Romanii au cumparat anul trecut 600.000 de frigidere din toate marcile, iar pretul mediu este de 1.250 lei. Samsung a lansat acum in Romania gama numita Bespoke care cuprinde frigidere la care pot fi personalizate diverse lucruri, un exemplu fiind ca panoul frontal poate fi inlocuit dupa un timp cu unul din alt material sau de alta culoare. Dintre produsele care se vor putea personaliza in viitor se numara masinile de spalat rufe, aspiratoarele si cuptoarele.

“Pandemia ne-a facut sa stam mai mult acasa si ne-a schimbat obiceiurile, casa fiind si loc de munca si sala de sport si sala de cinema si chiar scoala si sala de conferinta. Stand mai mult acasa, ne-am uitat mai mult in jur si la electrocasnicele din casa si, atunci cand te uiti la mai multe obiecte pe care le ai de cativa ani, acestea incep sa nu-ti mai placa”, spune Victor Armaselu, director al diviziei Consumer Electronics Samsung Romania si Bulgaria.

Astfel, multi romani au decis sa schimbe televizorul, masina de spalat sau frigiderul, fiindca oamenii au si cheltuit mai putin pe excursii, city break-uri si alte vacante si in unele familii au ramas mai multi bani la dispozitie pentru a cumpara diverse aparate.

Interesant este ca, daca pana prin 2014-2015 romanii schimbau frigiderul in medie la 9-10 ani, acum s-a ajuns chiar si la 5-6 ani, iar asta nu fiindca aparatul nu ar mai fi bun, ci pentru ca oamenii vor alta tehnologie sau isi doresc un frigider mai mare (desi de multe ori chiar nu au nevoie de unul mai mare).

Samsung spune ca studiile de piata au aratat ca oamenii vor mai multa diversitate si vor sa poata face modificari la aparatele existente. Un minus la frigiderele din comert este ca sunt foarte putine culori disponibile in comert.

La noile frigidere lansate acum de Samsung pot fi schimbate panourile frontale, cu unele de alta culoare (spre exemplu albastru, bej sau mov) sau cu unele din materiale precum sticla sau metal.

Frigiderele Bespoke au preturi de la aproximativ 600 euro, iar un panou metalic costa cam 70-80 de euro. Panourile sunt montate de echipe de service si totul ar trebui sa dureze 10 minute. Estimarile sunt ca intr-o prima faza pot fi vandute cateva mii de frigidere.

La combinele frigorifce, spatiul de congelator poate fi transformat provizoriu in spatiu de refrigerare, astfel ca si in congelator ar ajunge sa fie temperatura pozitiva, si nu -20. Ar fi utila optiunea pentru cei care fac o petrecere mare si nu au loc suficient in frigider, astfel ca pot folosi si congelatorul pentru a pastra mancarea la +4 grade un timp.

Urmatoarele produse personalizabile din gama Bespoke ce vor fi lansate in Europa vor fi masinile de spalat si aspiratoarele. In Coreea de Sud au fost lansate masinile de spalat la care poate fi schimbat panoul frontal, dar si rama. Aceste produse ar trebui sa fie pe piata locala in 2022.

Electrocasnicele din acesta gama sunt si modulare: de exemplu mai multe frigidere pot fi instalate si interconectate in serie pentru a creste capacitatea de depozitare.