Transpiratiile nocturne sunt adesea un disconfort care apare ca urmare a caldurii crescute, a dormitului in pijamale prea groase sau a utilizarii de paturi prea groase. Dar uneori, cand nu apar din niciunul dintre aceste motive, poate fi necesar sa se ia in considerare si alte cauze posibile.

Transpiratiile nocturne pot fi uneori un semn al unei probleme de sanatate mai mari. Daca situatia se repeta, ar putea fi cauzata de urmatoarele afectiuni medicale pe care le vom discuta mai jos.

1. Apnee obstructiva in somn

In apneea in somn s-ar putea obtine rezultate bune cu o turbinoplastie, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a certifica eficacitatea acesteia.

Persoanele cu apnee obstructiva in somn nu dorm bine noaptea, deoarece caile respiratorii le sunt blocate. Acest lucru restrictioneaza fluxul de aer, ceea ce are ca efect secundar transpiratiile nocturne excesive. Dar asta nu este tot, pe langa transpiratii pot aparea:

  • Stare rea de spirit
  • Oboseala
  • Sforait
  • Durere de cap

Daca observati prezenta a mai mult de unul dintre aceste simptome impreuna cu transpiratia, este mai bine sa va consultati medicul. Daca esti diagnosticat cu apnee obstructiva in somn , ar trebui sa o tratezi corespunzator inainte ca aceasta sa provoace probleme mai mari, cum ar fi afectiuni cardiace sau diabet.

Odata ce medicul v-a efectuat un control complet, profesionistul va poate recomanda sa utilizati un aparat care va permite sa respirati noaptea, astfel incat sa puteti dormi mai bine si sa eliminati simptomele rezultate.

2. Menopauza

Menopauza provoaca suisuri si coborasuri hormonale care provoaca lipsa de control in organism. Aceste fluctuatii constante fac, de asemenea, ravagii asupra temperaturii corpului.

Femeile aflate la menopauza se trezesc adesea inrosite si foarte inconfortabile din cauza transpiratiilor nocturne. Unii se trezesc de mai multe ori in aceeasi noapte si este, de asemenea, insotit de alte simptome:

  • Piele uscata
  • Stare rea de spirit
  • Cicluri menstruale neregulate

Varsta medie la care apare menopauza este de aproximativ 51 de ani. Cu toate acestea, puteti incepe sa observati transpiratii nocturne cu ani mai devreme decat va asteptati. Unele femei incep sa experimenteze transpiratii nocturne la 30 de ani.

Menopauza este o parte normala a vietii unei femei si nu necesita un „tratament”. Cu toate acestea, daca simptomele devin prea deranjante, medicul dumneavoastra va poate sugera unele tratamente care va permit sa atenuati anumite simptome si astfel sa va ajute sa va simtiti mai bine zilnic.

3. Anxietate

Cand suferiti de anxietate sau stres cronic, acest lucru poate duce la transpiratii nocturne. In acest caz, solutia problemei poate fi sa inveti sa gestionezi mai bine acele lucruri care iti tulbura mintea.

Este bine sa apelati la un consilier pentru a va ameliora simptomele de anxietate daca nu stiti ce va cauzeaza anxietatea. Multi terapeuti ofera terapie cognitiv-comportamentala care invata cum sa ajustezi modul in care gandesti. In acest fel inveti sa identifici si sa redirectionezi gandurile care iti provoaca anxietate sau stres.

Terapia singura nu este suficienta, asa ca este important sa-ti faci partea ta. Puteti incerca sa adoptati si sa mentineti urmatoarele obiceiuri de stil de viata:

  • Exercitii zilnice
  • Cultivati un sentiment de speranta
  • Mentine o dieta echilibrata
  • Du-te la terapie vorbita
  • Efectuati activitati creative (pictura, scriere, sculptura, colorare etc.)

4. Unele bolile provoaca transpiratii nocturne

Nu ar trebui sa va asumati in mod automat cel mai rau scenariu daca va confruntati cu transpiratii nocturne frecvente, dar este important sa va consultati medicul. Transpiratiile nocturne pot fi un efect secundar al bolilor, iar unele pot fi grave, cum ar fi infectiile bacteriene sau virale si chiar unele tipuri de cancer.

Desigur, cand vine vorba de probleme majore, transpiratiile nocturne apar adesea in compania altor simptome. Doar un medic poate exclude orice complicatie majora prin intermediul unor teste. Tratamentul va varia in functie de boala care este detectata.

5. Nivel scazut de zahar in sange

Hipoglicemia, cunoscuta si sub denumirea de zahar din sange scazut, poate determina persoanele cu diabet sa se trezeasca noaptea imbibate in sudoare. Dar asta nu este tot, aceasta problema poate determina si diabeticii sa transpire mult in timpul zilei.

Scaderea zaharului din sange este adesea un efect secundar al problemelor legate de insulina sau alte medicamente pentru diabet. Medicul dumneavoastra va poate sugera modificari ale stilului de viata pentru a va ajuta sa evitati sansele de hipoglicemie. Aceasta poate include consumul regulat de anumite alimente si monitorizarea mai atenta a nivelului de glucoza din sange.

Ai transpiratii nocturne? Consultati-va cu medicul dumneavoastra

Transpiratiile nocturne care sunt insotite de alte simptome pot fi un semn ca ceva nu este in regula cu sanatatea ta. Cu toate acestea, ei nu trebuie sa-si asume intotdeauna cel mai rau scenariu.

Acordati o atentie deosebita frecventei lor si, daca sunteti ingrijorat, consultati-va medicul. Profesionistul va va evalua si va va spune ce se poate intampla.