Scrâșnitul din dinți este un fenomen tot mai des întâlnit în zilele noastre atât la adulți, cât și la copii. Se mai regăsește sub denumirea de bruxism și de obicei pare a fi datorat în mare parte de un nivel crescut de stres.
Statistic vorbind peste 70% dintre cazuri apar de obicei în mod inconștient, în timp somnului. Scrâșnitul dinților în timpul somnului este o activitate automatizată, fără un rol funcțional, prin care dinții sunt loviți sau frecați cu mișcări bruște, frecvente și apăsate.
Care sunt efectele bruxismului și de ce apare?
Iată că în timp această acțiune de scrâșnire a dinților, fără ca măcar să o controlezi sau să o conștientizezi, se poate transforma într-o reală bătaie de cap pentru sănătatea dinților tăi.
-
provoacă migrene
-
poate provoca anumite probleme alimentare
-
provoacă dureri de gât și chiar insomnie
-
poate influența calitatea somnului și anumite funcții ale urechilor
-
în timp, poate toci smalțul dentar și duce la dureri cronice ale maxilarului și mandibulei
-
și nu în ultimul rând, cel mai grav, poate duce chiar la pierderea dinților.
Pentru că dantură devine instabilă, se pare că în gingii pot ajunge anumite bacterii, care la rândul lor îți pot provoca anumite infecții.
Este recomandat să nu ignori acest scrasnit din dinti, iar o dată ce realizezi că este posibil să suferi de această afecțiune, nu ezita să apelezi la ajutorul medicului dentist.
Pot fi mai mulți factori care determină scrâșnitul din dinți în timpul somnului, printre care:
-
nivel ridicat al stresului
-
diferite tratamente medicamentoase (antidepresive, nu cele de natură stomatologice, precum tratament afta bucala sau gingivită)
-
fumatul sau consumul de cafea
-
suferința de anumite boli (epilepsie, ADHD, Parkinson)
Pentru mulți dintre noi poate fi o problemă inconștientă, însă poate fi depistată fie de către familie/ apropiați sau printr-un control stomatologic de rutină, prin care se descoperă smalțul dinților că fiind deteriorat.
Poți preveni bruxismul?
Multe dintre cazuri trec de la sine, nu necesită un tratament, o dată ce revii la un stil normal și sănătos de viață, reduci stresul și vei evita consumul de băuturi ce conțin cofeină sau alcool. Dacă realizezi că scrâșnești din dinți în timpul somnului, atunci e timpul să-ți gestionezi stresul și să aplici anumite metode de relaxare.
Dacă te întrebi ce tratament există pentru a scăpa de scrâșnitul dinților, iată că nu este unul general, ci mai degrabă vor fi o serie de soluții adaptate fiecărui pacient în parte.
Printre acestea enumerăm cele mai vizate:
-
gutiera (va diminua efectele negative)
-
tratarea cauzelor care stau la baza afecțiunii (tratare stres și anxietate prin terapie, meditație, sport, obiceiuri noi sănătoase)
-
echilibrarea mușcăturii, astfel încât masticația să fie egală pe toți dinții.