Obiectivul Marketingului este intotdeauna acela de a face cunoscuta o idee, de a o „vinde” in cel mai bun mod posibil pentru ca receptorii sa o „cumpere”. In mod traditional, este ideea unui produs sau serviciu, iar obiectivul este acea vanzare la propriu. Dar in ultima vreme a aparut si conceptul de Social Marketing, unde acele idei pe care dorim sa le vindem sau sa le raspandim au un caracter intangibil si, mai ales, solidaritate.
Ce este marketingul social?
Acestea sunt idei care cauta transformarea sociala, schimba lumea pe care o cunoastem, o imbunatateste. Idei care urmaresc sa convinga audienta (mica sau mare) sa colaboreze pentru a rezolva probleme globale precum poluarea, sanatatea, educatia… Ceva ce nu poate fi realizat decat prin constientizarea colectiva, domeniul in care se misca Social Marketing si ca in prezent. organizatiile este complementara marketingului digital.
Companiile, atat sociale, cat si pur comerciale, sunt vedetele rock de astazi. Unii au fani care isi tatueaza logo-urile, altii au utilizatori care, spontan, din pasiune, devin cei mai buni ambasadori ai serviciilor lor; sau care se manifesta astfel incat cutare sau cutare produs sa nu inceteze sa fie vandut… Pentru ca majoritatea au utilizatori care se identifica nu doar cu produsele lor, ci si cu valorile lor.
Din ce in ce mai mult, companiile de astazi sunt preocupate, pe langa beneficiul lor economic, sa ofere un impact social pozitiv comunitatii lor si planetei. Este un angajament necesar pentru a face fata marii provocari a sustenabilitatii in lumea noastra, dar este si o mare responsabilitate: tesutul de afaceri a devenit un agent al schimbarii si trebuie sa isi asume datoria de a face lumea un loc mai bun.
Din acest motiv, multi dintre ei folosesc Social Marketing, care nu are nimic de-a face cu tendinta spre Greenwashing, acea „spalare a fetei verzi” pe care unele (in special marile corporatii) incearca sa ne „solice” utilizatorii. A spune ca ai reciclat X tone sau ca ai alocat o parte muncii voluntare pentru curatarea padurii este util doar daca aceste initiative fac parte dintr-o strategie in curs de desfasurare. Daca este un simplu eveniment ocazional, senzatia este ca se face doar pentru a face fotografia si a arata bine. Utilizatorii percep acest lucru rapid si poate genera efectul opus: o respingere a ipocriziei.
Marketingul social, asadar, inseamna mai mult decat a imbraca ideea de sustenabilitate sau de colaborare cetateneasca in cel mai atractiv mod pentru a atrage atentia, sau alegerea cuvintelor potrivite pentru a o comunica. A fi social este un angajament care trebuie integrat in ADN-ul companiei. Numai asa este o companie cu un adevarat caracter social si numai asa Marketingul care o insoteste isi va indeplini functia ultima: starnirea constiintelor si schimbarea perceptiilor.
Pentru ce este marketingul social?
Consumatorul de astazi este mai informat, cunoaste piata mai bine ca niciodata si are o atitudine mai inteligenta fata de decizia de cumparare. Aveti aproape orice produs imaginabil in doar doua clicuri si le puteti compara si solicita opinii de la alti utilizatori sau recenzii pentru a le exclude pe cele care au comentarii negative. Dar ii exclude si pe cei de la companii care isi exploateaza muncitorii sau au origini necurate.
Cu fiecare zi este mai greu pentru o companie al carei singur motiv de a fi este sa faca bani pentru a putea genera atractie. Consumatorul de astazi cauta marci cu care sa se identifice si sa se simta mandru, cele care ofera mai mult decat un produs (fie el bun sau nu), cele care au un scop dincolo de beneficiul economic, cele care cauta sa lase o amprenta pozitiva asupra lumii. Bineinteles ca conteaza si calitatea, la fel ca si serviciul pentru clienti, un brand atractiv, un pret corect (nu neaparat cel mai ieftin). Toate acestea fac parte din mixul de marketing, tot in Social Marketing, dar nu are valoare daca nu este insotit de valori subiacente care sa fie solide, credibile si care se pot observa in toate actiunile desfasurate de companie.
Daca avem un produs bun, comert echitabil si la un pret atractiv, dar pentru a-l produce poluam un rau; sau daca suntem cei mai ieftini dar nu ne reciclam deseurile; sau daca maltratam plantele sau animalele pentru a o realiza, sa uitam de o afacere viitoare. A face un marketing social bun inseamna a aplica toate acestea, de asemenea, pentru a creste gradul de constientizare si a-ti determina publicul sa ia masuri pentru un bine mai mare, fie ca este vorba de protejarea padurilor, de promovarea reciclarii sau de reducerea poluarii.
Marketingul nu mai este o simpla aparitie, astazi mai mult ca niciodata trebuie sa transmita consecventa cu valorile noastre. Si daca aceste valori esueaza, imaginea noastra publica nu va rezista si nici afacerea noastra.