Imprimanta este unul dintre echipamentele de bază ale fiecărui birou, dar chiar și în sectorul privat, aceasta își găsește destul de des utilizarea.

Înainte de a cumpăra un anumit model, foarte mulți se întreabă care sunt diferențele dintre o imprimantă Brother cu laser sau inkjet. Dacă în urmă cu câțiva ani imprimantele laser erau considerate scumpe, iar cele cu jet de cerneală mult mai accesibile, acum, aceste diferențe nu prea mai există, însă fiecare model în parte are avantajele și dezavantajele sale.

Dar, în mare, cei interesați de achiziționarea unei imprimante caută un model care să aibă costuri reduse de imprimare și întreținere, dar și a calitate foarte bună a foilor imprimate.

Cum functionează o imprimantă inkjet și una laser?

O imprimantă inkjet funcționează prin crearea imaginii de imprimare, prin intermediul unor picături individuale de cerneală ce lovesc capul de imprimare, care este încălzit și astfel se creează o bulă de vapori a cărei presiune împinge cerneala dintr-un cartuș LC985 prin duză.  

Procesul de funcționare al unei imprimante laser se bazează pe electrofotografie, cu ajutorul unui fascicul laser și a unei oglinzi rotative care aduce imaginea optică a imprimării pe tamburul de imagine.

Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui model de imprimantă?

În cele ce urmează, vor fi specificate avantajele pe care le are o imprimantă laser, față de un model inkjet:

  • Imprimantele laser au o viteză de imprimare rapidă.
  • Documentele printate sunt mult mai puțin sensibile la lumina soarelui sau apă, deoarece pulberea de toner este fixată pe hârtie, atunci când se imprimă cu ajtorul unui model laser.
  • Calitatea imprimării este aceeași, chiar și după luni de zile în care imprimanta laser nu a fost utilizată, căci un toner imprimantă BROTHER nu se usucă, așa cum se întâmplă în cazul unei imprimante inkjet.
  • Rezultatele imprimării sunt optime fără a fi nevoie de hârtie specială.

Există și anumite dezavantaje ale unei imprimante laser, față de ca cu jet de cerneală, iar printre acestea trebuie menționate:

  • Costuri ridicate în momentul achiziției imprimantei.
  • Imprimantele laser color nu au o calitate bună a imprimării când este vorba despre fotografii.
  • Consum foarte mare de energie și generarea unui zgomot destul de puternic în timpul procesului de imprimare.

Acestea fiind spune, alegerea unui anumit model de imprimantă depinde în mare parte de propriile preferințe sau chiar de regularitatea cu care aceasta este folosită, pentru a evita uscarea capului de imprimare al imprimantelor inkjet.

Sursa de imagine:

Andrey_Popov / Shutterstock.com