Daca cineva se indoia ca SUA se indreapta spre un atac semnificativ al inflatiei, ultimele saptamani au aratat clar. Acum exista o alta forta care se va adauga in continuare la presiunile inflationiste din SUA: cresterea cazurilor de covid in Asia.

Banca centrala americana – Rezerva Federala – sustine ca orice inflatie din SUA va fi tranzitorie, in ciuda sprijinului fiscal si monetar fara precedent, inclusiv stimulul presedintelui SUA Biden de 1,9 miliarde USD si aproape 4 miliarde USD in alte propuneri de cheltuieli pentru infrastructura care nu au fost inca aprobate. Cu toate acestea, insistenta conform careia inflatia va fi de scurta durata pare sa fie mai putin convingatoare in fiecare zi.

De exemplu, preturile de consum au crescut cu 4,2% in luna aprilie comparativ cu anul precedent, marcand cea mai mare crestere din septembrie 2008. Inflatia de baza a preturilor de consum (care exclude preturile volatile ale produselor alimentare si ale energiei), a crescut cu 3% fata de anul si 0,9 % luna pe luna. Citirea lunara a inflatiei de baza a fost cea mai mare din 1981.

Tarile din Asia se confrunta cu focare de Covid-19 mai grave decat anul trecut

Acum, cazurile in crestere ale Covid-19 in tari precum Vietnam, Coreea si Japonia par a creste in continuare preturile in SUA, spune Richard Martin, directorul general al IMA Asia, cu o crestere a cazurilor din Asia de Sud-Est care agraveaza actualitatea lipsei ofertei globale lanturi.

Nu este faptul ca numerele in sine sunt dramatice in context. Cifrele de cazuri provenind din Indonezia si Vietnam sunt mult mai mici decat cele observate in alte tari la inceputul pandemiei si nu seamana cu cel de-al doilea val de cazuri devastatoare din India. De exemplu, Vietnamul a inregistrat o medie pe sapte zile de aproximativ 144 de cazuri saptamana trecuta, comparativ cu cele 400.000 de cazuri zilnice din India.

Dar cresterea cazurilor este totusi perturbatoare, deoarece inseamna inchiderea infrastructurii. Si nu ajuta ca vaccinurile sa nu fie la fel de raspandite ca in Marea Britanie, SUA sau chiar Europa. Vietnam a vaccinat mai putin de 1% din populatia sa, in timp ce Thailanda a vaccinat mai putin de 1,5% din populatia sa, relateaza The Guardian.

De ce conteaza oricare dintre acestea pentru inflatie?

Daca tarile se lupta sa-si inoculeze populatiile, acesta va lasa centrele de productie din regiune mai vulnerabile la focarele Covid-19, care pot ciocni lanturile de aprovizionare. De exemplu, Vietnamul a inchis patru parcuri industriale saptamana trecuta, inclusiv trei care gazduiesc Foxconn din Taiwan, un producator multinational de electronice, din cauza unui focar.

Intre timp, inflatia este deja in crestere cu doua cifre, in medie in jur de 10% -12% in Asia, spune Martin, care a fost partial determinata de cresterea preturilor materiilor prime. Marfuri precum cuprul, cheresteaua si minereul de fier, pentru a numi cateva, si-au vazut preturile atingand recorduri, intrucat lumea face fata unei recuperari mult mai puternice si unei cereri mai mari.

Acest lucru a contribuit la cresterea inflatiei in costul bunurilor. ,,Si asta se refera la preturile de consum din Statele Unite, mai repede decat la preturile de consum din China”, adauga Martin.

Lumea se confrunta deja cu o penurie de cipuri de semiconductori la nivel mondial – un ingredient cheie utilizat in productia a aproape orice, inclusiv frigidere, laptopuri, jocuri video – din cauza unei serii de evenimente nefericite din intreaga lume. Secetele severe din Taiwan, un incendiu intr-o fabrica japoneza detinuta de Renesas Electronics si o vreme neobisnuit de rece in Texas la inceputul anului sunt toti factorii care au contribuit la lipsa globala de cipuri.

Acum, cazurile in crestere ale Covid-19 in Asia, daca nu sunt controlate, ar putea agrava aceasta situatie si ar putea deteriora lanturile de aprovizionare. Acest lucru va pune si mai multa presiune pe Jerome Powell, guvernatorul Rezervei Federale, chiar daca – asa cum spune profesorul de la Wharton Jeremy Siegel – Powell este ,,cel mai dornic guvernator” din istorie.

Deci, ce inseamna acest lucru pentru investitori?

In ceea ce priveste pietele, problema principala este ca, cu cat creste inflatia, cu atat Fed devine mai greu sa reziste ,,reducerii” – adica inaspririi politicii monetare. Unii participanti la Fed vorbesc deja despre asta, asa cum a indicat procesul-verbal de la intalnirea de luna trecuta.

Procesul verbal a declarat: ,,Un numar de participanti au sugerat ca, daca economia continua sa faca progrese rapide catre obiectivele comitetului [de stabilire a politicilor], ar putea fi potrivit la un moment dat in viitoarele sedinte sa se inceapa discutarea unui plan de ajustare a ritmului activelor achizitii.”