Lipsa somnului te poate face sa te simți anxios iar anxietatea îți poate afecta calitatea somnului. Somnul are un rol important în starea emoțională așa că dacă ți s-a întâmplat să nu dormi suficient atunci știi cât de iritabil și anxios poți fi a doua zi.
Dacă mintea ta te ține treaz sau nu poți să adormi și să rămâi adormit, este posibil ca anxietatea să fie o piedică.
Anxietatea și lipsa somnului sunt conectate?
Majoritatea persoanelor care au probleme cu somnul suferă de anxietate. Și viceversa, cei care au anxietate se confruntă cu probleme de somn. Atunci când nu dormi bine corpul tău eliberează mult cortizol, un hormon asociat cu stresul. Astfel poți trai atacuri de panica simptome, dureri de cap sau probleme digestive care să te dreneze de energie și să te facă să dormi prost. Cu cât sistemul nervos este mai activat cu atât îți este mai greu să adormi. Deci dacă te simți anxios, este mai dificil să adormi și astfel se creează această bucla în care nu dormi și te simți anxios.
Lipsa somnului poate să provoace anxietate?
Dacă ai dormit prost vreodată este posibil ca a doua zi să fi simțit simptome anxietate. Studiile arată că lipsa somnului poate contribui la această iritabilitate. Dar nu înseamna că vei experimenta și mai multă anxietate ci că persoanele care suferă de anxietate o pot simți ca fiind mai intensă. În ceea ce privește anxietatea cronică, privarea de somn poate agrava simptomele, datorită creșterii cortizolului.
Cum să ieși din acest cerc vicios
Vestea bună e ca există modalități de reducere a stresului și a dormi mai bine:
-Stabilește o rutină de somn: trezește-te și mergi la somn la aceleași ore și încearcă să dormi cele șapte-nouă ore recomandate. Citește câteva pagini înainte să adormi, fă o baie sau duș calde sau ascultă muzică relaxantă.
-Crează un mediu favorabil somnului: asta poate însemna întuneric în camera, o temperatură optimă, liniște sau dimpotrivă aparate cu sunete naturale, o saltea confortabilă și așternuturi moi și curate.
-Fă exerciții fizice regulat: acestea sunt benefice și pentru sănătatea fizică și psihică, eliberând endorfine sau hormonii fericirii. Însă nu fă exercițiile înainte de somn ci în prima parte a zilei.
-Verifică ce gânduri te țin treaz: pentru unele persoane un factor major este că se gândesc la numărul de ore pe care trebuie să îl doarmă sau ce probleme ar putea apărea dacă nu se odihnesc. Ajută demontarea acestor gânduri catastrofale prin a vedea daca au un fundament real.
Dacă toate acestea nu funcționează, ia în considerare discuția cu un terapeut sau specialist care te poate ajuta fie cu o rețetă fie cu terapie. Însă esențial este să ceri ajutor pentru că un somn prost sau insuficient afectează major calitatea vieții.