Majoritatea tururilor organizate pe care le-am gasit in orasul sud-african Nelspruit au oferit un pachet care includea bijuteria din coroana – safariul in Parcul Kruger – impreuna cu o zi de vizitare a trei puncte de interes (de fapt, oferite si separat pentru cei care nu vor sa cheltuiasca banii pe Kruger): Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes si Lisbon Falls.

Avand in vedere pretul mare pe care urmau sa ma coste cele doua zile in Kruger, am decis sa sar peste oferta de pachet si sa optez „doar” pentru a putea contempla fauna africana intr-unul dintre cele mai bune parcuri de pe continent. Dar prietenul meu Crazy Dave a ajuns sa-l includa pentru mine fara costuri suplimentare. Ma bucur ca a facut-o pentru ca am avut o zi foarte buna bucurandu-ne de un peisaj frumos.

Canionul Raului Blyde

Rezervatia naturala Blyde River Canyon este situata in regiunea Mpumalanga si este usor accesibila pe drumuri asfaltate din oraselul Graskop. Asa am ajuns la punctul de belvedere de unde ne-am putut bucura de privelisti spectaculoase: Fereastra lui Dumnezeu (Fereastra lui Dumnezeu).

Dave a parcat duba si ne-a lasat pentru o vreme sa ratacim pe poteca care duce la Fereastra lui Dumnezeu in timpul liber.

Blyde Canyon este al treilea ca marime din lume si nu numai ca ofera privelisti, dar, daca ai mai mult timp, te poti dedica raftingului, drumetiilor, pescuitului sau ciclismului. Se intinde pe 29.000 de hectare si ofera cazare in rezervatie celor care vor sa se piarda pentru cateva zile in padurile de campie.

Am facut cateva fotografii din punct de vedere in timp ce un grup de turisti rusi s-a inghesuit in spatele meu cu o fata de „ fuiti de acolo, e randul meu ”. Este in acele momente cand simt ca nu am propriul meu vehicul si fac lucrurile in ritmul meu. Daca ar fi fost asa, as fi ales momentul zorilor -fara turisti- si as fi stat cateva zile explorand zona impadurita care se intindea la sute de metri sub picioarele mele.

Combinatia de verde, maro si albastru scaldat intr-un Soare stralucitor si necrutator a dat locului o frumusete de un magnetism irezistibil.

Priscilla -brazilianca care m-a insotit in turneu- a decis sa arunce o privire la tarabele cu suveniruri din apropierea punctului de belvedere. Da, baieti, asta nu se face doar in Spania.

Gropile norocului lui Bourke

Numele acestui loc, unde raul Treur sare pentru a se alatura raului Blyde, este un exemplu pur al simtului umorului acid anglo-saxon.

Bourke a fost unul dintre primii cautari de aur care a ajuns in aceasta zona si a revendicat pamantul ca fiind al sau. Regiunea s-a dovedit a fi ciuruita de metal auriu, dar nu a gasit absolut nimic. De aici si numele „Norocul lui Bourke”.

Astazi nu vei vedea pe nimeni patrunzand in rau cu una dintre acele mici tigai cu filtru in cautarea unor mici pepite de aur, ci cativa turisti care se plimba de-a lungul podurilor de peste rau.

Eroziunea apei a durat sute de ani pentru a crea sute de gauri in forma de oala in stanca.

Profitam de oprire pentru a ne scufunda picioarele in apele racoroase ale Treurului si a alina putin caldura inabusitoare. Exista un mic centru de informare unde puteti afla mai multe despre originea Canionului Blyde si despre flora si fauna gasite acolo. Cateva trasee lungi de aproximativ 5 kilometri leaga gropile de inceputul canionului. Ele sunt numite The Interpretative Trail si Bushman Nature Trail . Va recomand aceasta optiune daca aveti timp.

Cascada Lisabona

In acea dimineata ne-am trezit la 4.30 am pentru turul Kruger la rasarit si apoi am petrecut cateva ore pe drum inainte de a vizita Blyde River Canyon si Bourke’s Luck Potholes. Eram epuizati, dar frumusetea cascadei m-a trezit.

Exista un mic balcon din care puteti aprecia frumoasa cascada de la 95 de metri inaltime, cea mai inalta din regiunea Mpumalanga.

Cascadele in general au un efect total fascinant asupra mea, dar in acest caz nu doar ca m-a lasat relaxat privind peisajul, ci si fundalul frumos din spatele Cascadei Lisabona. Munti acoperiti de o patura verde care ascund o flora si o fauna atat de diferite de ceea ce gasim in Europa.