon Studios, muzica si podcast-ul sau afaceri, Amazon Games si Twitch.

MGM va face biblioteca de televiziune si filme Amazon chiar mai robusta. Studioul de la Hollywood detine catalogul James Bond si a realizat mai multe spectacole de succes, inclusiv ,,The Handmaid’s Tale” si ,,Fargo”. Detine, de asemenea, o retea premium de cablu Epix si detine mai multe emisiuni TV de realitate populare, inclusiv ,,Shark Tank”, ,,Survivor” si ,,The Real Housewives”.

MGM, care este o companie privata,  cauta un cumparator de cativa ani . Proprietarii sai includ Anchorage Capital, Highland Capital Partners, Davidson, Kempner Capital Management, Solus Alternative Asset Management si Owl Creek Investments – fonduri care au preluat controlul studioului cand a iesit din faliment in 2010.

Acordul MGM ar putea spori preocuparile antitrust pentru Amazon. Compania se confrunta cu investigatii in curs de desfasurare efectuate de mai multe agentii federale, procurori generali de stat si organul de supraveghere antitrust din Europa. Subcomitetul antitrust al sistemului judiciar al Camerei a emis un raport amplu in octombrie anul trecut, care a constatat ca Amazon are puterea de monopol asupra vanzatorilor terti pe piata sa.

Anuntul de achizitie vine la o zi dupa ce au fost percepute noi creante antitrust impotriva Amazon. Marti, procurorul general al DC, Karl Racine, a anuntat ca da in judecata Amazon din motive antitrust, sustinand ca contractele de preturi ale companiei cu vanzatori terti au ridicat pe nedrept preturile pentru consumatori si au afectat concurenta. Amazon a respins afirmatiile, spunand ca vanzatorii isi stabilesc propriile preturi pentru produsele lor pe piata sa.